Covid u dětí: Nejčastější průběh i příznaky | Moje zdraví

Koronavirus u dětí: Příznaky, průběh, léčba a komplikace

Koronavirus u dětí: Příznaky, průběh, léčba a komplikace
Autor: istock.com
30. října 2020 • 06:00

Nákaza covidem-19 probíhá u většiny dětí buďto zcela bez příznaků, nebo jen s lehkými potížemi připomínající běžné nachlazení. Největší riziko pro dětskou populaci ale představuje postcovidový syndrom, takzvaný PIMS-TS.

V březnu letošního roku ukazovala data z Číny na to, že děti do 19 let představují jen 2 % všech diagnostikovaných nemocných s koronavirem. Uvádí se, že právě děti mohou přenášet infekci na zranitelnější skupiny populace.

Vše o průběhu nákazy koronavirem čtěte zde.
Informace o tom, jak se vyhnout nákaze, najdete zde.
Dovolená u moře: Testovat na covid se musí i děti. Za jakých podmínek?

Příznaky koronaviru u dětí

Převážná většina dětí po celém světě (90 %) má asymptomatický, mírný nebo středně závažný průběh nemoci. Významný rozdíl ve výskytu onemocnění Covid-19 u dívek a chlapců zaznamenán nebyl.

Přehledně k návratu do škol: Kdy přijdete o ošetřovné a musí děti na testy povinně?

Podle dostupných informací se ovšem příznaky koronaviru u dětí se po celém světě mírně liší. Ukazují na to informace, které udávají jednotlivé země. Britský státní zdravotnický systém (NHS) oficiálně rozeznává jen tři symptomy: kašel, horečka nebo ztráta smyslů chuti a čichu. Oproti tomu ve Spojených státech příručky vydané Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) upozorňují na 11 hlavních příznaků koronaviru včetně průjmu a zvracení. Vše záleží samozřejmě i na rozsahu testování v jednotlivých zemích.

Další informace o tom, jak se různí příznaky koronaviru u dětí, čtěte zde.
Oficiální seznam příznaků koronaviru najdete zde.

Pět stupňů závažnosti onemocnění

Závažnost nákazy koronavirem byla rozdělena podle klinických příznaků, laboratorních nálezů a RTG plic na 5 stupňů, které popisuje Ministerstvo zdravotnictví ČR:

Asymptomatický průběh

Bez klinických projevů, normální rtg plic; pozitivní výsledek testu na přítomnost nukleové kyseliny viru.

Jak funguje eRouška? Podívejte se na video: 

Mírný průběh

Příznaky onemocnění horních dýchacích cest včetně horečky, slabosti, bolesti svalů, kašle, bolesti v krku, sekrece z nosu a kýchání. Fyzikální vyšetření ukazuje zarudlé hrdlo a normální poslechový nález. Některé případy mohou probíhat bez teploty nebo mohou mít jen gastrointestinální příznaky – nevolnost, zvracení, bolesti břicha a průjem.

Středně závažný průběh

Zápal plic, častá horečka, kašel – většinou zpočátku suchý a následovaný produktivním kašlem. U některých dětí pískoty, ale bez dušnosti. U některých dětí mohou chybět klinické příznaky, ale na CT hrudníku je patrné postižení plic.

Těžký průběh

Časné respirační příznaky jako horečka a kašel, které mohou být doprovázeny gastrointestinálními příznaky – průjmem. Onemocnění má progresivní průběh během jednoho týdne, rozvíjí se dušnost s centrální cyanózou. Saturace klesá pod 92 % a objevují se klinické známky hypoxie.

Kriticky závažný průběh

Stav dětí může rychle progredovat do syndromu akutního respiračního distresu (ARDS) nebo respiračního selhání. Může se rozvinout šok, encefalopatie, poškození srdečního svalu nebo srdeční selhání, poruchy koagulace a akutní poškození ledvin. Orgánové poškození může ohrožovat život.

Zatímco děti obecně mají zpravidla mírnější průběh nákazy koronavirem, lze podle odborníků předpokládat, že určité skupiny dětí jsou velmi zranitelné – patří mezi ně kojenci, děti s plicním onemocněním a děti s poruchou imunity.

Vše o zápalu plic u dětí čtěte zde.

Covidové prsty

U dětí a mladistvých se také mohou někdy objevit takzvané covidové prsty, jde o vyrážku v podobě červených hrbolů na prstech zejména u nohou. Je bolestivá a může svědit. Objeví se obvykle druhý až třetí den nemoci a do týdne zmizí. Kromě toho může mít nemocné dítě také třeba kopřivku nebo drobné výrony na kůži nohou.

Další informace o koronaviru u dětí čtěte zde.
Vše o koronaviru v těhotenství najdete zde.

Multisystémový syndrom

V zemích s vysokým výskytem Covid-19 se objevily případy dětí (do 21 let) hospitalizovaných v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče pro vzácný zánětlivý multisystémový syndrom, před kterým oficiálně varuje americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). První pacient se objevil v USA letos počátkem dubna, ve Velké Británii se první případ vyskytl pár dní před koncem. Některé děti této nemoci podlehly.

Projevy tohoto onemocnění jsou kombinací příznaků typických pro poměrně vzácný tzv. Kawasakiho syndrom a syndrom toxického šoku, které jsou charakterizovány kromě jiného horečkou, bolestmi břicha a hlavy a postižením srdce. U většiny z těchto dětí byl testováním zjištěn pozitivní nález (buď PCR testem z nosohltanu, nebo sérologickým, tzn. krevním testem) na virus SARS-CoV-2.

Vše o nejhorších pandemiích v historii lidstva čtěte zde.

Kdy jít k lékaři

Kdy raději k lékaři? Pokud se dítě necítí dobře, má zvýšenou teplotu, je unavené nebo nemá chuť k jídlu, není to automaticky důvod k přehnaným obavám. Co byste ale měli hlídat a kdy zpozornět?

  • vysoká teplota nebo horečka, která přetrvává déle než 48 hodin a neklesá
  • změna nebo ztráta chuti/čichu
  • na kůži se objeví vyrážka, ekzém, pupínky, zarudnutí či červené skvrny, mohou svědit nebo být bolestivé na dotek
  • zvětšení a citlivost lymfatických uzlin
  • změny v oblasti rtů a sliznice úst (otok, jahodový jazyk)
  • změny na rukou a nohou (otok, zatvrdnutí tkáně, modřiny, olupování kožních buněk, tzv. šupinkovatění)
  • pocit tísně, pálení nebo tlaku na hrudi
  • nevolnost, zvracení nebo průjem

Mýty a fakta o koronaviru. Co je pravda a co lež?

Prevence koronaviru u dětí

Nejvhodnějším způsobem, jak dítě před koronavirem chránit, je dodržovat všechna opatření nařízená vládou a chovat se podle doporučených zásad prevence. Nezbytné je:

  • Veškerá opatření by měli dodržovat důkladně všichni členové rodiny.
  • Kdykoli to je možné, důkladně si umývejte ruce mýdlem, případně používejte dezinfekci na ruce. Totéž vyžadujte po svých dětech.
  • Kašlejte či kýchejte do rukávu na předloktí, ne do dlaně, a naučte to i své děti.
  • Používejte jednorázové kapesníky, které po prvním užití ihned vyhoďte.
  • Ven nevycházejte bez roušky a roušku také správně používejte. Pamatujte, že roušky musí nosit všechny děti od dvou let věku!

Jaké roušky pořídit dětem? Více čtěte zde.

  • Vyhýbejte se nemocným lidem (hlavně těm, kteří kašlou či kýchají) a vůbec minimalizujte kontakt s cizími lidmi, ideálně vůbec nechoďte s dětmi do města či do obchodu.
  • Doma pravidelně uklízejte, vysávejte a dezinfikujte povrchy (zejména kliky, vypínače, dálkové ovladače, toaletu, umyvadlo a stoly).
  • Pravidelně perte prádlo, ideálně na vyšší teploty, pokud to je možné. Vhodné je vyprat i plyšové hračky.
  • Důkladně větrejte.
  • Posilujte svou imunitu zdravou stravou a pravidelným pohybem.
  • Buďte dětem v odpovědném chování sami příkladem.

Jak dětem vysvětlit situaci, aby se nebály?

Jak se doma s dětmi vyhnout panice a stresu? Oblast mentálního zdraví je zejména v případě karantény klíčová. Rodiče by ji proto neměli podcenit jak u sebe, tak u svých dětí. Velmi důležité je zejména vyhnout se panice a stresu:

Léčba koronaviru u dětí

Na koronavirus zatím neexistuje žádná prokázaná léčba a na vývoji vakcíny se pracuje.

Onemocnění s teplotou hodnotí dětský lékař primárně jako respirační onemocnění bez určení původce a léčí dle příznaků, nemusí totiž vždy jít o koronavirus.

Pokud se akutní infekční onemocnění u dítěte projeví během pobytu ve škole (vzestup teploty, kašel, rýma, bolesti hlavy, nápadná únava, schvácenost či jiná akutní změna zdravotního stavu), zajistí škola izolaci dítěte od ostatních zdravých dětí a zaměstnanců školy a informuje neprodleně rodiče.

Doma zahájí rodiče symptomatickou léčbu (dle příznaků) dítěte spočívající v dostatečném přísunu tekutin, v léčbě horečky antipyretiky (léky snižující teplotu), v dostatečné hygieně nosu a dalším dle potřeby. Telefonicky informuje lékaře a domluví se na dalším postupu a případném testování na Covid-19.

Vše o léčbě koronaviru čtěte zde.

Pokud lékař zjistí vyšetřením pozitivitu SARS-CoV-2 (PCR), nařizuje pacientovi izolaci. Všechny osoby ve společné domácnosti dítěte mají nařízenou karanténu a dodržují zvýšená hygienická opatření. Nemocnému dítěti doporučí lékař domácí léčení minimálně 10 dní.

Léky na příznaky koronaviru

Horečka

"Pokud dítě netrpí na febrilní křeče a chová se "normálně" (do 38-38,5°C), není potřeba horečku srážet. Vyšší teplota aktivuje imunitní systém a znesnadňuje množení a přežití patogenů," říká lékárnice Mgr. Pavla Horáková z Lékárna.cz.

"Při vyšší horečce použijeme ke sražení fyzikální metody (tělo na tělo, chladivé zábaly kotníků či zápěstí, u větších dětí lze zábaly přikládat na lýtka či zkusit vlažnou sprchu). Zábaly a sprcha by mněly mít teplotu o několik málo stupňů nižší než je teplota těla. Pozor na příliš studenou vodu. Používejte pouze v případě, že ruce a nohy jsou teplé," radí lékárnice.

Léky: U dětí lze podle Mgr. Horákové využít léky s obsahem paracetamolu (Paralen, Panadol) nebo ibuprofen (Nurofen, Ibalgin).

"Ke snížení horečky dobře poslouží i známé ochlazení tělíčka zábaly nebo sprchou s mírně vlažnou vodou. Dítě nebalíme do zbytečných vrstev oblečení. Doporučuji dostatečně a pravidelně větrat místnost, kde dítě spí a současně můžeme použít éterické oleje na čištění vzduchu a ulevení od příznaků onemocnění," doplňuje lékárnice Mgr. Kamila Horníčková z Lékárna.cz.

Pro děti jsou podle ní vhodné oleje z eukalyptu, borovice, ravinsary nebo tymiánu. "Často se kombinují i současně a použít je můžeme tak, že je rozprášíme do místnosti, odpařujeme v aromalampě, difuzéru nebo ve zředěné formě natíráme na spánky," říká lékárnice. 

"Při horečce dáváme dítěti pít vlažný čaj, vodu nebo zředěný džus. Respektujeme pocity hladu u dítěte a nenutíme jej jíst těžká jídla. Vhodné jsou přesnídávky z ovoce, banán, pár lžic lehké kaše nebo jogurt," uzavírá Mgr. Horníčková.

Kašel

Léky: "Při suchém kašli doporučuji  léky s obsahem butamirátu (Stoptussin, Sinecod, Tussin), dextromethorfanu (Robitussin) či levodropropizinu (Levopront). Z přírodních produktů  Drosetux, Kaloba. Na vlhký produktivní kašel zabírá acetylcystein (ACC, Solmucol), ambroxol ( Mucosolvan, Ambrobene) či bromhexin (Bromhexin)," radí lékárnice Pavla Horáková z Lékárna.cz.

Jak rozeznat suchý a vlhký kašel? Více čtěte zde.

Příznaky koronaviru se dají léčit i přírodní cestou. Z přírodních léčiv může podle Mgr. Horákové dítě užívat Prospan, Hedelix, jitrocelový sirup, Kaloba, Stodal, Bronchipret, Thymomel nebo Biotussil. "Krk mu můžeme potřít eukalyptovým balzámem, tymiánovou mastí nebo psím sádlem a zabalit do suchého šátku. K pití se hodí nedráždivé vlažné nápoje, čaj na kašel nebo na průdušky se slézem, lípou, mateřídouškou, jitrocelem a tymiánem. Vykašlávání podpoří jitrocelový sirup, břečťanový sirup nebo homeopatický sirup na kašel Stodal. Snažíme se zvýšit vlhkost v místnosti, kde dítě spí," radí lékárnice Mgr. Kamila Horníčková.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.