Koronavirus: Jak se vyhnout nákaze a jak probíhá léčba | Moje zdraví

Koronavirus: Léčba příznaků je náročná, ale většinou zabírá

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME. Na nový typ koronaviru, který momentálně řádí ve světě, zatím neexistuje žádný dostupný lék. Lékaři ale i přesto nejsou v boji proti této nákaze úplně bezmocní. Přečtěte si informace o tom, jak se infikovaní pacienti léčí a jak se viru mohou vyhnout zdraví lidé.

Infekce koronavirem COVID-19 již byla prokázána i v České republice. 

Interaktivní mapa oblastí, kde byla prokázána nákaza virem, je k dispozici zde. 

Jak poznat koronavirus

Každý případ infekce virem COVID-19 musí být charakteristický epidemiologickými kritérii – tzn. jedinec byl v ohnisku nákazy, a také klinickými kritérii – tzn. vykazuje příznaky, které jsou charakteristické pro dané onemocnění.

Koronavirus se projevuje jako onemocnění chřipkou, tedy kašlem, zvýšenou teplotou až horečkou a problémy s dýcháním. U některých pacientů má nemoc lehký průběh, u těžších případů se ke zmíněným příznakům může přidat zápal plic a akutní respirační selhání. Jak vyplývá ze současných údajů, z celkového počtu lidí s příznaky mohou 2 až 3 % lidí zemřít.

Podrobnosti o příznacích koronaviru čtěte zde. 

Inkubační doba korinaviru je 14 dní. Mezi lidmi se virus nejčastěji přenáší kašlem, kýcháním či osobním kontaktem, například podáním ruky. Člověk se ale může nakazit i po kontaktu s věcmi, které s koronavirem přijdou do styku, a poté přenesením rukou do úst, nosu nebo očí. Nakažení lidé by proto měli nosit ochranné roušky.

V žádném případě neplatí, že každý, kdo pociťuje respirační potíže, musí být nakažen koronavirem. V současné době probíhá v Česku i okolních zemích chřipková epidemie, a vzhledem k tomu, že nákaza koronavirem má podobné příznaky, se může zaměnit právě s tímto respiračním onemocněním.

Léčba koronaviru

V současné době není k dispozici vakcína, která by chránila proti viru COVID-19, odborníci se ale snaží ji vyvinout. Podle odborníků by se lék na koronavirus mohl objevit v řádu týdnů až měsíců. Očkovací vakcína by pak mohla být k dispozici za rok. 

Lidé infikovaní koronavirem jsou kvůli absenci vakcíny odkázáni pouze na podpůrnou léčbu, zmírňující příznaky této infekce (symptomatická léčba). Na potlačení těchto příznaků se využívají běžně dostupné léky. Léčba je vždy individuální a podle Světové zdravotnické organizace bývá velmi úspěšná, pokud se nákaza koronavirem prokáže včas.  

Teplota do 38 °C se nesráží, teprve nad tuto hodnotu by se měla podávat analgetika a antipyretika (Ibalgin, Paralen), která zároveň tlumí i bolesti hlavy a svalů. Při velmi vysokých horečkách by měl nemocný neprodleně vyhledat lékaře.

V rámci symptomatické léčby je nutné hodně pít (ideálně pouze vodu) a také odpočívat. V případě kašle se podávají léky tlumící kašel. S vážnějšími respiračními potížemi (dušností) je nezbytné vyhledat lékaře. 

Přečtěte si, která jídla vás během nachlazení a chřipky dostanou rychle na nohy.
Informace o koronaviru pro nastávající maminky najdete zde.

Jak se vyhnout koronaviru

Lidé by se měli chovat stejně jak při klasickém respiračním onemocnění (chřipkové epidemii):

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní
  • dodržovat základní hygienická pravidla, v první řadě si často a správně mýt ruce
  • používat dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí
  • lidé, kteří trpí respiračním onemocněním, by měli užívat jednorázové kapesníky a při kašlání a kýchání si zakrývat ústa – nikoli však rukou(!) – kapesník, který se po použití vyhodí, je v tomto případě mnohem vhodnější

Při výskytu příznaků nemoci a podezření na kontakt s infikovanou osobou zavolejte svému lékaři nebo na speciální linku 1212. Non stop infolinky Státního zdravotního ústavu pro kohokoliv, kdo se potřebuje poradit v souvislosti s infekcí COVID-19, jsou na číslech: 724 810 106, 725 191 367 nebo 725 191 370. Sledovat možné příznaky by měli i lidé po návratu z rizikového prostředí, jako jsou oblasti s potvrzenými případy nákazy. S ohledem na riziko dalšího šíření se nedoporučuje navštěvovat zdravotnická zařízení či nemocnice, ale kontaktovat zdravotníky telefonicky. Podrobnější informace o tom, kdy a jak kontaktovat lékaře, čtěte zde.

Roušky před koronavirem neochrání

Roušky jsou prospěšné zejména k tomu, aby již nemocný člověk nešířil nemoc dál kapénkovou cestou například při chřipce, která je v současné době na vzestupu. Běžné papírové roušky pak chrání víc okolí před člověkem s rouškou, který by mohl být infekční, než daného člověka s rouškou před nakaženými kolem něj. Jako prevence a ochrana slouží respirátory a masky s filtry FFP3 proti pevným částicím i aerosolům. 

Další informace k rouškám čtěte zde. 
Další informace o riziku cestování kvůli koronaviru čtěte zde. 

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření najdete zde.

Které potraviny pomohou nastartovat imunitní systém a pomoci v boji s virovým onemocněním? Čtěte zde>>>

Autor: Marie Bezděková
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.