Bolestivé uzliny v podpaží, na krku i tříslech. Co dělat? | Moje zdraví

Bolestivé uzliny

Uzliny jsou na několika místech těla, jednak v oblasti krku až do podpaží, ale také v hrudníku mezi plícemi a například také v tříslech.

Jak poznat zvětšené nebo bolestivé uzliny?

Uzliny se typicky zvětšují a bolí ve chvíli, kdy se tělo – respektive imunitní systém brání napadení nejčastěji viry. To se může projevit například horečkou a celkovou slabostí těla. Někdy může být zánět nebo nějaký problém jen v lymfatických uzlinách a bolí samy uzliny a jejich okolní tkáně. 

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Například pokud jde o oblast v týlu vzadu na hlavě, jde pravděpodobně o zarděnky. O trochu níž v týle je třeba myslet na nákazu toxoplazmózou. Nejčastěji bývají bolavé a zduřelé uzliny pod dolní čelistí, pak si téměř můžete být jistí, že jde o angínu, naopak zánět středního ucha se projeví zvětšením uzlin pod uchem. Když se zvětší uzliny pod okem, může jít o zánět spojivek, na krku o záškrt. Jsou-li bolavé a zduřelé uzliny v tříslech, pravděpodobně vznikl nějaký problém v pohlavních orgánech – například herpes, chlamydie, výjimečně syfilis. Při mononukleóze se zvětšují a bolí všechny uzliny na těle, podobný efekt mohou mít neštovice ale i HIV. Naopak u nádorů se uzliny zvětší, ale nebolí – jsou jen citlivé na omak. 

Léčba bolesti uzlin

Rozhodnutí o léčbě musí následovat až po stanovení příčiny zvětšení uzlin. Problémy s uzlinami jsou totiž vždy jen příznakem nemoci.

Léky

Léčba léky se do značné míry odvíjí od toho, v kterých uzlinách pacient pociťuje problémy. Někdy je třeba předepsat antibiotika, lokálně pomohou vlažné obklady.

Možné komplikace bolesti uzlin

Kůže nad uzlinami může být v případě zánětu zarudlá a horká, a pokud není nemoc léčena, může vzniknout píštěl.

Kdy jít k lékaři

V podstatě kdykoli, když objevíte zvětšené uzliny, pokud tedy nemáte zkušenost, že k takové situaci u vás dochází i při běžné virové bolesti v krku, která za pár dnů odezní.

Vyšetření bolestivých uzlin

Lékař zjišťuje velikost uzlin a pátrá i na základě celkového zdravotního stavu po příčině. Pravděpodobně vám udělá krevní obraz, CRP vyšetření a může provést odběry k odhalení příčin na celou řadu infekčních činitelů, zejména virů. V případě vážnějších onemocnění přichází na řadu rentgen plic, ultrazvuk břicha a další. Pokud má podezření na nádorové onemocnění, odebere z uzliny vzorek a předá ho na histologii.

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Nemoci nelze příliš předcházet, jedinou možností je ochrana před infekcí.

Bylinky

Pomáhají čaje z mladých výhonků jedle či svízele syřišťového, potírejte tinkturou z chmele otáčivého.

Homeopatika

Pokud budete potřebovat léčbu antibiotiky, užijte společně s nimi lék NUX VOMICA 9 C, na uzliny obecně pomáhá BARYTA CARBONICA 9 C a PHYTOLACCA 9 C.

Domácí léčba a babské rady

Na bolest v krku a zvětšené uzliny i při angíně pomáhají Priessnitzovy obklady. Na zatvrdlé žlázy lymfatického systému pomáhá majoránková mast.

Jak si udržovat dobrou imunitu pomocí bylin? To se dozvíte ve videu:

 

 

Autor: redakce Mojezdravi.cz, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.