Jitrocel kopinatý | Moje zdraví

Jitrocel kopinatý

Jitrocel kopinatý dokáže uvolnit cesty dýchací, dobře hojí rány.

Popis

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je vytrvalá bylina dorůstající do výšky 30 cm, někdy i 60 cm. Má krátké, větvené oddenky a listy uspořádané do několika přízemních růžic. Mají tvar někdy až vzpřímený, dosahují délky až 25 cm. Čepel je špičatá, trochu zubatá. Z růžice vyrůstají pětihranné stvoly, které jsou delší než listy. Po odkvětu vznikají plody v podobě vejčitých tobolek, které mají dvě hnědá semena.  

Účinné látky

V jitroceli jsou zastoupeny účinné látky především v listech. Najdeme zde sliz, kyselinu křemičitou a citronovou, enzymy invertin i emulsin. Nechybí ani třísloviny, vitamín C, hořčiny, kumariny, fenylethanoidy, draselné soli nebo zinek.

Použití

Jitrocel působí blahodárně v podobě koupelí, obkladů nebo čajů. Též z něj lze vytvořit mastičku, sirup nebo účinnou tinkturu.

Účinky na zdraví

Blahodárně působí na uvolnění cest dýchacích, pomáhá odkašlávání, zbavuje hlenů. Také je účinný na potíže s trávením, zbavuje zácpy. Umí dobře uzavírat rány.

Výskyt

Jitrocel najdeme v Evropě i Asii, a to i v chladných podmínkách – jako např. na Islandu nebo v západním Himaláji. Dále roste v jižní části Asie (od Středomoří po Pákistán), Japonsku, na severu Afriky i Ameriky, objevíte ho i v Austrálii a na Novém Zélandu.

Sběr 

Jitrocel většinou kvete po dosažení určité velikosti listové růžice, někdy se květy objeví už v prvním roce rostliny. Vykvétá od května do října nebo dokud nepřijdou první mrazy. Optimální je však jej sbírat mezi květnem a srpnem. Květní stvoly se před sušením musí odstranit. Listy jsou náchylné ke zčernání, proto nesmí být ve vlhku. 

Domácí recepty

Zápar je ideální na nemoci dýchacích cest, při žaludečním a střevním kataru, průjmech, zánětu ledvin či močového měchýře. Vezměte dvě čajové lžičky řezaných sušených listů, které přelijte 250 ml vody. Po čtvrt hodině louhování sceďte a vypijte vlažný čaj.

Domácí sirup dokonale umí také zbavit kašle. Vezměte čtyři hrsti listů jitrocele a namixujte nadrobno. Do vzniklé hmoty přidejte trochu vody, 300 g cukru a 250 g včelího medu. Povařte na slabém ohni, až vám vznikne hustá tekutina. Horkou nalijte do sklenice a po vychladnutí uložte do chladničky. Dle potřeby si dávkujte polévkové lžíce sirupu, který můžete před užitím vyndat z lednice, aby měl pokojovou teplotu.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.