Lékárníci radí, jak na prevenci koronaviru a jak podpořit léčbu | Moje zdraví

Lékárníci radí, jak na prevenci koronaviru a jak podpořit léčbu

Lékárníci radí, jak na prevenci koronaviru a jak podpořit léčbu
Autor: istock.com
23. října 2020 • 10:00

Jaké přípravky pomohou zvýšit imunitu? Jak podpořit tělo, které už s infekcí bojuje? Zde jsou oficiální doporučení České lékárnické komory.

V první řadě je třeba říci, že pokud nejste v dobré kondici, žádná zázračná tableta vám nepomůže, proto lékárníci radí: Zbavte se všeho, co tělo zbytečně zatěžuje – zánětů i nadbytečných kilogramů. 

Při přípravě organismu na sezonu akutních respiračních onemocnění včetně Covid-19 je vhodné zaměřit se i na další opatření. „Je vhodné pokud možno doléčit všechny chronické záněty, které zbytečně zaměstnávají náš imunitní systém. Pokud trpíte například zánětem močových cest, prostatitidou či zánětem zubů, soustřeďte se nejprve na jejich léčbu,“ upřesňuje viceprezident ČLnK PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

A pokud už dlouho oddalujete hubnutí, s koronavirovou pandemií přichází další důvod, proč se snížením hmotnosti začít. „V případě obézních pacientů dochází k tomu, že umírající tukové buňky vyvolávají chronický zánět mírné intenzity a aktivizují tak prozánětlivé cytokiny. Ty se pak, laicky řečeno, plně nesoustředí na řešení celkových infekcí typu sepse nebo právě infekce Covid-19. Stav hubnutí ale zlepšuje všechny metabolické parametry. Není tedy důležité, kolik kilogramů zhubnete, ale jde o samotné nastartování procesu snižování hmotnosti,“ objasňuje závěrem farmaceutka PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D.

Zvyšte imunitu

Lékárníci také připomínají, že základem prevence jakéhokoliv akutního respiračního onemocnění je dodržování hygienických pravidel.

Co se týče takzvané nespecifické imunity, čili zjednodušeně řečeno obranyschopnosti těla proti čemukoliv, co ho může zasáhnout, doporučují lékárníci začít včas. Vzhledem k tomu, že nespecifická imunita roste 3–5 týdnů, na její postupné posílení je nyní nejvyšší čas. Před užíváním podpůrné terapie by se měl pacient poradit se svým lékárníkem, který individuálně zohlední vhodnost vybraných léčivých přípravků a může zabránit případným lékovým chybám. 

K vybudování dostatečné hladiny nespecifické imunity je potřeba užívat pravidelně vybrané přípravky po dobu 3–5 týdnů. „Po uplynutí této doby je organismus dostatečně posílen před obdobím zvýšené expozice. S výběrem vhodné podpůrné terapie poradí pacientům lékárník, přičemž doporučujeme v tomto případě primárně vybírat z nabídky léků vydávaných bez předpisu, nikoliv ze sortimentu doplňků stravy,“ říká Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident České lékárnické komory.

„V rámci podpůrné terapie vedoucí ke zvýšení nespecifické imunity lze doporučit užívání vitamínu D, betaglukanů, zinku a selenu. Vždy v doporučené denní dávce, kterou konzultujte se svým lékárníkem,“ vysvětluje farmaceutka PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity Brno.

Jak se léčit? Lékořice, pelargonie, hořec

Pokud už onemocníte, pak je dobré zahájit léčbu zmírňující příznaky této infekce. O té správné se poraďte se svým lékařem. Na teplotu můžete používat léky, které vám běžně zabírají. 

Rozhodně platí, že onemocnění koronavirem se můžeme bránit i tehdy, když už se virus dostane do našeho těla. „V rámci podpůrné i symptomatické léčby je možné využít účinku lékořice hladké, hořce drsného a výtažku z pelargonie,“ shrnuje možnosti léčby farmaceutka PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. a dále doplňuje: „V praxi se při první fázi onemocnění i při suchém kašli osvědčilo podávat mukolytika (léky podporující odstraňování hlenu) s obsahem acetylcysteinu nebo bromhexinu.“

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.