Srdeční selhání zabije ročně více lidí než rakovina. Většina z nás ho ale nepozná | Moje zdraví

Srdeční selhání zabije ročně více lidí než rakovina. Většina z nás ho ale nepozná

  • Srdeční selhání zabije ročně více lidí než rakovina. Většina z nás ho ale nepozná
    Jaké jsou znaky toho, že byste mohli mít srdce v nepořádku? • Autor: iStock
    24. července 2017 • 06:00

    Strašákem dnešní doby je rakovina, přitom ale existuje nemoc, která ročně zabije více lidí než zhoubná onemocnění. Je to srdeční selhání, které je ročně diagnostikováno u čtyřiceti tisíc nových pacientů. Polovina lidí, u kterých se nemoc objeví, pak do pěti let zemře. Přitom při včasné diagnóze by ta doba mohla být mnohem delší. 

  • Srdeční selhání není infarkt

    Autor: shutterstock.com
    Tak v prvé řadě je důležité si říct, že srdeční selhání není infarkt. Srdce se může časem opotřebit a unavit, v důsledku čehož dochází k tomu, že se pumpování krve zpomalí, a srdce tak nedistribuuje do těla dostatek této životodárné tekutiny včetně kyslíku, živin a vitamínů. Jde o vážné onemocnění, které si spousta z nás nepřipouští. "Kvůli nízkému povědomí o projevech srdečního selhání není toto onemocnění u velkého procenta pacientů včas rozpoznáno. I když dlouhodobě zažívají různé obtíže, k lékaři nejdou. Často se na něj přijde až při prudkém zhoršení stavu a první hospitalizaci. Při včasné diagnóze přitom umíme nemoc zvládat a pacienti mohou mít kvalitní život," říká Jan Bělohlávek z I. interní kliniky kardiologie a angiologie 1. LK UK a VFN v Praze. Jaké jsou tedy příznaky? 
  • Dušnost

    Autor: shutterstock.com
    Je logické, že když máte za sebou hodinový sportovní výkon, sotva popadáte dech. Problém nastává ve chvíli, kdy se vám dýchá těžko a namáhavě, aniž byste k tomu měli nějaký vážnější důvod. Obtíže v tomto případě nastávají nejprve jen při větší námaze, ale o to větší jsou. Poté se objevují i při lehčí zátěži,  jako je procházka nebo třeba úklid. V případě, kdy se zadýcháváte už i v klidu, neměli byste příliš přemýšlet nad tím, co se děje, a raději ihned navštívit lékaře. 
  • Oteklé nohy

    Autor: Shutterstock.com
    Existuje nespočet důvodů, proč člověku otékají nohy, obzvláště teď v létě. Ve většině případů si to s ničím nespojíme, prostě to svedeme na to, že celý den stojíme, měli jsme na nohou podpatky nebo třeba že je právě vedro, a tak si je prostě hodíme nahoru, zchladíme a doufáme, že to brzy přejde. Přitom zvětšené kotníky a nohy jsou jedním z příznaků právě selhávání srdce, kdy v těle dochází k zadržování tekutin. Kromě dolních končetin se ale voda zadržuje také v oblasti břicha, což může vést až k nechutenství.  
  • Únava a slabost

    ... • Autor: Shutterstock.com
    Není se čemu divit, že lidem často nedojde, že by mohli mít problémy se srdcem, když příznaky jsou tolik obecné. Příliš tomu nepomáhá ani další příznak, kterým je únava. I tu si lze spojit s tisíce důvody. Jenže tohle je jiná únava. Kromě toho, že se chce člověku spát, tak se cítí malátný, bez energie, každý pohyb je komplikovaný. Pokud totiž srdce nepracuje tak, jak má, zásobuje krví v prvé řadě životně důležité orgány a na svaly se pak tolik nedostává.
  • Zvýšené bušení srdce

    Vysoký cholesterol může vést k onemocněním srdce a cév • Autor: Shutterstock.com
    Srdce se nám rozbuší, když spatříme milovanou osobu, když se dostaneme s někým do hádky anebo když doběhneme maraton. Ale co když vám buší srdce i bez nějaké zjevné příčiny? Může to být právě jeho selháváním. V tu chvíli totiž enormně pumpuje krev, která se v něm nahromadila, a potřebuje se jí zbavit.  
  • Přibírání na váze

    Přibírání na váze může být způsobeno zdravotním problémem, o kterém třeba ani nevíte • Autor: Profimedia.cz
    Je to trochu paradox, protože člověk nabírá na váze ve stejnou chvíli, jako se u něj objeví nechutenství. Tedy horko těžko do sebe dostává nějaké jídlo, přitom ale může za týden přibrat i dva kilogramy. Může za to voda a krev, které se v těle začínají během srdečního selhání hromadit. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.