Zarudlá kůže | Moje zdraví

Zarudlá kůže

Největší orgán našeho těla, kůže, má mnoho funkcí; v první řadě působí jako ochranný val mezi vnějším a vnitřním prostředím. Má nezastupitelnou funkci v termoregulaci a jsou do ní ukládány energetické zásoby.

Míru prokrvení kůže ovlivňují nervová vlákna. Proto se změnou barvy kůže (zčervenáním) mohou projevovat také psychické pocity (nervozita, stud). Tento jev je dočasný a neškodný.

Rudé skvrny na kůži mohou být projevem bakteriální nebo virové infekce. Drobné červené skvrnky (petechie), vyskytující se především na horních či dolních končetinách, které nemizí, ani když na ně přiložíme průhledný předmět, jsou známkou vysoce nebezpečného onemocnění meningitidou. Jedná-li se o skvrny spojené s horečkami a zimnicí, může se jednat o tzv. růži.

Zarudlá kůže může být doprovodným příznakem mykózy a dalších infekčních onemocnění (zarděnky, spalničky, spála, ale také pásový opar).

 

Zánět kůže spojený s jejím zarudnutím může být způsobený podrážděním (chemicky, například mycími nebo čisticími prostředky, či mechanicky v důsledku tření těsného oděvu, používání umělých materiálů) nebo může vzniknout na základě alergie (nikl, chrom nebo další látky obsažené v bižuterii).

Změna barvy kůže je doprovodným příznakem proleženin, popálenin, omrzlin, akné, flegmóny, lupénky, revmatoidní artritidy, kůže bývá zarudlá v místech křečových žil, při chronické žilní nedostatečnosti nebo ischemické chorobě dolních končetin. V oblasti prsů může zarudlá kůže signalizovat přítomnost nádoru v prsu. Rudou barvu může mít ječné zrno, červená kůže v oblasti ucha může ukazovat na zánět zevního zvukovodu.

Kdy jít k lékaři

Důvodem pro okamžitou návštěvu lékaře je přítomnost petechií a stavy, kdy je zarudnutí kůže spojené s vysokou teplotou, zimnicí, výsevem vyrážky v oblasti břicha a hrudníku. Důvodem pro návštěvu odborníka je přítomnost zarudlých skvrn v oblasti prsů a jakýkoli stav, kdy je kromě změny barvy kůže přítomná bolest.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.