Bolest v krku | Co na ni pomáhá a jak se škrábání v krku zbavit? | Moje zdraví

Bolest v krku

Často je to projevem virové infekce, ale pokud je bolest velmi silná, může se jednat o angínu. Někdy může bolest v krku naznačovat vážné onemocnění, jako je například rakovina hrtanu. 

Bolest v krku může rovněž provázet alergickou reakci z důvodu podráždění a otoku sliznice nosohltanu. Někdy se vyskytuje po větší námaze hlasivek mluvením, křikem nebo zpěvem a také jako reakce na podráždění kouřem nebo po pobytu v suchém prašném prostředí.

Příznaky a příčiny

Bolest v krku může být vnímána jako: 

  • škrábání nebo pálení v krku
  • obtíže při polykání
  • pocit cizího tělesa (knedlíku) v krku
  • problémy s hlasivkami nebo chrapot

Příčiny bolesti v krku jsou různé. Podrobnější informace o konkrétních onemocněních najdete v samostatných textech.

Nachlazení

Škrábání v krku může doprovázet běžná nachlazení a rýmy. Nejčastěji se jedná o časté virózy, typicky přicházející v jarních a podzimních měsících. Doprovodnými příznaky bývají zvýšená teplota, únava, bolest hlavy, rýma. Obvykle se nejedná o závažné onemocnění, průběh je mírnější než u angíny a není třeba užívání antibiotik. Bolest v krku může být i jedním ze symptomů onemocnění covid-19.

Angína – tonsilitida

Bolest v krku bývá typickým příznakem pro zánět mandlí (angínu). Hrdlo bývá rudé, oteklé a na mandlích se mohou objevit bílé hnisavé čepy. Bolest se vyskytuje hlavně při polykání a může vystřelovat až do oblasti ucha. Často ji provází vysoké horečky, zvětšení krčních uzlin a celková schvácenost. Bolest v krku bez teploty ukazuje ve většině případů na jiný původ onemocnění.

Angínu nejčastěji způsobují bakterie Streptococcus. Nasazení antibiotik by mělo předcházet vyšetření pomocí testu CRP z kapky krve, který pomůže odlišit bakteriální infekci od ostatních. V případě podezření na streptokokovou angínu je možné ještě vyšetření doplnit mikrobiologickým vyšetřením, tzv. výtěrem z krku či streptestem.

Laryngitida

Zánět hrtanu (laryngitida) se projevuje silným škrabáním v krku, štěkavým kašlem, chrapotem až ztrátou hlasu. 

Faryngitida

Intenzívní bolestí v krku, zejména při polykání, se může také projevit zánět hltanu.

Alergie

K bolesti v krku dochází následkem otoku sliznic a zvýšené tvorby hlenu (více zde). 

Infekční mononukleóza

Infekční mononukleóza neboli EB viróza může mít stejné projevy jako angína. Diagnostikuje se krevními testy. Antibiotika na ni nezabírají.

Refluxní choroba – pálení žáhy

Při chorobě zvané gastroezofageální refluxní choroba se kyselý obsah žaludku (natrávená potrava a šťávy) vrací zpět do jícnu. Může přitom nepříznivě působit na sliznici jícnu, poškozovat ji a způsobovat v ní zánět. K příznakům tohoto onemocnění patří především pálení žáhy i v období mezi jídly, ke kterému se může přidat i bolest při polykání.

Zvětšená štítná žláza

Příčinou bolestí v krku při polykání může být také zvětšená štítná žláza neboli struma. Zvětšení štítné žlázy může být projevem jak zvýšení její činnosti, tak i snížení.

Nádorová onemocnění

Nádory v oblasti krku (rakovina hrtanu, rakovina jícnu) se mohou projevovat bolestí v krku. Bolesti se ale objevují většinou až v pozdější fázi nádoru. Nádory se mohou projevovat pocity knedlíku v krku, krví ve slinách či hlenu nebo dlouhotrvajícím chrapotem.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Léčba bolesti v krku

Léčba bolesti v krku vždy záleží na konkrétním onemocnění. Hojení bakteriálních a virových zánětů můžete podpořit dezinfekcí ústní dutiny pomocí kloktadel, pastilek nebo sprejů, které se prodávají v lékárně. Většina z nich také působí proti bolesti (analgeticky). Při nachlazení pomáhá také inhalace nebo popíjení Vincentky.

Pokud je bolest dlouhodobá, silná, ztěžuje vám dýchání a doprovází ji výrazné polykací obtíže nebo vysoká přetrvávající horečka, navštivte praktického lékaře. Lékaře kontaktujte také v případech, kdy bolest v krku trvá déle než týden nebo ji provází bolest čelistních kloubů, krev ve slinách či bolest v uchu.

Léky

Antibiotika, dezinfekční a analgetické pastilky, spreje, kloktadla. Mezi nejčastěji užívané volně prodejné přípravky patří Neo-Angin, Tantum Verde nebo Strepfen.

Domácí léčba a babské rady

Proti bolesti v krku pomáhá kloktání šalvějových a heřmánkových čajů a výluhů.

Černý čaj s medem

Při akutní bolesti v krku pomáhá také černý čaj s medem. Vypijte ho horký, mělo by se vám ulevit. Tento postup je doporučován hlavně ve chvíli, kdy máte kvůli bolesti problém s polykáním.

Česnek a cibule

Pomoci vám může i cibule a česnek. Ten má antibakteriální účinky a posiluje imunitní systém. Oloupaný česnek jednoduše vložte do úst a cumlejte ho jako bonbon. Nebudete sice moc vonět, ale uvolní se z něj antiseptické látky, kterou pomohou utlumit bolest. Z cibule si můžete během chvilky připravit hustý sirup. Do zavařovací skleničky nakrájejte na plátky cibuli, přidejte vydatnou dávku třtinového cukru a nechte odležet, dokud obě přísady nevytvoří hustou směs.

Zázvor

Na bolest v krku je nepřekonatelný také čerstvý zázvor. Kořen oloupejte, nakrájejte na kusy, vložte do hrnce a zalijte zhruba litrem vody. Přidejte pár kousků jablka nebo hrušky a pozvolna vařte zhruba hodinu a půl na malém plameni. Pálivý zázvorový výluh popíjejte každou půlhodinu, pokud na vás bude moc silný, doslaďte a zjemněte ho medem. Do tří dnů by měla bolest v krku ustoupit.

Jitrocel

Zabírá prý i jitrocel. Z čerstvých nebo sušených listů si můžete připravit čaj. V lékárnách ho seženete ve formě sirupu nebo cucacích tobolek.

Mateřídouška

Mateřídouška má vysoký obsah silic a funguje jako účinné přírodní antiseptikum. Kromě bolesti v krku vám pomůže např. při zažívacích potížích nebo problémech se spaním. Má totiž i uklidňující účinky.

Lípa

Na bolest v krku pomůže silný čaj z lipových květů. Uleví vám od zahlenění a taky se po něm pěkně vypotíte.

Šalvěj

Na bolest v krku a problémy s polykáním se dává i další osvědčená bylinka s protizánětlivými a dezinfekčními účinky: šalvěj. Umí srážet teplotu a podporuje pocení. Vezměte 3 lžičky řezané sušené či čerstvé šalvěje a zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte louhovat 15 minut a pomalu vypijte

Priessnitzův obklad

Klasika, která nikdy nezklame, je Priessnitzův obklad. Větší látkový kapesník namočte do studené vody, obalte s ním krk, přikryjte mikrotenovým sáčkem a převažte šátkem. Jde o léty prověřenou proceduru, která vede ke zlepšení prokrvení v krku, a tím ke zrychlení hojivých procesů. Obklad nechte na krku nejméně hodinu a půl.

Tvarohový zábal

Podle rad našich babiček má zázračné účinky tvaroh, který se namaže na krk, zakryje igelitem a obváže silnější látkou.

Kloktání slanou vodou

Kloktání solného roztoku je další způsob, jak si ulevit od bolesti. Solný roztok dezinfikuje ústa i krk a vyplachuje choroboplodné zárodky. Půl čajové lžičky soli rozpusťte ve sklenici vody a roztok několik minut kloktejte. Opakujte každé dvě hodiny.

Homeopatika

Homeopatika mohou s bolestmi v krku pomoci, nicméně bakteriální angínu je potřeba vždy léčit antibiotiky.

Oscillococcinum Je ideální prevencí v období chřipek a nachlazení. Zároveň léčí symptomy, jako jsou horečka, rýma a svalové bolesti.

Silicea 15 CH – Zmírňuje záněty nosohltanu a angíny, účinné je při opakovaných zánětech středního ucha, zimní rýmě a zánětu průdušek. Užívat by jej měly zejména děti s chronickými virózami.

Apis mellifica 15CH – Bolest v krku je bodavá, nemocný má pocit, jako by měl v krku zaraženou rybí kost. Chce studené nápoje, protože teplé nápoje a jídlo bolesti zhorší. Pět granulí každé dvě až tři hodiny.

Belladonna 9CH – Suché sliznice, velká žízeň a horečka s pocením. Pět granulí každé dvě až tři hodiny.

Lék Phytolacca decandra 9CH – Podáváme v případě, že bolesti v krku se horší při každém polknutí a bolest při polykání vystřeluje do uší. Tmavě rudá sliznice může mít vzadu na jazyku žlutavý povlak, krční mandle jsou zvětšené. Horečka, zimomřivost a často i bolesti celého těla a bolesti kloubů. Dávkování je při potížích také pět granulí každé dvě až tři hodiny, při zlepšení stavu se interval prodlužuje.

Chcete vědět více o domácí léčbě bolesti v krku? Čtěte ZDE. 

Bolest v krku u dětí

V případě bolesti v krku u malých dětí se doporučuje vyhledat lékařskou pomoc kvůli stanovení přesné příčiny, obzvláště pokud je doprovázena horečkami. Dítěti v průběhu léčby podáváme kašovitou stravu a hlídáme příjem dostatečného množství tekutin. V případě virového původu onemocnění můžeme dle věku využít volně prodejné pastilky a spreje určené pro děti (např. Junior – Angin nebo Orofar.

V těhotenství

Pokud bolest v krku trápí těhotné ženy, doporučuje se užívat především lokálně působící prostředky, například pastilky, spreje a kloktadla. Vyhnout by se měly přípravkům obsahujícím znecitlivující látky a jód. Vhodné jsou rovněž bylinné přípravky kromě těch obsluhujících šalvěj, která může způsobit překrvení pánve a následný potrat. Stejná doporučení platí i v období kojení. V případě silných bolestí je třeba navštívit lékaře.

Vyšetření

Lékař se detailně vyptá na charakter a lokalizaci bolesti. Pro rozlišení bakteriální infekce od ostatních může použít CRP test, pro stanovení dalších diagnóz výtěr z krku nebo krevní testy. V případě podezření na jiné příčiny pošle pacienta na další vyšetření (ultrazvuk štítné žlázy, endoskopické vyšetření a další, viz samostatná hesla).

Očkování

Bolestí v krku se může projevovat také záškrt, proti tomuto onemocnění je v našich zemích povinné očkování.

Prevence

Prevencí nachlazení je zdravý životní styl – zdravá strava, otužování, přiměřený pohyb. Bolestí v krku se může projevovat také záškrt, proti tomuto onemocnění je v našich zemích povinné očkování.

Další rady na bolest v krku najdete ZDE.

VIDEO: CO ZABERE NA BOLEST V KRKU A JAK JI LÉČIT?

Video se připravuje ...
VIDEO 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.