Další příznaky koronaviru? Ztráta chuti a čichu, potvrzují vědci | Moje zdraví

Další příznaky koronaviru? Ztráta chuti a čichu, potvrzují vědci

Další příznaky koronaviru? Ztráta chuti a čichu, potvrzují vědci
Autor: istock.com
7. dubna 2020 • 06:00

O tom, že mezi hlavní příznaky nákazy koronavirem patří hlavně horečka a suchý kašel, ví už téměř každý. Teď se ale ukazuje, že nemoc způsobuje i další zdravotní problémy – nejvíc se mluví o ztrátě čichu a chuti. Co je na tom pravdy?

V posledních dnech se čím dál častěji stává, že lidé nakažení koronavirem ztratí částečně nebo úplně čich a chuť. V některých případech se u nich dokonce ani neobjeví další příznaky velmi podobné chřipce. Informace se už objevila na nejrelevantnějších světových webech a svou zkušenost s ní potvrdily hned dvě známé osobnosti – basketbalista Gobert, kvůli kterému se přerušila NBA, a britská poslankyně Nadine Dorries.

Více o nakažených celebritách čtěte zde.
Aktuální informace o koronaviru v Česku najdete zde.
Graf vývoje koronaviru v Česku najdete zde.
Graf vývoje nákazy koronavirem ve světě najdete zde.

Tento stav, známý v lékařství jako anosmie, potažmo dysgeuzie, potvrdili poté i vědci z americké Harvardovy univerzity. Zjistili, že některé buňky v zadní části nosu obsahují specificky tvarované proteiny, na které koronavirus cílí při vpádu do organismu. Infikování těchto buněk by mohlo vést ke změně citlivosti čichu.

Další informace k novému příznaku koronaviru čtěte zde.
Odborné vyjádření českého lékaře najdete zde.

Aplikaci eRouška můžete stáhnout z oficiálních stránek ZDE>>

Nástup příznaků je velmi rychlý

„Zdá se, že existuje silné spojení mezi ztrátou čichu a nákazou COVID-19,“ řekl vedoucí týmu odborníků univerzity, profesor Sandeep R. Datta. „Vypadá to, že by to mohl být jeden z charakteristických příznaků nemoci,“ dodal s tím, že k této změně navíc dochází v lidském těle poměrně rychle. „Ještě je zapotřebí provést rozsáhlou klinickou studii, ale zdá se, že to funguje trochu jako vypínač. Jeden den všechno cítíte, a druhý vůbec nic,“ popsal nové příznaky Datta. Podle lékařů se koronavirus projevuje tímto způsobem hlavně u mladších, zdravých lidí, jejichž imunitní systémy udrží virus pouze v oblasti nosu a neumožní mu rozšířit se do plic, kde mívá pro rizikové skupiny často fatální následky.

Prezident britského sdružení lékařů ORL, Nirmal Kumar, který působí jako otorinolaryngolog v britském Wrightingtonu, dokonce tvrdí, že ztráta čichu je lepším indikátorem nákazy než zvýšená teplota. „Pozoruji dramatický vzestup počtu pacientů, kteří docházejí na mou kliniku s náhlou ztrátou čichu. Běžně mívám maximálně jednoho pacienta měsíčně s tímto problémem, teď šlo až o čtyři týdně, většinou o mladé lidi pod 40 let věku,“ uvedl. Pod hashtagem #CovidSmellTest tak zahájil celosvětovou kampaň, která vyzývá účastníky, aby se přesvědčili o tom, jestli se jim nezhoršil čich a chuť.

I když náhlá ztráta čichu a chuti může být způsobena i jinými viry, ORL lékaři se domnívají, že je v současné době rozumné předpokládat, že příčinou je koronavirus, dokud to není vyloučeno testováním. V Česku se ale přednostně testují lidé, kteří mají prokazatelnější příznaky.

Další informace k tématu najdete zde.

Horečka a kašel stále vedou

Podle zkoumání Světové zdravotnické organizace (WHO), jejíž experti sledovali nakažené v Číně, patří mezi nejčastější příznaky horečka (88 %), suchý kašel (68 %), dýchavičnost (18 %), únava, bolest v krku, migrény a bolesti svalů (14 %). Mezi méně časté symptomy pak patří zimnice (11 %), závratě a zvracení (5 %) nebo průjem (4 %). Naopak rýma příznakem nákazy koronaviru není. U některých pacientů má nemoc lehký průběh, u těžších případů se ke zmíněným příznakům může přidat zápal plic a akutní respirační selhání, které někdy končí smrtí.

Inkubační doba koronaviru je 14 dní. Mezi lidmi se virus nejčastěji přenáší kašlem, kýcháním či osobním kontaktem, například podáním ruky v uzavřených prostorách až do vzdálenosti 4,5 metru. Člověk se ale může nakazit i po kontaktu s věcmi, které s koronavirem přijdou do styku (madla v MHD, kliky dveří a podobně), a poté přenesením rukou do úst, nosu nebo očí. Všichni lidé by proto měli na veřejnosti nosit ochranné roušky, jak nařídila i česká vláda. 

Návody na to, jak si ušít roušku, najdete zde.
Vše o sterilizaci roušek čtěte zde.
Informace o tom, proč má smysl nosit roušku, čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.