Děti a karanténa: Tipy na domácí tělocvičnu, která zajistí dostatek pohybu | Moje zdraví

Děti a karanténa: Tipy na domácí tělocvičnu, která zajistí dostatek pohybu

Děti a karanténa: Tipy na domácí tělocvičnu, která zajistí dostatek pohybu
Autor: iStock.com
26. března 2020 • 06:00

Na dětská hřiště se nemůže, tělocvik ani jiné kroužky děti nemají. Co s nimi dělat, pokud musíte být v bytě a ven můžete jen na procházku?  I když doma máte rotoped nebo třeba běhací pás, asi děti těžko motivujete k tomu, aby je používaly. Zkuste naše následující tipy! Odstraňte to, co se nesmí rozbít, a můžete začít. 

 

„U dětí je potřeba podporovat přirozený pohyb typu lezení, skákání, houpání se, chytání předmětů, pobíhání, který rozvíjí motoriku a umožňuje jim vyřádit se aktivitou, která je zároveň baví,“ říká Jitka Literová, hlavní manažerka celorepublikového projektu Děti na startu. Ideální je přizpůsobit jim k tomu jejich vlastní pokoj, ale pokud to nejde, vydejte se i do dalších. Co rozhodně vyzkoušejte?

Ping-pong

Jídelní stůl možná jde rozložit, a když trochu přestavíte kuchyň nebo obývák, možná vás překvapí, jak se tam hezky vejde. Vzpomeňte si, jak jste ho hráli ve škole: Stačilo dát k sobě pár lavic.

Balónky

Zkuste party balonky. Zdaleka nejsou jen na narozeninové oslavy. Jsou fantastické do těsnějších interiérů. Můžete si s nimi pinkat, přepinkávat pomyslnou síť, strefovat cíl a podobně. Jsou lehké a jejich pohyb je mnohdy nepředvídatelný, takže zajistí i spoustu zábavy. 

Gymnastické a balanční míče

Skvělá pomůcka do každého prostoru, která se dá využít i jako židle. „Když člověk sedí na obyčejné židli, nepracují žádné svaly,“ říká Kristýna Přibylová ze speciálních dětských tělocvičen Monkey´s Gym. Když ale sedíte na míči a musíte vyrovnávat balanc, míč vás nutí aktivovat spoustu svalů, mezi nimi i důležité svaly středu těla. Velký míč se dá použít také na skákání, protahování se, děti s ním mohou kutálet po bytě.

Molitanové míčky

Levná pomůcka, která nemusí zůstat jenom v dětském pokoji. „Můžete házet na terč, ale také mezi sebou – chytání je důležitá pohybová činnost,“ říká Štěpánka Štrougalová, zakladatelka Baby Clubu Juklík, a nabízí další tipy: „Vezměte dva míčky a přehazujte si je s dítětem. Dítě může vyhazovat jenom pravou a chytat levou rukou, druhý míček si musí vždycky v ruce přehodit. A podobných aktivit se dá vymyslet spousta.“ Kristýna Přibylová doporučuje pořídit k míčům i basketbalový koš: „Když ho pověsíte v pokojíčku na zeď nebo na dveře a k němu pořídíte menší měkký lehký míč, dá se vymyslet spousta her: házení popředu, pozadu, na čas, na body, cokoliv.“

Lano na šplhání 

„Zkušenost z výšky, kdy dítě vyleze nahoru, rozhlíží se a pak se musí dostat dolů, je velmi důležitá a dost rodičů na ni zapomíná,“ říká Kristýna Přibylová z Monkey's Gym. K jejímu získání skvěle poslouží tyč nebo ještě lépe lano, které, když jej ukotvíte do stropu, zabere minimálně místa. „Pokud má dítě zvýšenou postel, zkuste ho dát blízko ní. Může lézt do postele a skákat z ní. Na laně se dají uvázat taky uzlíky, což přinese zase jinou zkušenost,“ dodává. Lano se ale dá využít i tak, že ho natáhnete na podlahu dětského pokojíčku a zkusíte, jestli dítě dokáže chodit hlavně po něm a nepřepadávat mimo.

Co takhle také vyzkoušet domácí parkour?

Kupte vhodnou podložku na dopad 

Pokud dítě necháte skákat ze zvýšené postele, nezapomeňte na měkké dopadiště. To skvěle zajistí třeba stará nebo nafukovací matrace, kterou máte na přespání pro návštěvy. Ta se dá mimochodem použít také na kotouly, válení sudů a další. Vhodná je třeba krycí podložka na matraci, která je tlustší, třeba až 15 centimetrů. Pokud ji necháte uprostřed místnosti pár dnů jen tak ležet, děti na ní bez většího přemlouvání začnou dovádět,“ dodává Štěpánka Štrougalová z Juklíku. Koupit můžete třeba i houpací síť, kterou pověsíte na patrovou postel. Už to, že dítě nemusí sedět na zemi a zapojuje jiné svaly, se počítá. Samozřejmě bezpečnost je na prvním místě. 

Klouzačka, tunel, nafukovací schody

Hlavně menší děti ocení v pokoji cokoliv na prolézání. Jitce Literové se v poslední době řada matek svěřuje, že jejich děti, hlavně ty z moderních přízemních domů, neumějí chodit po schodech. „Výborná pomůcka na rozvoj motoriky jsou pěnové schody nebo jakákoliv skluzavka, na kterou děti musí nejprve vylézt,“ říká. K tomuto účelu dobře poslouží nízké palandy bez druhé lehací plochy, které mají na jedné straně žebřík, na druhé skluzavku a pod palandou spoustu prostoru na další pomůcky. Takový hrací kout je pak několik v jednom.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.