Dezinfekční gel: Který je opravdu účinný proti koronaviru? | Moje zdraví

Dezinfekční gel: Který je opravdu účinný proti koronaviru?

13. března 2020 • 06:00

AKTUALIZOVÁNO. Kvůli aktuálnímu celosvětovému šíření koronaviru COVID-19 po celém světě začali i lidé v Česku houfně kupovat dezinfekční gely na ruce. Spousta z nich je ale přitom od smrtícího viru neochrání. Víte, který si pořídit, aby se vám nákaza vyhnula obloukem?

Ještě předtím, než se v Česku nakazili první lidé koronavirem COVID-19, u nás vypukla panika, kvůli které začali lidé vykupovat ve velkém nejen trvanlivé potraviny, ale také dezinfekční gely. V důsledku toho se jejich cena místy až ztrojnásobila.

Více o koronaviru v Česku čtěte zde.
On-line reportáž k tématu koronavirus je zde.
Aktuální mapu výskytu koronaviru najdete zde.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara z Ostravské univerzity je ale dezinfekce na ruce v našich podmínkách preventivní opatření číslo jedna, takže se určitě vyplatí ji pořídit. Platí totiž nejen na koronaviry, ale funguje i jako prevence proti chřipce a jiným respiračním sezónním chorobám.

Více k tématu čtěte zde.

S alkoholem, nebo bez?

Problém ale tkví v tom, že lidé často neví, jaký gel si mají koupit. „Na koronavirus je nejlepší alkoholová desinfekce na ruce. Platí pravidlo, že alkoholová desinfekce patří vždy na suché ruce, aby se nenaředila, a hlavně, musí jí být dostatečné množství. Ruce musí být vlhké aspoň půl minuty, než uschnou. Tedy nestačí, že si jen tak lehce potřete dlaně, gel musí mít dostatečnou expoziční dobu,“ upozorňuje Maďar. „Základní věc je podívat se na etiketu přípravku, jestli se tady píše, že má virucidní účinek, tedy ničí viry,“ dodává Maďar.

A ještě jedno důležité upozornění. „Pokud se v drogerii setkáte s gelem, který má na obalu napsáno, že zabíjí jen 99 % bakterií, nejde o biocidní přípravek a ten efekt je takový, jako byste si jen umyli ruce mýdlem,“ varuje MUDr. Věra Melicherčíková ze Státního zdravotního ústavu.

S tím souhlasí i odborníci na chemii. „Alkoholové gely obsahují nejčastěji etanol, okolo 60–95 %, případně isopropanoly nebo n-propanoly. Ty narušují buněčné stěny a membrány bakterií a obaly virů včetně koronaviru,“ vysvětluje na Instagramu studentka chemie a influencerka Blanka Pilátová. „Rozhodně tedy kupujte ty alkoholové (60 % +). Jsou sice trošku dražší, ale jako jediné zabírají na koronavirus,“ nabádá.

Antibakteriální gely na bázi vody nemůžou podle odborníků člověka v žádném případě od nákazy koronavirem ochránit. „Ačkoli gely s vodou bakterie též ničí, proti virům efektivní nejsou, a to právě kvůli absenci alkoholové složky. Gely na vodní bázi jsou dobré celoročně hlavně pro ty, kteří mají citlivější pokožku. Alkohol totiž vysušuje a v kombinaci s vyšším množstvím benzalkonia chloridu se může objevit vyrážka nebo popraskání rukou,“ vysvětluje Pilátová.

Mýt, mýt a zase mýt

Jednoznačně nejúčinnější ale podle ní stále zůstává správné mytí rukou. Na to se v posledních dnech zaměřily i veřejné úřady a instituce stejně jako soukromá zařízení a firmy. Lidem stále připomínají, aby si nastudovali a dodržovali správný hygienický postup mytí rukou. Podle Státního zdravotního ústavu si je špatně myje 95 % lidí. Překvapivě 7 % žen a 15 % mužů si vůbec nemyje ruce po použití toalety a polovina mužů nepoužívá mýdlo.

Koronavirus přitom může venku přežít až dva dny, například na madlech v městské hromadné dopravě, kde mu prospívá vlhké prostředí potu rukou při jejich doteku. Riziková jsou obecně všechna místa, kterých se dotýká mnoho lidí, například kliky dveří nebo zábradlí u schodišť.

Podrobný návod, jak si správně mýt ruce, najdete zde. 

Správné mytí rukou • Autor: Státní zdravotní ústav

Jak ušít roušku čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.