Koronavirus v Česku: Opatření, doporučení a aktuální informace | Moje zdraví

Koronavirus v Česku: Opatření, doporučení a aktuální informace

22. dubna 2020 • 08:00

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME. Koronavirus COVID-19 naplno vtrhl do Evropy, která denně hlásí nové nakažené. V Česku je nyní přes 7400 lidí s potvrzenou nákazou. Přečtěte si podrobné informace o tom, jaká je u nás aktuální situace a zjistěte, jaká opatření proti šíření viru u nás byla zavedena.

Laboratorní testy v Česku potvrdily 7408 případů nákazy koronavirem COVID-19, 221 lidí zemřelo, 2600 nakažených se už uzdravilo. Hospitalizován je zhruba každý desátý nakažený, zbytek překonává nemoc doma. Podle trvalého bydliště pacienta zůstává nadále nejvíce lidí s koronavirem v Praze. Hlavní město má také největší podíl výskytu nakažených lidí v přepočtu na obyvatele. Nejvíce nakažených je ve věku od 25 do 34 let a od 45 do 54 let. Na koronavirus se nechalo přes 218 000 lidí. 

Opatření se postupně uvolňují

V pondělí 27. dubna začala první vlna otevírání obchodů a provozoven. Původní harmonogram rozvolňování opatření proti koronaviru počítal s postupným povolováním až do 8. června, podle nově schváleného plánu proces zrychluje a měl by být ukončen už 25. května. 

Podrobný harmonogram uvolňování opatření najdete zde.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření najdete zde.

Otevřely se obchody s prodejní plochou do 2500 m² včetně turistických a informačních center. Dále jsou otevřeny knihovny, autoškoly, zoologické zahrady nebo posilovny a fitness centra, ty však bez sprch. Konat se mohou bohoslužby do 15 účastníků a konzultace všech ročníků vysokých škol. Otevřít zatím nemohou provozovny v nákupních centrech, které nemají vlastní vstup z ulice. 

Aktuální mapu výskytu koronaviru ve světě najdete zde.
O tom, jaká je situace s letními tábory pro děti čtěte zde.

Už od 9. dubna rozšířilo ministerstvo zdravotnictví výjimky z mimořádného opatření o prodej v hobbymarketech, prodejnách stavebnin a stavebních výrobků, železářstvích, prodejnách a servisech jízdních kol. Od úterý 7. dubna platí výjimky pro provozovny pro sběr a výkup surovin a pro kompostárny, stejně jako možnost odkládání odpadu v sběrných dvorech. Současně ministerstvo umožňuje provoz venkovních sportovišť. V oddůvodněných případech je také možné vycestovat mimo ČR.

Vše o rouškovném čtěte zde.

Už v pondělí 20. dubna se úřady vrátily k běžnému provozu. Zaměstnanci i veřejnost však musejí v budovách úřadů dodržovat přísné hygienické podmínky a minimalizovat osobní kontakt. Otevřít mohly i provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary či autosalóny. Fungují také psí salóny, povoleno je rovněž konání svateb do deseti lidí a s venkovním tréninkem mohou v menších skupinách začít profesionální sportovci. 

Vývoj počtu nakažených v Česku:

V celé zemi panuje už od čtvrtka 12. března od 14:00 nouzový stav. Podle nařízení vlády může být šíření koronaviru trestným činem. V noci z neděle 15. března uvalila vláda kvůli epidemii koronaviru na celou zemi karanténní opatření. Lidé mohou jen do práce, na nákup a k lékaři, jinak se však musí zdržovat doma. Od čtvrtka 19. března platí zákat vycházet mimo domov bez zakrytých dýchacích cest, ať už rouškou, šátkem nebo šálou. Toto nařízení se netýká pouze jízdy v autě. Vláda také vydala nařízení, že mezi 7. a 9. hodinou nakupovat v obchodech pouze lidé nad 65 let. Ostatní lidé mají nakupovat jindy, aby je tak ochránili před nákazou. Vláda také doporučila, aby lidé starší 70 let vůbec nevycházeli na ulici. 

O tom, jak koronavirus oblivňuje těhotenství, čtěte zde.
O tom, jaký vliv má karanténa na děti, čtěte zde.
Informace o tom, jak posílit imunitu, čtěte zde.

Zavřené jsou stále všechny školy včetně univerzit. Školek se opatření netýká. Rodiče, kteří nemají hlídání, si mohou vzít ošetřovné ve výši 60 % příjmu (více o ošetřovném čtěte zde). Podle posledních odhadů toho, jak se bude epidemie v Česku vyvíjet, ale ministr školství Robert Plaga předpokládá, že by se žáci, a tedy i učitelé, vrátili zpět do škol v druhé polovině května.

Návod na ušití roušky ze sáčku od vysavače najdete zde.

Ve většině případů platí i nadále zákaz vycestovat z Česka do zahraničí. Vláda také zakázala cizincům jezdit do České republiky, s výjimkou těch, kteří mají v Česku trvalý či přechodný pobyt. Vláda navíc rozšířila povinnou karanténu pro občany vracející se z rizikových zemí, ze kterých dříve vyhlásila zákaz vstupu cizincům do Česka.

O ekonomických dopadech koronaviru čtěte zde.

Příznaky nákazou koronavirem

Každý případ infekce virem COVID-19 musí být charakteristický epidemiologickými kritérii – tzn. jedinec byl v ohnisku nákazy, a také klinickými kritérii – tzn. vykazuje příznaky, které jsou charakteristické pro dané onemocnění.

Koronavirus se projevuje jako onemocnění chřipkou, tedy kašlem, zvýšenou teplotou až horečkou a problémy s dýcháním. U některých pacientů má nemoc lehký průběh, u těžších případů se ke zmíněným příznakům může přidat zápal plic a akutní respirační selhání. Jak vyplývá ze současných údajů, z celkového počtu lidí s příznaky mohou 2 až 3 % procenta lidí zemřít. Před nákazou se lze chránit posilováním imunity a v průběhu onemocnění je potřeba se správně stravovat

Vývoj počtu nakažených ve světě

Inkubační doba koronaviru je 14 dní. Mezi lidmi se virus přenáší kapénkovou infekcí, tedy kašlem, kýcháním či osobním kontaktem, například podáním ruky. Člověk se ale může nakazit i po kontaktu s věcmi, které s koronavirem přijdou do styku, a poté přenesením rukou do úst, nosu nebo očí. Nakažení lidé by proto měli nosit ochranné roušky a důsledněji dbát na hygienu.

V žádném případě neplatí, že každý, kdo pociťuje respirační potíže, musí být nakažen koronavirem. V současné době probíhá v Česku i okolních zemích chřipková epidemie, a vzhledem k tomu, že nákaza koronavirem má podobné příznaky, se může zaměnit právě s tímto respiračním onemocněním.

Opatření zavedly nemocnice i obchody

Od úterý 17. března omezily nemocnice plánované zdravotní výkony na míru nezbytně nutnou při zohlednění zdravotního stavu svých pacientů. Účelem tohoto opatření je zajistit dostatečné personální, věcné a technické kapacity pro léčbu pacientů s onemocněním COVID-19.

V celé řadě obchodů, zařízení a institucí byla instalována ochranná plexiskla, která oddělují tamní zaměstnance a zákazníky, aby zamezili šíření koronaviru mezi lidmi. Obchody s potravinami nabízejí zákazníkům jednorázové rukavice a dodržují se také diskrétní zóny u pokladen.

Správné mytí rukou • Autor: Státní zdravotní ústav

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.