Syndrom toxického šoku | Moje zdraví

Syndrom toxického šoku

Syndrom toxického šoku (TSS, streptococcal toxic shock syndrome) je infekční onemocnění vyvolané zlatým stafylokokem, vzácněji streptokokem.

Stafylokoky produkují mnoho škodlivin a mezi nimi i toxin TSST-1. Tento toxin dokáže v lidském těle vzbudit silnou imunitní odpověď a celou řadu reakcí. Ty vedou k těžkému šoku s poškozením vnitřních orgánů a nevratně poškozuje povrch ledvinných kanálků. Syndrom toxického šoku může skončit i smrtí pacienta.

Syndrom toxického šoku se vyskytuje téměř v polovině případů u menstruujících žen - během menstruace nebo krátce po ní, a to především v souvislosti s používáním menstruačních tampónů.

Syndromem toxického šoku mohou onemocnět i muži. STS může vzniknout při jakémkoli stafylokokovém (vzácněji streptokokovém onemocnění). To jsou kožní infekce, zápal plic, záněty ledvin a močového měchýře, záněty kostí, srdečních chlopní, různá drobná poranění (popáleniny, ranky, puchýřky), která jsou těmito bakteriemi infikována. Existují i případy nákazy v nemocnicích.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

zvracení, průjem, vyrážka, nízký tlak

Příznaky syndromu toxického šoku

  • náhlá vysoká teplota (nad 39)
  • pokles krevního tlaku a rychlý pulz
  • vyrážka (která se po několika týdnech začne olupovat)
  • zvracení
  • průjem
  • bolest svalů

Inkubační doba

8 hodin – 2 dny

Léčba

Vzhledem k tomu, že se jedná o bakteriální onemocnění, je nejdůležitější, aby byla pacientovi podána správná antibiotika. Je také potřeba mírnit příznaky šoku.

Léky

antibiotika

Domácí léčba a babské rady

Nemocnému pomůžete tím, že ho co nejdříve dopravíte k lékaři.

Vyšetření

Lékař určí původce onemocnění na základě odběru bakterií z ložiska a kultivace.

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Možné komplikace

Syndrom toxického šoku může skončit smrtí pacienta.

Prevence

Protože je syndrom toxického šoku spojován s používáním menstruačních tampónů,  je velmi důležité tampóny dostatečně často měnit (doporučuje se doba mezi 4 – 8 hodinami). Každé poranění je dobré vydezinfikovat, jako prevence se doporučuje i dodržování základní hygieny a včasná léčba zánětů.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.