Koronavirus: Padání vlasů a dalších šest příznaků, že jste v minulosti mohli prodělat Covid-19 | Moje zdraví

Koronavirus: Padání vlasů a dalších šest příznaků, že jste v minulosti mohli prodělat Covid-19

Koronavirus: Padání vlasů a dalších šest příznaků, že jste v minulosti mohli prodělat Covid-19
Autor: istock.com
23. září 2020 • 06:00

Pokud jste na jaře prodělali silnou rýmu nebo kašel, který vás trápil dlouhou dobu, je zcela přirozené se ptát, jestli nemohlo jít o nákazu koronavirem Covid-19. Podle jakých symptomů poznáte, že se vám zákeřný virus nemusel vyhnout?

„Měl jsem koronavirus, aniž bych o tom věděl?“ Tuto otázku si nyní kladou miliony lidí po celém světě. Lékaři se shodují na tom, že pokud u některých lidí probíhala infekce bez komplikací, nemuseli ji vůbec rozeznat od běžného nachlazení nebo chřipky.  Až u 40 % lidí se navíc neobjevují prakticky žádné příznaky nákazy koronavirem, což situaci ještě víc komplikuje.

Vše o příznacích koronaviru čtěte zde.
Oficiální seznam příznaků si prostudujte zde.

Bohužel neexistuje způsob, jak mít stoprocentní jistotu, že jsme se nenakazili. Odborníci však tvrdí, že pokud se ohlédneme zpátky, některé symptomy tomu mohou napovídat. Je ovšem třeba i vzpomenout na příznaky ještě v zimním období, protože virus se podle všeho šířil ve světě dřív, než se začala uzavírat města.

Zde si můžete přečíst seznam příznaků, které ukazují na to, že jste nákazu v minulosti skutečně prodělali:

Těžká rýma

Vědci v USA zjistili, že na každé dva případy chřipky připadal jeden nakažený koronavirem. Pokud jste tedy na začátku roku trávili čas spíše mimo civilizaci, je pravděpodobné, že jste chytili pouze rýmu. Pokud jste ale pobývali ve větších městech, těžká rýma mohla být známkou nákazy Covidem-19.

Náhlá ztráta čichu nebo chuti

Obojí je již známým příznakem koronaviru. Přestože se nevyskytuje u každého, lékaři se shodují, že je to velmi často způsobeno právě tímto virem. Je samozřejmě možné ztratit dočasně tyto smysly i při chřipce či nachlazení, alergii nebo zánětu dutin. Odborníci ale tvrdí, že v takových případech tento symptom rychle vymizí, zatímco při nákaze koronavirem může přetrvávat ještě celé měsíce po zotavení.

Nevysvětlitelné padání vlasů

Tento příznak zatím nebyl nijak blíže zkoumán, ale mnoho pacientů, kteří koronavirus prodělali, si stěžuje na vypadávání vlasů (patří mezi ně i americká herečka Alyssa Milano, která se o tomto problému zmínila i na Instagramu). Samozřejmě je v tomto případě nutné se zaměřit i na jiné příznaky – pokud vám padají vlasy, ale neprodělali jste horečku, kašel a další příznaky, může mít náhlá ztráta vlasů i jiné příčiny – včetně stresu.

Dušnost

Někteří odborníci věří, že nákaza koronavirem může způsobit dlouhodobé zdravotní následky, a to i po jeho kompletním vyléčení. Jedním z nich je i dušnost, která se může vracet pravděpodobně kvůli prodělanému zánětu v plicích. Pokud tedy pociťujete dušnost, navštivte lékaře, který vyloučí jiné onemocnění.

Přetrvávající kašel

Máme na mysli zejména suchý kašel, kterého se nemůžete zbavit. Data z Amerického centra pro kontrolu a prevenci nemocí hovoří o tom, že 43 % lidí, kteří měli Covid-19, trpělo kašlem ještě 14 až 21 dní po testování na přítomnost viru v těle.

Vyčerpanost

Podle jedné ze studií je těžká únava jedním z nejvíce přetrvávajících příznaků po vyléčení koronaviru. Celých 53 % pacientů uvádí, že pociťovalo únavu až 60 dní poté, co se u nich virus poprvé projevil. Tento symptom může být důsledkem toho, jak imunitní systém reaguje na virus, nebo to může být jednoduše způsob, jakým Covid-19 v těle funguje.

Další dlouhotrvající příznaky

Vzhledem k tomu, že důsledky nákazy koronavirem se ve světě stále zkoumají, by i podle lékařů měli lidé dávat pozor zejména na dlouhotrvající symptomy, které nechtějí vymizet, a to jakéhokoli typu. Za zmínku určitě stojí, že u některých lidí se po nákaze projevily srdeční potíže (například bušení srdce).

Testy nejsou spolehlivé

Ačkoli se testy na protilátky proti koronaviru zlepšují, stále nejsou stoprocentně přesné a mohou se objevit falešně pozitivní i falešně negativní výsledky. Navíc je možné, že pokud jste se nechali testovat v prvních dnech infekce, protilátky nemusely být ve vašem těle odhaleny vůbec, protože je ve vás imunitní systém ještě nestihl vytvořit. I to je tedy velmi důležité vědět.

Pozor, můžete se nakazit znovu

Je dobré si zapamatovat důležitou věc: I když jste v minulosti prodělali Covid-19, nemusí to nutně znamenat, že se znovu neinfikujete. Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí konkrétně uvádí, že v tuto chvíli není jasné, zda lidé mohou být koronavirem infikováni znovu – několik takových případů se už ale ve světě objevilo.

Proto je velmi důležité důsledně dbát na prevenci a dodržovat všechna hygienická opatření, která k tomu patří. Je nezbytné nosit roušky, často a důkladně si mýt a dezinfikovat ruce a udržovat odstup od ostatních lidí, abyste před virem ochránili nejen sebe, ale i své okolí.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.