Koronavirus a astma: Víte, na co si dát pozor, když jím trpíte? | Moje zdraví

Koronavirus a astma: Víte, na co si dát pozor, když jím trpíte?

Koronavirus a astma: Víte, na co si dát pozor, když jím trpíte?
Autor: istock.com
28. dubna 2020 • 06:00

Koronavirus COVID-19 napadá především plíce, proto není divu, že se nakažení bojí zejména lidé s respiračními potížemi. Mezi ně patří i astmatici, kterým se lékaři snaží poradit, jak by se měli v této době nejlépe chránit.

Astma je chronické plicní onemocnění, při kterém dochází vlivem alergických látek a prostředí ke stažení průdušek a zhoršenému dýchání. Onemocnění tak má potenciál zhoršit průběh koronavirového zápalu plic. „Platí však, že pokud je astma pod kvalitní kontrolou a pacient je dlouhodobě bez stavů zhoršení a akutních záchvatů, není riziko závažného průběhu koronavirové plicní infekce zásadně vyšší ve srovnání s běžnou populací,“ říká Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc., ředitel České iniciativy pro astma.

Více informací o příznacích a průběhu nemoci čtěte zde.
O opatřeních, která by měli dodržovat senioři, čtěte zde.

Účinnou prevencí před koronavirem tedy je, aby nemocný dodržoval předepsaný léčebný režim, užíval předepsané dávky léků a preventivní ochranná opatření – měl by tedy nosit ochranné pomůcky, mýt a dezinfikovat si ruce i domácnost a omezit kontakt s jinými lidmi. „Mělo by stačit správné dodržování obecně vyhlášených ochranných postupů,“ shrnuje Pohunek.

Online porada s lékařem

Pokud pacient nemá astma úplně stabilní, měl by situaci konzultovat telefonicky se svým lékařem. K tomu je vhodné využít online videohovory přes Skype, WhatsApp, Facetime apod., kdy může lékař podávání léků i vidět. „Je třeba si také zajistit dostatek léků, nejlépe formou e-receptu,“ upozorňuje Prof. Pohunek. „Automatické paušální zvyšování léčby u pacienta s astmatem pod kontrolou není doporučováno,“ dodává.

Graf vývoje situace kolem koronaviru v Česku najdete zde.

V médiích se objevuje informace, že podávání kortikosteroidů může průběh astmatu zhoršit. „To by s určitou pravděpodobností mohlo nastat při podávání kortikosteroidů celkově v době rozvíjející se koronavirové pneumonie. Pokud je již pacient užívá, pro těžší stupeň astmatu, nesmějí se náhle vysadit,“ upozorňuje odborník na astma. V takovém případě by totiž mohlo dojít k závažným komplikacím. „Nově nasazovat kortikosteroidy jen kvůli koronaviru by se určitě nemělo,“ zdůrazňuje Pohunek. Ani ostatní protiastmatické léky podle něj průběh koronaviru nezhoršují. Platí tedy, že léky se mají důsledně užívat tak, jak byly předepsány.

O příznacích a projevech astmatu čtěte zde.

Doporučení pro astmatiky

Globální iniciativa pro astma (GINA) vydala seznam doporučení pro astmatiky a pacienty s alergickou rýmou. Mezi ty nejdůležitější patří:
- Lidé s astmatem by měli pokračovat v podávání všech svých inhalačních léků včetně inhalačních kortikosteroidů, jak stanoví lékař.
- Při akutních astmatických záchvatech by pacienti měli absolvovat krátkou kúru perorálních kortikosteroidů, pokud to tak mají stanoveno ve svém akčním plánu pro astma nebo určeno jejich lékařem, aby se předešlo těžkému stavu se závažnými následky.
- Pacienti s alergickou rýmou by měli nadále užívat nosní kortikosteroidy, jak stanoví lékař.

Zhoršuje koronavirus dětem astma nebo alergii? Více čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.