Horečka | Jak ji srážet, kdy je nebezpečná a kdy jít k lékaři? | Moje zdraví

Horečka

Horečka je příznak či doprovodný jev jiné nemoci. Představuje přirozenou reakci těla a ničí chorobotvorné zárodky. Nejčastěji horečku zapříčiňují různá infekční onemocnění (bakteriální i virová). Může se objevit i jako reakce na očkování. Za horečku není považována tělesná teplota nad 37 °C, jedná se pouze o zvýšenou teplotu. Tělesná teplota, která přesahuje 38 °C, je u člověka považována za horečku.

Horečka probíhá ve dvou fázích. V té první tělesná teplota stoupá na hodnotu, která je ideální pro boj s nemocí. V této fázi nemocný většinou pociťuje zimnici, třas a bolest. V další fázi, kdy se tělo zahřeje, tělo zaplavuje teplo.

Horečku doprovází často únava, bolesti hlavy, končetin i celého těla a celková vyčerpanost. Při velmi vysokých horečkách, tzn. nad 40 °C, má člověk při pokojové teplotě zimnici, při zabalení do deky naopak pociťuje horkost. Nad 41 °C člověk začíná mít halucinace, padá do bezvědomí a je v ohrožení života.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Léčba horečky

Horečka omezuje množení virů a bakterií, zároveň pomáhá aktivovat imunitní systém. Při horečce se zrychluje metabolismus. Pro lidské tělo je tedy výrazným pomocníkem v boji s nemocí.  

Při horečce by měl pacient být v klidu na lůžku v dobře vyvětrané místnosti a měl by také mít dostatečný příjem tekutin. Jelikož je horečka příznivým jevem boje s nemocí, je kontraproduktivní srážet ji ihned. Pokud to tedy pacient vydrží, průběh onemocnění je snazší a netrvá tak dlouho.

Při vysokých tělesných teplotách mohou pomoci zábaly těla do mokrého prostěradla nebo chlazení vlažnou vodou ve sprše. Teplota zábalu nebo sprchy by měla být v první fázi asi o dva stupně nižší, než je teplota těla. Sprchujte se od končetin k trupu, po sprchování je důležité, aby se člověk pořádně osušil a zabalil do teplé deky, aby neprochladl.

U malých dětí snižujeme horečku vždy, když je nad 38 °C. Je to proto, že nervový systém dítěte je ještě nezralý a vysoké výkyvy teplot mohou způsobit febrilní křeče. Také se u dětí nedoporučují zábaly do mokrého prostěradla – vedou sice ke krátkodobému efektu, ale mohou způsobit přehřátí nitra těla. 

Léky

Horečku můžete snižovat i antipyretiky, která jsou k dostání v lékárnách. Standardně se podává paracetamol či ibuprofen. U dětí oba léky střídáme v pravidelných intervalech.

Bylinky

Bez černý a lípa srdčitá jsou zaručenými pomocníky při snižování horečky. Zkuste anýzový čaj, který je potopudný. Nasbíráme si 20 g anýzových plodů, květů lípy, černého bezu a listy rozmarýnu. Dále je potřeba 1 lžíce drcené vrbové kůry. Jednu lžíci této směsi přelijeme vařící vodou a necháme čtvrt hodiny louhovat. Čaj můžeme osladit medem a pijeme 2 až 3 šálky denně. Med je další výrazný pomocník při horečce.

Homeopatika

Homeopatie je dobrým pomocníkem i při snižování teploty. Pro pacienta, který má horečku nad 38 °C a potí se, je vhodný lék Belladonna, naopak pro pacienta, který se nepotí a má vysoké horečky, se hodí Aconitum napellus.

Aconitum napellus 9 ch – 5 granulí po hodině do snížení teploty – teplota nad 38 °C, bez pocení, někdy neklid.

Belladonna 9 ch – 5 granulí po hodině do snížení teploty – teplota nad 38 °C, pocení, někdy neklid a bolesti hlavy.

Bryonia 9 ch – 5 granulí po hodině, po zlepšení 3krát denně – různá teplota, každý pohyb doprovázen bolestí, suché sliznice.

Domácí léčba a babské rady

Smícháme 1 díl octa s 5 díly vlažné vody. Do této směsi namočíme vlněné podkolenky, které pak vyždímáme. Pacient s horečkou si podkolenky vezme na nohy a ty se pak ještě obalí vlněnými šátky. Takto se dá horečka rychle snížit.

Vyšetření

Pokud vám nic nezabírá, měli byste zajít na vyšetření k lékaři. Ten vám udělá krevní obraz, ze kterého zjišťuje sedimentaci a C-reaktivní protein (CRP), dále může udělat jaterní testy, vyšetření moči, výtěr z krku, případně RTG srdce a plic.

V těhotenství

Horečka, která přetrvává více než 24 hodin, může být pro těhotnou ženu nebezpečím. Je důležité jít okamžitě k lékaři. Lékař doporučí vhodné léky, které pomohou horečku překonat. 

Možné komplikace

Teplota se drží na 40 °C nebo stále stoupá i přes klid na lůžku, studené zábaly a braní léků určených na snížení horečky. V tomto případě neprodleně vyhledejte lékaře. 

Očkování

ne

Délka léčby

podle onemocnění
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Trvalé následky

Při velmi vysokých horečkách mohou nastat trvalé změny na játrech či mozku.

Kdy jít k lékaři

Když horečka neustává nebo neustále stoupá. Pokud má dítě teplotu nad 40 °C a hrozí mu febrilní křeče nebo když horečky nad 39 °C přetrvávají déle než 4 dny. Neváhejte ani u malých dětí s horečkou a průjmem, kdy hrozí nebezpečí dehydratace a nebezpečné ztráty minerálů. Sanitku volejte v případě, že se k horečce přidružily silné bolesti hlavy, zvracení nebo má-li horečku dítě, které trpí jiným závažným onemocněním (například srdeční vadou). Lékaře volejte i v případě, kdy má pacient otok krku a hrdla, neobvyklou kožní vyrážku, pociťuje tuhnutí šíje a je citlivý na světlo, má bolest na hrudi, je zmatený nebo malátný.

 

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.