Kýchání | Moje zdraví

Kýchání

Kýchání nebo kýchnutí je přirozená reakce těla v případě, že nám něco dráždí nosní sliznici. Tělo se snaží udržet nosní dutinu volnou a průchodnou a tento reflex k tomu napomáhá v případě podráždění receptorů v nose. Stačí i drobné částečky prachu či alergenů nebo větší množství hlenu, aby ke kýchnutí došlo.

Příčiny kýchání

Kýchnutí je reflex, který udržuje průchozí nosní dutinu, abychom mohli volně dýchat.  V případě, že dojde k podráždění nosní sliznice prachem nebo jinou dráždivou látkou (chemickými výpary, kořením), alergenem nebo nahromaděným hlenem, spustí se automatická reakce a člověk kýchne, aby nosní dutinu uvolnil a pročistil.

Příčinou kýchání bývá nejčastěji rýma, která doprovází nachlazení nebo virózu. Je doprovázena tvorbou hlenu, který nemocný vykýchává a vysmrkává. Trvá většinou týden. 

Kýchání se může objevit i při dalších onemocněních horních cest dýchacích, například při zánětu dutin.

Nenašli jste, co jste hledali?rýmavirózaalergiezánět dutinkýchání

Alergická rýma na rozdíl od té infekční není způsobena viry, ale zánětlivou reakcí nosní sliznice, kterou způsobí kontakt s alergenem. Nejčastěji se jedná o pyly, roztoče, prach nebo potraviny.  Kýchání bývá většinou častější a člověka více obtěžuje.

Jak vyléčit kýchání?

Při dráždivém kýchání zapříčiněném alergickou rýmou je dobré podávat léky proti alergii na zklidnění. Může se jednat o nosní spreje s kortikoidy, případně antihistaminika.

Klasickou rýmu můžeme léčit pomocí sprejů a nosních kapek, na které se ale vytvoří návyk. Spreje a kapky do nosu by pacient neměl užívat déle než sedm dní.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.