Bolest svalů: Příčiny dlouhodobé a krátkodobé bolesti svalů | Moje zdraví

Bolest svalů

Bolest svalů, která postihuje malou část těla, je často způsobena nadměrným zatížením nebo drobným zraněním, například natažením či natržením svalů nebo vazů, které jsme si způsobili nevhodným pohybem, zakopnutím nebo upadnutím.

Další častou příčinou bolesti svalů je stres. Při napětí tělo produkuje hormony, které zvyšují napětí svalů a citlivost na bolest. Svaly ztuhnou (například čelistní, trapézové, ramenní) a začnu bolet.

Bolesti svalů po celém těle mohou být způsobeny také infekcí, jako je běžná viróza v důsledku nachlazení nebo chřipka.

Příznaky

Při poškození svalu může následný zánět způsobovat bolest a otok. Sval může být bolestivý při pohybu nebo i při dotyku. Svaly vás mohou bolet při zátěži, ale i tehdy, když jen odpočíváte. Bolest může být tak mírná, že vás téměř neobtěžuje, nebo naopak tak silná, že vůbec nemůžete sval používat.

Léčba

Bolest svalů obvykle není trvalá a během několika dní odezní. Ke zmírnění bolesti můžete užívat léky proti bolesti a protizánětlivé léky z lékárny. Pokud je bolest svalů opravdu silná, navštivte lékaře. Může vám poradit určité cviky pro rehabilitaci bolavého svalu (nebo poslat na k fyzioterapeutovi), případně aplikovat injekci. Může vás také poslat na rentgen, CT nebo magnetickou rezonanci, případně na krevní testy, aby se zjistila příčina vleklejších bolestí.  

Léky

Ibalgin, Voltaren, Traumaplant, Olfen, Nalgesin

Bylinky

Na namožené svaly si připravte koupel z 1 kg jedlového jehličí. Posekejte ho nadrobno a přelijte 5 l vody, 24 hodin vyluhujte, povařte 2 hodiny a sceďte do koupele 35 °C teplé. Koupejte se 15 minut.

Kvetoucí nať kokošky pastuší tobolky nadrobno nasekanou vložte do láhve, aby sahala asi do třetiny její výšky, a zalijte ji ovocnou pálenkou. Nechte 14 dnů na sluníčku nebo v teple a pak sceďte. Vzniklou tinkturou potírejte postižené či chřadnoucí svaly.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Domácí léčba a babské rady

Namožené svaly můžete také natřít francovkou Alpou a jemně je promasírovat, nebo je potírat ovocnou pálenkou (slivovicí).

Na natržený sval pomůže levandule (např. ve formě levandulového oleje).

Vyšetření

RTG, CT, magnetická rezonance

Možné komplikace

Dlouhodobá bolest svalů může značit disbalance v těle, které se léčí poměrně dlouho rehabilitacemi, a ani pak není pozitivní výsledek zcela jistý. Komplikací může být i vrozená myopatie (onemocnění postihující strukturu kosterních svalů – existuje několik druhů) nebo svalová dystrofie (ochabování svalstva).

Prevence

Dodržováním jednoduchých pravidel před sportováním můžeme natažení svalu a následné bolesti předcházet. Každou aktivitu začněte pozvolným zahřátím svalů. Stačí lehký poklus, nebo svižnější chůze. Až se trošku zadýcháte – pocítíte, že se vám tělo zahřívá a prokrvuje. To je správný čas na strečink. Protáhněte si celé tělo a při každém cviku se soustřeďte na každý sval, který zrovna protahujete.

Kdy jít k lékaři

Při dlouhodobých bolestech svalů, kde není jasný původ, vyhledejte lékaře pro vyloučení závažnějšího onemocnění.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.