Mateřídouška obecná | Moje zdraví

Mateřídouška obecná

Mateřídouška obecná uvolňuje při bolestivé menstruaci, léčí při obtížích s močovými cestami i posiluje činnost srdce.

Popis

Mateřídouška obecná, též tymián obecný, případně mateřídouška dymián (Thymus vulgaris) je keř z čeledi hluchavkovitých, který dorůstá do výšky až 30 cm. Její lodyhy jsou spíše dřevnaté, listy malé, čárkovité. Plody jsou vejcovité tvrdky.

Účinné látky

Mateřídouška obsahuje poměrně velké množství silic (thymol, karvakrol, cineol, cymen, linalool), tříslovin, hořčičnů, flavonů a aromatických kyselin.

Použití

Blahodárná je ve formě čajů (ovšem s mírou), kloktadel, koupelí, obkladů a samozřejmě se jí koření různá jídla.

Účinky na zdraví

Bylina pomáhá při chudokrevnosti. Je účinná na chřipku i astma, rovněž tlumí potíže spojené s bronchiálním katarem. Uvolňuje při bolestivé menstruaci. Působí proti zácpě, léčí při obtížích s močovými cestami. Posiluje činnost srdce, mírní stres. Má podporující účinky před porodem. Detoxikuje tělo, potlačuje křeče v břiše a pomáhá při nemocích jater.

Výskyt

Nejlépe se jí daří ve Středomoří, kde má i svůj původ. Lze ji pěstovat i ve střední a východní Evropě, v těchto končinách se jí však daří jen v létě.

Sběr

Rostlina se sbírá za suchého počasí, nejlépe kolem poledne. Sklízí se těsně před rozkvětem, což je během června a července. Sbírá se nedřevnatá nať a suší se svázaná a zavěšená na stinném místě.

Domácí recepty

Mateřídouškový olej ulevuje při nachlazení, revmatických potížích i kožních plísních. Stačí vzít celou nať, dát ji do čisté sklenice a zalít olivovým olejem tak, aby byla ponořená. Nechte ji dva týdny louhovat, pak přeceďte a olej uchovávejte v temnu.

Mateřídouškový čaj pomáhá při průduškových potížích i astmatu. Vezměte lžičku sušené natě mateřídoušky, zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Scezený stačí pít jednou denně.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.