Otok | Moje zdraví

Otok

Edém je doprovodným příznakem některých onemocnění. Jedná se o nahromadění tekutiny v buňkách, tkáních nebo orgánech.

Příznakem jsou oteklé části těla (lokalizovaný otok) nebo tělo celé (generalizovaný otok). Nejčastěji bývají oteklé končetiny, otok nemusí být symetrický a může postihnout pouze jednu končetinu. Otoky se projevují lesklou, napjatou a bledou kůží nad oteklým místem, ve které se po stlačení objeví důlek.

Příčin, proč otok vzniká, je celá řada. Mezi příčiny otoků můžeme zařadit srdeční selhávání, kdy se objevují symetrické otoky nohou, u ležícího pacienta oteklá záda. Mezi nejnebezpečnější formy otoku patří plicní edém a edém mozku. Plicní edém ohrožuje život nahromaděním tekutiny v plicích. Projevuje se dušností, která se zhoršuje v noci, a kašlem, který se pomalu začne měnit ze suchého na vlhký s postupným vykašláváním růžové tekutiny. Edém mozku je vysoce nebezpečný a může skončit i smrtí. Projevuje se bolestmi a motáním hlavy, nevolností a zvracením. Dále trombóza nebo utlačování žil nádorem, parazitem nebo zánětem, které se projevují asymetrickými a lokálními otoky, které jsou tuhé.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

celé tělo i jednotlivé části

Otok může vzniknout i v důsledku nedostatku bílkovin, ke kterému dochází v důsledku onemocnění ledvin. Úkolem bílkovin je zadržovat tekutinu v cévách, a pokud k tomuto nedochází, tekutina prostupuje přes cévní stěnu a hromadí se v měkkých tkáních. Nejdříve otok nastupuje v dolních končetinách a postupně se tvoří otoky měkkých tkání celého těla. Otok může vzniknout po úrazu, po bodnutí hmyzem, při šoku nebo inhalaci dráždivých látek.

Otoky dolních končetin mohou mít svůj původ v problémech se žilami nebo s lymfatickým systémem.

Léčba

Léčba závisí vždy na příčině otoku.V některých případech je důležité pacienta odvodnit pomocí léků zvaných diuretika.

Léky

Na edémy se využívají diuretika, zvyšují vylučování sodíku a vody a zvýší tím koncentraci bílkovin v krvi.

Bylinky

Při otoku nohou si udělejte vřesovou tinkturu a nejen tu. Vřes nebo přeslička rolní jsou vhodné i pro tvorbu čaje, který pijte 2krát denně alespoň po 3 týdny. Pokud jsou vaše otoky způsobeny játry, užívejte tinkturu z ostropestřce mariánského. Na odvodnění je vhodný čaj z břízy bělokoré, jejíž listy 5 minut vařte a 10 minut louhujte. Pijte 3krát denně alespoň 2 měsíce.

Homeopatika

Na otoky, které vznikly po úrazu nebo nadměrné zátěži, se používá arnica. Dále se na otoky způsobené bodnutím hmyzem využívá Apis mellifica.

Arnica D12 – 5 granulí 3krát po 15 minutách, po zlepšení 3krát po hodině – Proti otokům, které vznikly při pohmoždění.

Apis mellifica 30ch – 5 granulí po 30 minutách – Působí na otoky po bodnutí hmyzem.

Vyšetření

Pokud má pacient oteklé nohy, využívá se vyšetření pohmatem, kdy lékař zjišťuje horkost, stlačitelnost otoku a následně pacienta pošle na sonografické vyšetření, aby se zjistila průchodnost žil. K vyšetření orgánů, tzn. plic a srdce, se využívají rentgen, EKG a ultrazvukové vyšetření. V případě asymetrického otoku je užitečné změřit a porovnat obvody obou končetin.

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

V těhotenství

V těhotenství jsou běžné otoky kotníků, které vznikají kvůli větší spotřebě bílkovin a zvětšování dělohy, která tlačí na žílu vedoucí krev z dolních končetin k srdci. Tento stav není nijak ohrožující. Po porodu běžně zmizí. Budoucí matka by však měla průběh otoků sledovat. Pokud má velké otoky symetrické, může se jednat o preeklampsii a při výrazných asymetrických otocích se může jednat o zánět nebo uzavření žil dolních končetin, v těchto situacích je nezbytné vyhledat lékaře a nechat se vyšetřit. Předcházet otokům můžete dostatečným příjmem tekutin a bílkovin.

Možné komplikace

U některých otoků hrozí i riziko smrti.

Zdravotní cviky

Na oteklé nohy pomáhají ranní cviky. Lehněte si na bok a rukou si podepřete hlavu, nohy položte natažené na sebe, kolena ohněte a zvedejte nohu nahoru a dolů. To opakujte i na druhém boku. Dalším cvikem může být, že se postavíte s chodidly u sebe a s rukama napřaženýma před sebou. Podřepněte a zůstaňte tak 6 vteřin, opět se zvedněte a cvik opakujte 10krát.

Prevence

Jedinou prevencí je dodržovat zdravý životní styl a předcházet tak různým onemocněním, která mohou otoky způsobit. Hlídejte si váhu, zařaďte do stravy dostatek vlákniny, dodržujte pitný režim, dopřejte si dostatek pohybu a omezte dlouhé sezení. Proti oteklým nohám se můžete naučit při každé sprše opláchnout nohy střídavě teplou a studenou vodou.

Kdy jít k lékaři

Pokud sami neznáte příčinu otoků, měli byste k lékaři jít, abyste vyloučili vážné onemocnění, které může otoky zapříčiňovat.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.