Distanční výuka? Pozor, mobily a tablety způsobují dětem zrakovou křeč | Moje zdraví

Distanční výuka? Pozor, mobily a tablety způsobují dětem zrakovou křeč

Distanční výuka? Pozor, mobily a tablety způsobují dětem zrakovou křeč
Autor: istock.com
18. října 2020 • 06:00

Elektronika sice pomáhá v současné nelehké době během distanční výuky, je ale potřeba dávat pozor na to, jestli vaše dítě už nemá kvůli koukání do počítačů, tabletů či chytrých telefonů poškozený zrak. Distanční výuka totiž zátěž na něj výrazně zhoršila.

Dlouhodobé hledění do displejů a monitorů má za následek řadu zdravotních komplikací. Jak potíže minimalizovat? „Využívání tabletů, mobilů a počítačů zatěžuje jednostranně zrak dětí, vyžaduje usilovné zaostřování na detaily. Jakýkoli displej je pro oko zároveň zcela odlišným podnětem než stránka v učebnici nebo v sešitu – písmena nejsou tak ostrá ani ohraničená a také je jiný kontrast mezi textem a pozadím. Vliv na zrakové podněty mají i různé odlesky. To vše stěžuje oku jeho činnost a nutí ho k mnohem větší námaze,“ vysvětluje MUDr. Petra Teplanová z pražského Dětského očního centra Kukátko.

Slábne vám zrak? Nepanikařte, můžete ho zlepšit. Více čtěte zde.

Zvýšené nároky na oči by měly být vykompenzovány dobrou péčí. Choďte s dětmi pravidelně k očaři, a to i v případě, že u svého potomka žádné problémy nepozorujete.

Nadměrná námaha oka způsobuje křeč

Důsledkem častého hledění na monitor či displej může být takzvaný akomodační spasmus. „Při něm nadměrnou námahou dojde ke křeči v ciliárních svalech řasnatého tělíska čočky, umožňujících zaostřování. Oko pak není schopno přirozeně zaostřit, a děti tak vnímají problémy s viděním do dálky,“ popisuje mechanismus onemocnění oftalmoložka Teplanová.

Práce na počítačích, tabletech a mobilech by proto vždy měla být rozdělena přestávkami. Přerušení práce u školáků na prvním stupni by mělo být každých 20 minut na zhruba dvě minuty. Měl by se střídat pohled do blízka a do dálky, ideálně s pohybem ve venkovním prostředí. Čím menší je dítě, tím méně času by s tabletem či mobilem mělo trávit.

Elektronika pomáhá dětem s výukou, škodí ale jejich očím.

Oči si musí odpočinout

Pokud ale dítě nemůže kvůli distanční výuce omezit dobu strávenou u elektronických zařízení, nenechte ho odreagovávat u mobilních her, ale ideálně venku. „Důležité je dětem dopřát po ukončení výuky na tabletech či počítačích pohyb ve venku – oči si tak odpočinou a uvolní se činností zaměřenou na větší vzdálenost,“ doporučuje Petra Teplanová. 

Svým potomkům také zařiďte vhodné osvětlení. „Je důležité, aby se světlo co nejméně odráželo od monitoru či displeje, ideálně tak, aby nedocházelo k odleskům od okna. Volte tedy spíše tlumenější osvětlení. Displej by měl být v úrovni očí lehce odkloněný tak, aby pohled na něj byl šikmý cca v rozsahu 10–20 stupňů,“ dodává doktorka Teplanová. 

Lepší je počítač než tablet

Práce na počítači je přitom méně riziková než ta na tabletu a smartphonu, proto pokud to lze, raději upřednostňujte, aby dítě využívalo monitor než displej. Na počítač se díváme zhruba ze 75 centimetrů, zatímco na tablet a telefon obvykle asi ze 30 cm. Čím předměty sledujeme z bližší vzdálenosti, tím je to pro oči namáhavější. Nejvhodnější vzdálenost držení mobilního telefonu pro naše oči je asi 40 cm, což ale nikdo nedodržuje. 

Ke zrakovým potížím jsou děti náchylnější, ale pokud mají oči zdravé, zaostřují snáze než dospělí, takže pro ně není tak velkým problémem mobil používat i několik desítek minut. „Trvalým používáním zraku na takto blízkou vzdálenost však může dojít k přetížení zaostřovacích svalů, ke vzniku poruchy spolupráce obou očí a k počátku očních problémů,“ varuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha. 

Pozor na mobily před spaním

A co je zásadní: Nenechte děti hledět do monitoru před spaním! Minimálně hodinu před usnutím se doporučuje nepoužívat žádné podobné zařízení, aby byl spánek kvalitnější. Modré světlo z mobilních telefonů totiž negativně ovlivňuje hormon melatonin, který stojí za buněčnou regenerací, kvalitním a zdravým spánkem. To může potažmo ovlivňovat i soustředěnost při výuce.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.