Tymián obecný | Moje zdraví

Tymián obecný

Tymián obecný má silné antibakteriální účinky, proto se mu zejména dříve říkalo antibiotikum chudých.

Tymián obecný (Thymus vulgaris) nebo také mateřídouška obecná či mateřídouška dymián. Rostlinka je keř z čeledi hluchavkovitých, dorůstá do výšky až 30 cm. Lodyhu má dřevnatou, zdobí ji malé lístky, ve vrchní nezdřevnatělé části kvítky. Ty jsou drobné, oboupohlavné nebo funkčně samičí. Mají stopkatý charakter a jsou uspořádané v lichopřeslenech. Kalich je trubkovitě zvonkovitý, dvojpyský a koruna je trubkovitá, barvy bílé až růžovofialové. Plody tymiánu jsou tvrdky.

Účinné látky

Bylinka je velmi aromatická, protože je bohatá na silice, jako jsou thymol, kafr, cineol, cymen, karvakrol nebo linalool. Najdeme v ní i značné množství tříslovin, hořčičnanů, flavonů a dalších aromatických kyselin. Rovněž se v ní vyskytují minerální látky.

Použití

Tymián se nejčastěji používá ve formě čajů a také kloktadel. Zevně jej lze využít jako obklad nebo do koupelí. Díky svému vonnému charakteru se rovněž používá i v aromaterapii nebo kosmetice.

Účinky na zdraví

Rostlina má významné antiseptické, dezinfekční a uklidňující účinky. Hodí se v případě, kdy nemůžete spát, zažene projevy stresu, migrén i depresí. Pomáhá proti kašli, zahlenění, zažívacím a žaludečním potížím i nadýmání. Ošetřit s ní lze nehojící se rány, vředy, využívá se i ke gynekologickým výplachům. Má podporující účinky před porodem, ovšem během těhotenství se podle některých odborníků nemá konzumovat. Pomáhá také při chudokrevnosti. Dejte si ovšem pozor na předávkování, dlouhodobé a intenzivní užívání nesvědčí ledvinám.

Výskyt

Bylinku nalezneme ve Středomoří, v ostatních částech Evropy (kromě severu) se jí daří pouze v létě.

Jak pěstovat tymián? Čtěte zde.

Sběr

Musí být sucho a nejlépe kolem poledne. Tymián se sklízí těsně před rozkvětem, tedy během června a července. Zpracovává se nedřevnatá nať a suší se zavěšená na stinném místě.

Domácí recepty

Čaj na podporu hubnutí detoxikuje a zrychlí metabolismus. Vezměte 2 lžičky nadrcené natě, které zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte asi 15 minut louhovat a pijte šestkrát denně.

Tymiánová mast je skvělá na unavené nohy, slouží i jako mazání bolavých kloubů při artritidě a svalových bolestech. Vezměte 250 g čistého vepřového sádla a rozehřejte jej ve vodní lázni. Přidejte sušený nebo i čerstvý tymián (množství, které napěchujete do 250 ml hrnečku). Za stálého míchání zahřívejte asi 15 minut. Nechte nejméně den odležet v chladu. Poté rozehřejte, abyste mohli vyndat tymiánové části. Dejte do kelímků či sklenic a uchovávejte v ledničce.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.