SARS: Příznaky, projevy a léčba plicní nemoci | Moje zdraví

SARS: Jak se liší od koronaviru? Příznaky, projevy a léčba plicní nemoci

SARS: Jak se liší od koronaviru? Příznaky, projevy a léčba plicní nemoci
Autor: istock.com
31. ledna 2020 • 06:00

SARS způsobil epidemii v letech 2002 a 2003, kdy se rozšířil do nejméně 37 zemí a zabil přes 800 lidí. Epidemie byla o to horší, že čínská vláda se snažila výskyt nemoci zatajit. Svým původcem se SARS podobá současné nákaze koronavirem, která se šíří z čínského Wu-chanu. Co všechno mají společného?

SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), česky také akutní respirační syndrom nebo syndrom náhlého selhání dýchání, je virové onemocnění. Původcem nákazy je koronavir SARS CoV human pneumonia associated coronavirus.

Více o nákaze koronavirem  čtěte ZDE a ZDE.

Jak se SARS přenáší?

Nemoc přešla na člověka ze zvířat, a to pravděpodobně přes cibetky nebo psíky mývalovité. Typickým rezervoárem (přirozený zdroj a prostředí k přežívání nákazy) jsou některé druhy netopýrů.

SARS virus se šíří kapénkovou infekcí (při zakašlání nebo kýchnutí). Nakazit se však můžete také při kontaktu s předměty, které jsou potřísněné sekrety dýchacích cest nebo jinými tělními tekutinami a stolicí.

Projevuje se jako chřipka

Inkubační doba SARS je většinou 2–6 dnů. Příznaky jsou podobné jako u chřipky, tedy horečka, kašel, bolest v krku, zimnice, bolest hlavy, malátnost, zvracení a průjmy. I tento průběh je tedy velmi podobný nákaze koronavirem, který se aktuálně šíří z Číny.

Více o koronaviru najdete zde, více informací o koronaviru v souvislosti s těhotenstvím a malými dětmi čtěte zde..

Nákaza vyvolává zánět plic, který vede k vzniku dušnosti, poruše okysličování krve a dechovému selhání. U dětí do 12 let probíhá onemocnění většinou mírně s dobrou prognózou. U seniorů a osob s oslabenou imunitou však často mívá smrtelný průběh.

Jak se liší SARS od wuchanského koronaviru?

Podle odborníků se wuchanský koronavirus šíří rychleji a snadněji než SARS. Naopak dobrou zprávou stále zůstává, že úmrtnost wuchanského koronaviru je zhruba 2,8 %, zatímco SARS zabil 9,6 % nakažených. To ovšem nemusí být konečný údaj, všechno ukáže čas.

Pozitivní je fakt, že vývoj léků šel od epidemie SARS dopředu. Zatímco u SARS od rozluštění genomu k zahájení klinických testů DNA vakcíny uplynulo 20 měsíců, postupně se tento proces u podobných virových onemocnění zkrátil na tři měsíce. U wuchanského koronaviru by tak výzkumníci mohli postupovat ještě rychleji.

Lék na SARS? Zatím neexistuje

Léčba je především symptomatická, protože v současné době na SARS neexistuje žádný lék. Pacienti infikovaní SARS musí zůstat v izolaci, aby se tak zabránilo dalšímu šíření nemoci. K léčbě nemoci se poté používá antivirotikum Ribavirin, které se kombinuje s kortikosteroidy. Dále to mohou být například interferony a antipyretika ke sražení horečky.

Je nutné hlídat si hygienu

Ochrana proti SARS i koronaviru spočívá především v dodržování hygienických zásad, a to zejména při epidemiích akutních onemocnění dýchacích cest. Důležité je pečlivě si mýt ruce teplou mýdlovou vodou a nedotýkat se úst, nosu a očí nemytýma rukama.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.