Jak poznat nejen atopický ekzém a jak ho léčit? | Moje zdraví

Ekzém

Ekzém je neinfekční povrchový zánět kůže, který není nakažlivý. Patří mezi nejrozšířenější kožní onemocnění. Onemocnění doprovází často svědění, které nutí pacienta postižená místa škrabat. Tím se však onemocnění zhoršuje a navíc se do kůže může dostat infekce. 

Ekzém může mít alergický i nealergický původ. Přesné příčiny zatím nejsou určeny, jistou roli hrají dědičnost a imunita.

Příznaky

Ekzém se zpočátku může projevovat podrážděním kůže, hrubou kůží, načervenalými nebo červenými ložisky, mohou se začít tvořit puchýřky, mokvající místa, praskliny nebo strupy. Ekzémy jsou ve většině případů doprovázeny nepříjemným svěděním. Škrabání a drbání však ekzémy zhoršuje a často bývá příčinou druhotných infekcí, které se mohou k onemocnění přidat, jedná se například o bakteriální či kvasinkové infekce.

Svědění může budit člověka ze spaní, vyrážka může nepříjemně ovlivňovat sebevědomí pacienta kvůli nepříjemným reakcím okolí.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže

Ekzémů existuje mnoho druhů a podle toho se také liší léčba. Zde jsou příklady nejčastějších:

Atopický ekzém (viz samostatné heslo)

Chronický zánět kůže charakterizovaný suchostí kůže a svěděním, zarudnutím kůže nebo puchýřky. Je alergického původu.

Kontaktní dermatitida je přehnaná alergická reakce, která vznikla v místě dotyku s nějakým alergenem. Může být způsobována rostlinami, chemikáliemi, některými složkami kosmetických přípravků, bižuterií, vdechnutím nebo i požitím určitých potravin. Projevuje se zarudnutím, otokem nebo tvorbou puchýřků. Rizikové faktory pro vznik kontaktní dermatitidy mohou být například časté mytí mýdlem či kosmetickými přípravky, vysušování kůže, extrémní počasí. I malé množství látky může způsobit reakci.

Někdy se reakce objeví až po vystavení pokožky slunci. V tu chvíli se jedná o onemocnění s názvem fotoalergická kontaktní dermatitida.

Solární dermatitidou se nazývá akutní, neinfekční zánět kůže, která byla nějakou dobu vystavena slunečnímu nebo umělému záření (například v soláriu). Pozor – jde o jiné onemocnění než o alergii na slunce (solární kopřivka).

Seboroická dermatitida. Onemocnění známé také jako lupy (v menší míře mohou být způsobeny také lupénkou). Seboroická dermatitida se projevuje nejvíce ve vlasech, dále v obličeji, postižena mohou být i záda nebo hrudník. Jedná se o neinfekční onemocnění. Na kůži se objeví mastná zánětlivá načervenalá ložiska se šupinami. Většinou nesvědí. K příčinám seboreické dermatitidy patří porucha tvorby mazu, může ji však komplikovat i kvasinková infekce, oslabený imunitní systém, dále změny počasí, hormonální výkyvy i špatná životospráva. Seboroická dermatitida vyžaduje komplexní léčbu.

Podívejte se do galerie, jak vypadá ekzém.

Léčba

Léčba ekzému se liší podle toho, o jaký druh ekzému se jedná. To ale patří do rukou dermatologa. Podle druhu vyrážky vám doporučí obklady (většinou na mokvající ekzémy), léky s lokálním protizánětlivým účinkem (kortikosteroidy na nemokvavé ekzémy), dále léky systémové (antibitotika, antihistaminika, systémové imunomodulátory). Ekzémy se dají léčit i za pomoci dalších metod, jako jsou například fototerapie nebo balneofototerapie.

Léčba kontaktního alergického ekzému spočívá především ve vyloučení alergenu. Akutní kožní projevy se léčí lokálními přípravky podle závažnosti.

Léčba spočívá i v šetrné péči o pokožku (mytí, promazávání) nebo v používání speciální kosmetiky (například šamponů v případě seboroické dermatitidy).

Léky

Lokální nebo systémové předepíše dermatolog.

Bylinky

S ekzémy může pomoci posílení imunity a pročištění organizmu. K oblíbeným a účinným bylinám pro detox organismu patří ostropestřec mariánský, měsíček lékařský nebo jalovec. Měsíček lékařský se také používá s úspěchem ve formě masti, to ale raději konzultuje v případě konkrétního ekzému s dermatologem. Často používanou mastí je také mast z lopuchu.

Imunitu a boj s plísněmi podpoří tinktura z penízovky.

Kůže atopika potřebuje speciální péči a hydrataci. Osvědčily se přípravky s měsíčkem, heřmánkem a lopuchem.

Pomáhají i masti z měsíčku, heřmánku, aloe vera, canabisu.

Homeopatika

Při homeopatické léčbě ekzému je možné vyzkoušet následující přípravky, při výběru by vám měl pomoci zkušený homeopat: Arsenicum album, Calcarea carbonica, Graphites, Lycopodium clavatum, Mrcurius solubilis, Natrium muriaticum, Sulfur.

Domácí léčba a babské rady

Upřednostňujte sprchu před koupáním, volte vhodná protialergická nevysušující mýdla. Po každém sprchování či koupeli pokožku důkladně namažte.

Doporučuje se nosit vzdušné oblečení z bavlny, naopak nepoužívat vlněné látky a umělá vlákna a prát prádlo ve speciálních prášcích pro alergiky a atopiky.

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na druhu ekzému
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Diagnostika atopického ekzému spočívá v důkladné anamnéze, vyšetření ložisek a vhodné – ale nikoli nezbytné – jsou i laboratorní testy. V případě další infekce je na místě doplnit i mikrobiologické vyšetření.

Vyšetření na kontaktní dermatitidu může probíhat pomocí epikutánních testů.

Trvalé následky

Neléčený ekzém může způsobit až trvalé poškození kůže.

Prevence

Atopickému ekzému se přecházet úplně nedá. Pomáhá používání dobře vymáchaného bavlněného prádla, časté přebalování u dětí, omezené omývání suché kůže, promašťování, úprava stravy, dostatečná hydratace (kůže i dostatek nápojů).

Jako prevenci seboroické dermatitidy můžete použít vitamíny skupiny B.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.