Jak poznat nemocné ledviny? Těchto 5 příznaků byste neměli nikdy podceňovat | Moje zdraví

Jak poznat nemocné ledviny? Těchto 5 příznaků byste neměli nikdy podceňovat

  • Jak poznat nemocné ledviny? Těchto 5 příznaků byste neměli nikdy podceňovat
    Autor: Shutterstock.com
    7. března 2024 • 06:00

    Máte oteklý obličej, víčka, kotníky nebo i jiné části těla? Pak byste se měli mít na pozoru a raději navštívit svého lékaře. Právě otoky jsou totiž jedním z nejčastějších signálů, že vám mohou selhávat ledviny.

    Nemocné ledviny má podle odhadu lékařů každý desátý Čech. Mnozí pacienti ovšem o své chorobě ani nevědí. Často se tak začnou léčit pozdě, a to v době, kdy už jim hrozí dialýza či transplantace. Na které varovné signály si dát pozor?

    Ledviny jsou párový orgán a jejich hlavní funkcí je očištění krve od odpadních látek, které se z těla vylučují močí. Důležité jsou však i pro udržení stálosti vnitřního prostředí, navíc produkují hormon podporující krvetvorbu, podílejí se také na tvorbě účinné formy vitaminu D, který je nutný například pro správně fungující metabolismus kostí. Ledviny rovněž hrají zásadní roli při udržování správného krevního tlaku

    Video se připravuje ...
    Jídlo, které dodá energii – jak zatočit s jarní únavouVIDEO 

    „Ledviny většinou nebolí, proto o jejich onemocnění řada pacientů ani neví a varovným příznakům nemusí věnovat pozornost nebo je přisuzuje onemocnění jiných orgánů,“ říká prof. MUDr. Romana Ryšavá, CSc., vedoucí lékařka Nefrologické kliniky VFN a 1. LF UK a předsedkyně České nefrologické společnosti.

    Počet nemocných se v České republice neustále zvyšuje, i proto se lékaři snaží každý rok v rámci Světového dne ledvin, který se letos konal 10. března, upozornit na závažnost onemocnění tohoto důležitého orgánu. Nemocné ledviny totiž, jak se lidé často mylně domnívají, nemusejí vůbec bolet. Jaké symptomy by vás ovšem měly varovat?

  • Otoky

    Máte oteklý obličej, víčka, kotníky nebo i jiné části těla? Pak byste se měli mít na pozoru a raději navštívit svého lékaře. Právě otoky jsou totiž jedním z nejčastějších signálů, že vám mohou selhávat ledviny.

    Otoky bývají způsobeny jednak bílkovinami v moči, jednak neschopností ledvin regulovat hladinu sodíku v těle. V prvním případě je vylučováno močí nadměrné množství bílkovin. Tím, že jsou bílkoviny masivně vylučovány močí, dochází k jejich poklesu i v krvi a z cév „prosakuje“ tekutina do okolních tkání. To pak způsobuje otoky. 

    Druhou možností je onemocnění, které znemožňuje ledvinám správně vylučovat sodík. Jeho vysoká koncentrace v těle způsobuje zadržování vody ve tkáních, což je opět příčinou otoků.

  • Potíže s močením

    Nejen potíže s močením, ale i změny spojené s vylučováním moči jsou pro onemocnění ledvin typické. Varovat by vás měla častější frekvence močení, a to zvláště v noci, krev v moči, ale třeba také zakalený vzhled této odpadní tekutiny.

  • Únava

    Únava, slabost, problémy s koncentrací, ale také nekvalitní spánek. To všechno mohou způsobovat toxiny, které se vám kvůli špatnému fungování ledvin začnou hromadit v těle.

    Jestliže tedy dlouhodobě trpíte únavou, přestože se snažíte dostatečně odpočívat, raději si nechte vyšetřit své ledviny.

  • Zápach z úst

    Pociťujete nepříjemný zápach z úst? Je to další z nenápadných varovných signálů, že vaše ledviny mohou být nemocné. V těle totiž dochází k hromadění dusíkatých zplodin včetně amoniaku, což pak při selhávání ledvin způsobuje charakteristický zápach vydechovaného vzduchu.

    Někteří pacienti zase mohou pociťovat nepříjemnou kovovou pachuť v ústech, za kterou opět mohou nahromaděné toxiny.

  • Suchá kůže

    I potíže se suchou a svědící pokožkou mohou ukazovat na selhávání ledvin. To, jak se v těle hromadí toxiny, se totiž může projevit právě na naší kůži.

    U pacientů se tak objevuje suchá kůže, která může svědit, být zarudlá, ale trápit je může i akné a další vyrážky.

    Jak pročistit ledviny

    „Ledviny můžete podpořit občasným detoxem v podobě vynechání nezdravých potravin a také alkoholu či kávy, které způsobují nežádoucí odvodnění organismu,“ radí odborná konzultantka lékáren BENU PharmDr. Ivana Lánová. „Vhodné je zařadit také doplňky stravy a bylinné čaje a preparáty, např. s obsahem zlatobýlu obecného či brusinek. Ideální je výběr konzultovat s lékárníkem, který komplexně posoudí stav člověka a předejde možným nežádoucím interakcím mezi současně užívanými léky a doplňky stravy,“ říká odbornice.

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.