Dušnost | Jak ji poznat, jaké má příznaky a kdy je nebezpečná? | Moje zdraví

Dušnost

Dušnost není onemocnění, jedná se o projev nějaké nemoci. Dušnost je charakterizována subjektivně vnímanými problémy s dýcháním. Pacient má pocit tíže na prsou nebo nedostatku vzduchu, obtížně se mu dýchá.

Dušnost se může projevit obtížným nádechem nebo výdechem, případně těžkostmi v obou fázích dýchání. Může se objevit náhle nebo se v průběhu času stupňuje. Pacient má pocit nedostatku vzduchu nebo má ztížené a namáhavé dýchání. Pacient může, ale nemusí, dýchat zrychleně. Může pociťovat tlak na hrudi, mít pocit knedlíku v krku, bolesti v rukou, v krku a v čelisti. Při dýchání se může ozývat pískání nebo se objeví chronický kašel. Také mu mohou otéct kotníky, může být unavený, potit se nebo mít horečku. Fyzické potíže může doprovázet strach nebo pocit úzkosti.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

plíce, dýchací ústrojí

Pokud má tyto symptomy člověk při námaze, jedná se o dušnost namáhavou. Pokud je v klidu a nevykonává žádnou fyzickou aktivitu, jedná se o dušnost klidovou, která poukazuje na nějaké onemocnění. V nejtěžších případech nemocný hledá takzvanou úlevovou polohu, tedy polohu, při které se mu nejsnáze dýchá – nejčastěji  vsedě podepře horní končetiny o podložku a pomáhá dýchání zapojením pomocných dýchacích svalů.

Příčiny dušnosti

Příčin dušnosti může být celá řada. Náhlá dušnost může vzniknout v důsledku astmatického záchvatu, vdechnutí cizího tělesa do plic, infarktu, srdeční arytmie nebo plicní embolie. Dušnost může být projevem onemocnění plic (například CHOPN), dále dalších onemocnění srdce, krve a podobně. Mnohdy však dušnost zapříčiní psychické vypětí, stres ale i špatná kondice. Dušnost je také častá u osob s nadváhou.

Léčba

Při akutních stavech (vdechnutí cizího tělesa, infarktu) je potřeba pacientovi poskytnout první pomoc.

Pacientovi s dušností se obvykle podávají léky, které rozšíří průdušky a podpoří dechové centrum. Mohou se podávat i léky usnadňující vykašlávání hlenů. Lékař může pacientovi nasadit oxygenoterapii (inhalaci zvýšené koncentrace kyslíku).

Pro odstranění obtíží je však zásadní najít a léčit příčinu dušnosti.

Léky

Nasazení léků závisí na příčině dušnosti.

Homeopatika

Při dušnosti, která je způsobena alergií či astmatem, je vhodným lékem Aconitum napellus, podává se, pokud má pacient strach z udušení a jeho dušnost se zhoršuje v teplé místnosti a při výdechu.

Aconitum napellus 30 ch – 3 granule 2x za hodinu, poté 1x za 2 dny do vyléčení - Dušnost se suchým kašlem v důsledku astmatu, strach z udušení, zhoršení v teplé místnosti a při výdechu.

Domácí léčba a babské rady

Medová medicína vám může pomoci od dušnosti. Ve vlažném mléku smíchejte stejné množství medu. Tuto směs pijte třikrát denně po panácích.

Vyšetření

První vyšetření by mělo být u vašeho praktického lékaře, ten vás případně odešle k alergologovi, aby zjistil, zda nejste alergičtí či nemáte astma. Pokud se vám toto nepotvrdí, váš praktický lékař začne s vyšetřením krve, kde může objevit infekci či chudokrevnost. Často je nutné vyšetření kardiologické a pneumologické, tedy rentgenový snímek plic a EKG. Pokud se z těchto vyšetření nic neukáže, lékař pokračuje speciálním vyšetřením – scintigrafií plic, která umí odhalit plicní embolii, ultrazvukem srdce a spirometrií. Spirometrie ukáže funkční stav plic.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině

V těhotenství

Dušnost v těhotenství může být způsobena rostoucí dělohou, která utlačuje plíce, dále se může jednat o nedostatek železa v těle – tedy anémii, onemocnění srdce nebo štítné žlázy. Vyšetřením u lékaře nic nezkazíte. Většinou se ale jedná pouze o běžný projev těhotenství, kdy má matka za úkol okysličovat více krve pro sebe i plod. Obtíže se objevují spíše při tělesné aktivitě. Těhotenskou dušnost pomůže odstranit například těhotenská jóga.

Možné komplikace

Pokud se dušnost neustále zhoršuje, může dokonce dojít k úplnému zadušení. Výrazná dušnost tedy ohrožuje pacientův život.

Kdy jít k lékaři

Pokud dušnost přetrvává déle jak týden, je důležité jít k lékaři, aby zjistil její příčinu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.