Jak poznat suchý a vlhký kašel? Pomůže vám nahrávka! | Moje zdraví

Suchý, nebo vlhký kašel? Díky chytré nahrávce je konečně rozeznáte. Každý se léčí jinak

26. října 2023 • 05:00

Kašel sice není závažný zdravotní problém, ale i tak vyžaduje adekvátní léčbu. Pokud ho například potřebujete večer tlumit, abyste se vyspali, nesmíte užít lék na vykašlávání. Zní to logicky, ale spousta lidí se tím bohužel stále neřídí. Víte, jak rozlišit jednotlivé druhy kašle?

U dětí i dospělých se nejčastěji vyskytuje kašel akutní, který může trvat až tři týdny a při jeho léčbě je nutné rozlišovat tzv. suchý a vlhký kašel. „Zatímco při suchém kašli se žádné hleny netvoří, vlhký neboli produktivní kašel je typický tvorbou hlenů, které však nemusí být vždy snadno vykašlávány,“ vysvětluje rozdíl viceprezident ČLnK PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D. 

Video se připravuje ...
Laryngitida: Co všechno jste o ní nevěděli?VIDEO 

Neumíte kašel poznat? Na odborném webu lekarnice-maminky.cz/kasel-jak-a-kdy-jej-lecit/ najdete zvukové ukázky jednotlivých druhů kašle, které vám pomohou je rozlišit.

Suchý vs. vlhký kašel

Suchý dráždivý kašel může sám postupně odeznít nebo se může během pár dní změnit na kašel produktivní. Pokud suchý kašel přechází v záchvaty, nereaguje na tlumení pomocí volně prodejných léků na tlumení kašle (antitusik) a způsobuje až dušnost, je třeba navštívit lékaře. „Přípravky tlumící suchý kašel obsahují některou z účinných látek, jako jsou dextrometorfan, butamirát, dropropizin nebo levodropropizin,“ říká PharmDr. Kopecký, Ph.D. „Nejčastějším lékem na předpis proti suchému kašli bývá kodein, který zároveň může způsobovat ospalost a malátnost. Nesmí se užívat v případě, že jde o produktivní kašel, a není určen dětem ani pacientům, kteří užívají jiné tlumící léky,“ upozorňuje lékárnice a tisková mluvčí ČLnK Mgr. Michaela Bažantová.

Vlhký, produktivní kašel vzniká, když se v dýchacích cestách začne hromadit hustší hlen. Je to tedy obranný reflex, kterým se organismus snaží vyčistit dýchací cesty.  Akutní kašel s tvorbou hlenu vzniká velmi často při zánětu průdušek. Častou příčinou bývá také tzv. zadní rýma, u které hlen stéká do nosohltanu z nosní sliznice a okolních dutin. Malé děti neumí hlen efektivně vykašlat, hleny polykají a následně mohou zvracet (s tím vzniká riziko dehydratace). Z důvodu hromadění hlenu se dnes zpřísňují doporučení v léčbě produktivního kašle zejména u dětí do dvou let.

Na vlhký, produktivní kašel se předepisují preparáty na vykašlávání (expektorancia), které snižují viskozitu hlenu (mukolytika) nebo stimulují dýchací cesty k tvorbě řídkého hlenu (sekretomotorika). „Přípravky na vlhký kašel usnadňují vykašlávání a obsahují látky jako acetylcystein, erdostein, ambroxol nebo bromhexin,“ vysvětluje PharmDr. Kopecký, Ph.D. Léky ovšem nejsou vhodné na noc, protože podporují vykašlávání a tím nutí ke kašli, který by v noci obtěžoval a budil. Při léčbě vlhkého kašle je důležitý také zvýšený příjem tekutin, aby byl hlen zředěný a lépe se vykašlával. 

Vždy si dávejte pozor na kombinaci léků na kašel. Před samoléčbou se poraďte s lékárníkem, jinak se vám může stát, že si dáte kapky podporující vykašlávání a k tomu sirup tlumící kašel. A to je celkem logicky nesmyslná léčba. 

„Pokud užijete lék na vlhký kašel usnadňující vykašlávání zároveň s antitusikem, které kašel tlumí, dojde k nežádoucímu hromadění hlenu v dýchacích cestách. Například je ale možné řešit denní potřebu vykašlávání při vlhkém kašli lékem podporujícím vykašlávání a jeho poslední dávku podat kolem páté odpoledne. A na noc, pokud vás kašel obtěžuje, užít naopak lék tlumící kašel,“ vysvětluje možné léčebné postupy Mgr. Bažantová.

Kapky, nebo sirup?

Na oba typy kašle existuje široká škála volně prodejných přípravků bez lékařského předpisu ve formě kapek, sirupů i tablet. Hodně přitom záleží na tom, kdo léky užívá. Nejpoužívanější jsou sirupy, jež jsou nejvhodnější formou nejen pro děti, ale také pro starší pacienty, kteří mohou mít potíže s dávkováním kapek. Tablety pak vyhovují zejména dospělým s hmotností přes 80 kg, kteří by u sirupů či kapek potřebovali velké množství, aby dosáhli odpovídajícího léčebného účinku.

Bylinky na kašel

Vhodnou a prokázanou léčbou vlhkého kašle jsou rostlinné léky s obsahem extraktů z listů břečťanu nebo jeho kombinace s tymiánem. Dále jsou známé léky nebo čaje s obsahem:

U dráždivého suchého kašle způsobeného podrážděním sliznice hrtanu má smysl kloktání. „Naopak oblíbené větrové bonbony sice zlepšují dýchání, ale nemají léčivé účinky, a navíc mohou být alergizující.

Opatrnost je na místě při takzvaném ´mazání na hrudník´, které je založeno na antiseptickém a dezinfekčním účinku silic v masťovém základu. Mnoho silic však způsobuje alergickou reakci nebo jsou jejím spouštěčem, proto není tento postup vyhovující u dětí.

Nepomáhá ani šátek omotaný kolem krku, vhodnější je odpočinek a udržování relativně vlhkého vzduchu v místnosti, kterou je potřeba pravidelně intenzivně větrat,“ dodává závěrem lékárnice Mgr. Michaela Bažantová.

Vážnější druhy kašle

Na kašel obvykle nepotřebujete antibiotika, ty přicházejí na řadu, když se původně virová infekce zvrtne v bakteriální a projeví se třeba zánětem průdušek. Běžný kašel je většinou průvodním jevem běžného nachlazení, v určitých případech může jít o příznak chřipky či jiného vážnějšího onemocnění, jako je černý kašel.

„Rozhodně není vhodné kašel bagatelizovat jako něco, co samo časem přejde. U kašle rozlišujeme jeho různé typy, a pacienti by mu tak měli věnovat dostatečnou pozornost. V nejběžnějších případech dokáží pomoct lékárníci nastavením vhodné samoléčby,“ říká prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Pokud tedy kašel přetrvává déle než tři týdny, může se jednat o kašel chronický, který bývá signálem závažnějších onemocnění, a je proto na místě navštívit lékaře. Příčiny kašle totiž mohou být různé, ať už jde o alergie, astma, psychogenní kašel či kašel při srdečním onemocnění nebo ten, který může být způsoben užíváním léků na vysoký krevní tlak.

Autor: Alžběta Javorková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.