Kapénková infekce šíří chřipku i koronavirus. Jak se bránit? | Moje zdraví

Kapénková infekce šíří chřipku i koronavirus. Jak se bránit?

Kapénková infekce šíří chřipku i koronavirus. Jak se bránit?
Autor: istock.com
20. července 2020 • 06:00

Co dělat, abyste se nenakazili, když jsou kolem vás všichni nemocní? A je přitom jedno, jestli mají běžnou virózu, koronavirus, nebo obyčejnou chřipku. I když se ta první mnohem snáze vyléčí, nákaza se šíří podobně − kapénkami. 

Když kýchnete, letí vir zhruba 1,5 metru. Proto je celkem přirozené mu v tom zabránit rukou. Tou zakryjete ústa. Ale když v nich nemáte kapesník a ruce si okamžitě neumyjete, už virus z ruky přenášíte dál. Nový typ koronaviru COVID-19 může v být kapénkách vznášejících se ve vzduchu nebezpečný zhruba 3 hodiny, na některých typech povrchu pak může přežívat i celé dny. 

Ve které zemi musíte kvůli koronaviru do karantény? Více čtěte zde.

Proto když kýcháte, tak důsledně do kapesníku. Nemáte-li ho výjimečně po ruce, tak si alespoň zvedněte ruku a kýchněte do horní poloviny paže. Je to lepší než vyprsknout viry dopředu nebo je „chytat“ do rukou, které si pak neumyjete, případně s nimi po cestě do koupelny sáhnete na kliky.

Ohleduplnost: zalehněte do postele

Když onemocníte chřipkou nebo koronavirem, pravděpodobně se nehnete z postele. Běžná viróza čili rýma, kašel a podobně vám však jistou šanci na nezodpovědné přecházení dávají. Co s tím? „Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Když už onemocní někdo z rodiny, tak se chraňte zejména tím, že budete větrat a stále si mýt ruce. Nemocný by měl být ve svém pokoji a zbytečně z něj nevycházet. Jídlo mu noste zvlášť a použité nádobí také zvlášť umyjte, postačí běžné saponáty. Má smysl umývat kliky? Ano, pokud na ně nemocný sahá, kapénky totiž na hladkém povrchu z plastů nebo kovů vydrží až dva dny, v oblečení nebo třeba v papírovém kapesníku několik hodin. Dobrá zpráva je, že na ruce jen pět minut.

Pět faktů o mytí rukou, které jste nevěděli, čtěte zde.

Mytí rukou je základ

A jak si ruce správně umýt? „Ruce se nejprve zvlhčí vodou, poté se nanese mýdlo, které se dobře rozetře na rukou. S malým množstvím vody se přípravek napění. Vlastní mytí by mělo trvat alespoň 30 vteřin, přičemž je potřeba důkladně umýt všechny záhyby, konečky prstů i prostor mezi jednotlivými prsty. Následně ruce opláchneme teplou tekoucí pitnou vodou a do sucha utřeme ručníkem − ideálně tím pro jedno použití,“ shrnuje správnou techniku mytí rukou Mgr. Aleš Krebs, PhD., prezident České lékárnické komory.

Podrobný návod k mytí rukou najdete zde.

Co se týče desinfekčních přípravků, ty je potřeba vybírat důkladně. Ne všechny přípravky jsou stejně účinné na bakterie, obalené viry i neobalené viry. „Protože neobalené viry jsou odolnější vůči vnějším vlivům než obalené, jsou běžné lihové dezinfekce rukou neúčinné proti některým infekcím. Mezi obalené viry patří například HIV, viry chřipky, hepatitidy B nebo C. Mezi neobalené viry patří například rotaviry, rhinoviry a také virus hepatitidy A,“ vysvětluje rozdíly v použití desinfekce viceprezident ČLnK PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

Jak správně větrat

Nemyslete si, že průvan je nejlepší, naopak byste jím šířili viry po celém bytě. Větrejte intenzivně s okny dokořán. A to klidně každou hodinu. Nemá smysl nechávat pootevřené okno, vzduch by se stejně nevyměnil.

Co se týče mytí rukou, vsaďte na osvědčené mýdlo a teplou vodu, případně použijte dezinfekční gely na bázi alkoholu. Ruce si myjte po příchodu domu, po použité toalety a samozřejmě vždy i před jídlem či po každé manipulaci se špinavým prádlem, použitým nádobím nebo kapesníky nemocného.

Nemocný musí používat vlastní ručník. Pokud potřebujete uklidit podlahu, raději ji vysajte, zametání víří prachové částice. Snažte se také umýt kliky, kterých se nemocný dotýká.

Chraňte se i venku

Virus se do těla nejčastěji dostane z rukou, kterými si sáhnete na obličej. Proto nesdílejte žádné společné sklenice, příbory, pozor i na telefony. 

Vše o nachlazení čtěte zde.
Informace o tom, jak probíhá chřipka a jak ji léčit, najdete zde.

Myslete také na to, že prochladlé tělo se hůře brání, zejména pak v oblasti dýchacích cest, proto se teple oblékejte. Sliznice v krku také není dobré dráždit studenými nápoji. Musí se vyrovnávat s nízkou teplotou a nemají pak sílu na boj s virem. Snadněji podlehnou nemoci. Mnohem lépe organismu udělá teplý čaj, který navíc může zahřát studené a neprokrvené ruce. Na boj s viry člověk potřebuje sílu, proto dostatečně spěte a odpočívejte. Tělo posílí také otužování či sauna. Vyčistí se kůže i sliznice, zvýší se přizpůsobivost organismu. 

Je správné chodit s dětmi do sauny? Více čtěte zde.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.