Zdravotní mýty a fakta o koronaviru. Víte, co je pravda a co lež? | Moje zdraví

Zdravotní mýty a fakta o koronaviru. Víte, co je pravda a co lež?

Zdravotní mýty a fakta o koronaviru. Víte, co je pravda a co lež?
Autor: istock.com
14. října 2020 • 06:00

Světová zdravotnická organizace se neustále potýká s vyvracením mylných a často i životu nebezpečných mýtů, které kolují o prevenci a léčbě koronaviru. Podívejte se na ty nejdůležitější a nenechte se jimi napálit.

Doplňky stravy obsahující vitamíny a minerály mohou koronavirus vyléčit

Mikroživiny, jako jsou vitamín D, C a zinek, jsou zásadní pro dobře fungující imunitní systém a hrají důležitou roli při celkové podpoře zdraví. Neexistují ovšem žádné vědecky podložené důkazy, že by tyto přípravky mohly léčit Covid-19.

Lék na malárii je účinný při léčbě koronaviru

Chlorochin (chinolinové léčivo) používaný při léčbě malárie či revmatoidní artritidy byl zkoumán jako možná léčba koronaviru. Aktuální studie ale ukazují, že tento lék nesnižuje počet úmrtí hospitalizovaných pacientů ani nepomáhá lidem se středně závažným průběhem koronaviru. Užívání chlorochinu je obecně považováno za bezpečné pro pacienty s malárií a autoimunitními chorobami, ale jeho užívání bez lékařského dohledu může způsobit vážné vedlejší účinky a v některých případech dokonce i smrt, proto je třeba se mu vyhnout.

Lidé by měli během cvičení nosit roušky

Jde o rozšířený mýtus. Roušky mohou ve skutečnosti při pohybové aktivitě snížit schopnost volně dýchat, kvůli potu navíc rychleji zvlhnou, a podporují tak škodlivé množení mikroorganismů. Důležitým preventivním opatřením během cvičení je tedy spíš dodržování bezpečné vzdálenosti od ostatních.

Vše o nošení roušek čtěte zde.

Původcem Covidu-19 je bakterie

I to je zcela mylný názor. Covid-19 nezpůsobuje bakterie, ale virus, který spadá do rodu Coronaviridae, a tudíž proti němu nepůsobí žádná antibiotika (ani jako prevence). Nicméně je možné, že u některých nakažených se může vyvinout bakteriální infekce, a v tomto případě je lepší léčbu antibiotiky zahájit.

Dlouhodobé nošení roušek způsobuje otravu CO2 a nedostatek kyslíku

Nošení roušek pochopitelně není nijak příjemnou záležitostí, žádná z těchto dvou uvedených věcí ale během toho nehrozí. Pamatujte především na to, že jednorázová rouška by se neměla nosit opakovaně a měla by se vyměňovat pokaždé, když navlhne.

Další informace o nošení roušek najdete zde.

Lidé, kteří se nakazí koronavirem, se většinou nevyléčí

Naopak, pacienti s mírným nebo středně těžkým průběhem nemoci se obvykle uzdraví, a to ať už v nemocnici, nebo během domácí léčby. Pokud máte suchý kašel, horečku a potíže s dýcháním, kontaktujte lékaře, aby byla nemoc včas podchycena a nemuseli jste se potýkat s těžším průběhem nákazy, která v některých případech může skončit i smrtí.

Seznam oficiálních příznaků koronaviru najdete zde.

Pití alkoholu chrání před nákazou koronavirem

Naopak, škodlivé užívání alkoholu zvyšuje riziko vážných zdravotních problémů.

Na koronavirus existuje lék

Bohužel to není pravda. I když v současné době probíhá několik studií a pokusů s různými léčivy, zatím se nepodařilo odhalit žádný lék, který by na nemoc stoprocentně zabíral.

Přidávání pepře do jídel je spolehlivou prevencí Covidu-19

Ani tento mýtus není pravda. Pálivá strava nemůže nijak zabránit tomu, abyste se nakazili koronavirem. Nejjistějším způsobem, jak se ochránit, je udržování bezpečné vzdálenosti od ostatních lidí a často a důkladně si mýt ruce. Pro vaše zdraví je také dobré jíst zdravě, dodržovat pitný režim, pravidelně cvičit a dobře spát.

Koronavirus přenášejí mouchy

Kdepak. Neexistují žádné důkazy o tom, že by se to dělo. Virus, který způsobuje nákazu Covidem-19, se šíří kapénkami v momentě, kdy infikovaný člověk kašle, kýchá nebo mluví. Infikovat se můžete také, pokud se dotknete kontaminovaného povrchu a pokud se před umytím rukou dotknete očí, nosu nebo úst.

Pití metanolu, etanolu či bělidla může pomáhat při léčbě

V žádném případě! Všechny tyto látky jsou jedy a jejich požití může vést k vážným a trvalým následkům nebo dokonce ke smrti. Tyto látky se používají pouze v čisticích prostředcích, kde pomáhají usmrtit škodlivé bakterie na kontaminovaných předmětech, nejsou ale v žádném případě určeny k vnitřnímu užití.

Když dokážete zadržet dech na 10 vteřin bez kašlání, znamená to, že nemáte koronavirus

I toto je lživý a rozšířený mýtus. Pokud na sobě pozorujete příznaky nákazy, nechte se otestovat v laboratoři, ale neuchylujte se k podobným pofidérním testům.

Konzumace česneku chrání před nákazou Covidem-19

Česnek je zdravé jídlo, které má protizánětlivé vlastnosti. Neexistují však žádné důkazy o tom, že jeho pojídání chrání lidi před koronavirem.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.