Průjem: Příznaky, projevy, léčba. Co jíst při průjmu? | Moje zdraví

Průjem

Porucha trávicího ústrojí s častějším vyprazdňováním řídké a málo formované stolice. Ač je průjem způsoben nejčastěji infekcí v zažívacím traktu, jeho pomocí se škodlivé látky a bakterie dostávají ven z těla.

Jako průjem označujeme poruchu trávicího ústrojí s častějším vyprazdňováním řídké a málo formované stolice. Může jít o symptom mnoha nemocí. Ač je průjem způsoben nejčastěji infekcí v zažívacím traktu, jeho pomocí se škodlivé látky a bakterie dostávají ven z těla. Průjem se vyznačuje náhlou změnou struktury stolice, která je velmi řídká až vodnatá a která se opakuje i vícekrát za den. Toto opakované nutkání a vyprazdňování je často doprovázeno zvýšenou pohyblivostí střev (motilitou), projevující se škrundáním a křečemi v břiše. Díky rychlému průchodu stolice trávicím traktem se často objevuje její zelené zbarvení. To je typické hlavně pro onemocnění způsobené salmonelou. Průjem se rozlišuje podle několika hledisek. Základní dělení je na akutní a chronický průjem. Akutní průjem je často vyvolán infekcí, nesnášenlivostí některých potravin nebo nepřiměřeným kombinováním jídel. Akutní průjem přetrvává obvykle 2–3 dny a může být doprovázen horečkou. Pokud trvá již delší dobu než týden nebo se často vrací, jedná se o chronický průjem. Déle trvá zpravidla průjem způsobený bakteriální infekcí..

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

trávicí ústrojí

Příčiny průjmu

Další hledisko dělení průjmů může být dle příčiny – vyvolavatele. Mohou to být například:

  • viry (zvláště u dětí se v kolektivu rychle rozšíří průjmy vyvolané rotaviry)
  • bakterie (způsobují například salmonelózu, kampylobakteriózu)
  • bakterie (způsobují například salmonelózu, kampylobakteriózu)
  • parazitární infekce (například tasemnice, škrkavka dětská a další)
  • otrava jídlem (toxiny bakterií, které se v jídle pomnožily)
  • potravinové alergie a intolerance
  • konzumace nezvyklé nebo nadměrně vodnaté stravy (melounů), případně látek, které na sebe váží vodu
  • nedostatek vitamínů
  • užívání antibiotik (která vyhubí střevní mikroflóru a naruší trávení)
  • stres a další

Průjmy se dále mohou vyskytovat u autoimunitních onemocnění (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, celiakie), rakoviny tlustého střeva, dráždivého tračníku a dalších.

Začínající průjmové onemocnění u malých dětí lze rozpoznat ještě před samotným průjmem. Dítě obvykle 2–3 dny předtím přestane mít chuť k jídlu a odmítá jej. Často se s předstihem objeví horečka nebo zvracení. Průjmy jsou pak náhlé s kašovitou stolicí a potom vodnaté.

Léčba

Základem léčby je doplňování živin a tekutin do těla, aby nedošlo k dehydrataci. Pokud se jedná o akutní průjem způsobený infekcí, není třeba jej nějak léčit. Střevo má velkou schopnost se léčit samo, někdy lékaři hovoří o střevu jakožto o orgánu imunitní soustavy.

Průjem je vlastně očistou již vzniklého problému. Pokud není průjmové onemocnění vyvoláno jiným onemocněním, postačí pouze doplňování tekutin. Při průjmu je nejlepší pít neslazený černý nebo bylinný čaj (heřmánkový, mátový nebo fenyklový). Pitný režim může být doplňován i minerální vodou bez bublinek tak, aby nezatěžoval podrážděný žaludek. Doporučuje se vypít alespoň 2 litry tekutin denně. Nezbytná je také úprava jídelníčku a dodržování diety. Při průjmu je vhodné zpočátku jíst pouze slané tvrdší pečivo, po mírném zklidnění žaludku lze po menších dávkách konzumovat vařenou mrkev, brambory, vařenou rýži a také ovoce, jako jsou banány, jablka a borůvky. Lze taky jíst vývar z krůtího nebo kuřecího masa. Je potřeba na nějakou dobu úplně vynechat vše, co obsahuje mléko. V případě chronického onemocnění (např. intolerance určitých složek potravy, zánětlivé onemocnění střev) je třeba navštívit lékaře, stanovit přesně, o jakou chorobu se jedná, a následně dodržovat léčbu stanovenou gastroenterologem či jiným odborníkem.

Více o dietě při průjmu si přečtěte ZDE.

Léky

Kromě důsledného dodržování pitného režimu a diety se doporučuje upravit střevní floru pomocí laktobacilů. Pokud je třeba užití léku, vhodné jsou přípravky obsahující účinnou látku loperamid. Nejvyužívanějšími léky proti průjmu jsou Endiaron, Imodium nebo Hylak forte.

Homeopatika

Arsenicum album 9ch – 5 granulí po každé stolici – Průjem spojený s bolestmi a schváceností po stolici. Stav se objevil po zkaženém jídle.

China 9ch – 5 granulí po každé stolici – Průjem nedoprovází žádné bolesti, pouze plynatost a kručení v břiše.

Mercurius solubilis 9ch – 5 granulí po každé stolici – Na krvavý páchnoucí průjem s hlenem, který doprovází slabost.

Pulsatilla 9ch – 5 granulí po každé stolici – Průjem s hlenem a krví, který střídá tuhá stolice. Špatně od žaludku a žádná žízeň, změna nálad a zhoršení v teplé místnosti.

Vyšetření

Lékař nejprve břicho prohlédne a prohmatá. Bude chtít vědět, jak dlouho již průjmy přetrvávají a jaký je mezi nimi rozestup. Také se zeptá na barvu a strukturu stolice, jestli neobsahuje stopy krve nebo hlenu. Obvykle se lékař při vyšetření i zeptá, jestli někdo v rodině nemá chronické průjmy, protože poruchy trávicího traktu bývají dědičné. Pokud jsou ukazatelé neprůkazné nebo jedná-li se o déle trvající průjem, lékař provede nutná vyšetření. Provádí se výtěr z konečníku, který je poté zaslán do laboratoře pro zjištění přítomných bakterií či parazitů, biochemické vyšetření krve, krevní obraz a případně i imunologické vyšetření.

Délka léčby

2 - 5 dníu infekčního průjmu
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

V těhotenství

Průjem během těhotenství bývá poměrně častý, především na jeho začátku, kdy je žaludek poměrně citlivý a dochází ke křečím a zvracení. Výskyt průjmů již v pokročilé fázi

těhotenství bývá spíše vlivem infekce. Rizika pro plod nejsou veliká, pokud je organismus dostatečně zavodněn proti dehydrataci. Viry a bakterie zůstávají v zažívacím traktu těhotné ženy, a tudíž neohrožují plod.

Průjem u dětí

Průjem je jedno z nejběžnějších dětských onemocnění, pro děti však může být nebezpečnější než pro dospělé lidi. Zejména v kojeneckém věku je třeba důsledně dbát na dodržení pitného režimu, protože malé děti ztrácejí tekutiny snadněji a je u nich větší riziko dehydratace. Proto se v případě průjmového onemocnění doporučuje častější kojení a podávání rehydratačního roztoku. Příčinou průjmu u miminek může být kromě infekce také alergie na bílkovinu kravského mléka. V tomto případě je nejlepší co nejrychleji navštívit lékaře.

Možné komplikace

Možnou komplikací je zbavování se tekutin z těla, což může vést až k dehydrataci. Dehydratace způsobuje nevolnost a svalovou slabost a zapříčiňuje i zvyšování tělesné teploty, přehřátí orgánů, zpomalení mozkových procesů a následné bezvědomí a ohrožení života. Náchylnější na dehydrataci bývají především děti a starší lidé, kde k rozvoji dehydratace může dojít i v průběhu několika hodin.

Trvalé následky

Pokud je tělo během trvajících průjmů i po nich doplňováno dostatkem tekutin a dalších složek, jako je např. draslík, nejsou trvalé následky žádné. Následky může zanechat dehydratace organismu a následné selhání již oslabeného organismu u malých dětí, nemocných a starých lidí.

Prevence

Způsobů jak předcházet průjmům je celá řada, ale nikdy nelze vyloučit, že jednou za čas se průjem nevyskytne. Mezi účinnou prevenci přirozeně patří dodržování základních hygienických zásad, především mytí rukou. Také je důležité dostatečně tepelně upravit produkty z vajec, masa a to krájet vždy jedním nožem na stejném prkénku. Všechny tyto zásady jsou důležité pro minimalizaci rizika chycení infekce. Dobré je také jíst pravidelně lehce stravitelná jídla, nedráždit a neoslabovat žaludek dráždivou stravou.

Kdy jít k lékaři

Pokud průjem přetrvává několik dní a máme problém udržet v sobě delší dobu nějakou stravu, je lepší navštívit lékaře. Dlouhotrvající průjmy nebo jejich případné periodické opakování je důležité konzultovat s lékařem a společně pátrat po příčinách, protože průjmy zatěžují organismus a narušují rovnováhu tekutin a živin v těle, což ohrožuje dlouhodobé zdraví člověka. U malých dětí – novorozenců, kojenců, batolat, v případě odmítání stravy, zvracení a počínajících známek dehydratace – je nutné vyrazit k lékaři ihned.

VIDEO: Co pomáhá na průjem a jak ho zastavit?

Video se připravuje ...
VIDEO 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.