Únava | Moje zdraví

Únava

Únava je neschopnost soustředit se na jakýkoli problém a snížení vnímavosti.

Dnešní způsob života neposkytuje dostatečný prostor pro odpovídající zotavení organismu. Často se pohybujeme na hranici svých psychických i fyzických možností a neuvědomujeme si, že není vhodné ji překračovat. V důsledku toho zákonitě přichází vyčerpání našich vnitřních rezerv a únava.

Příznaky

Člověk začne být bezdůvodně velmi vyčerpaný, nespokojený, má pocit napětí až deprese, je roztěkaný, nestíhá základní povinnosti v práci i rodině, v kolektivu mu lidé jdou na nervy a celkově ztratí zájem o všechny aktivity. Tento stav mimo jiné často provází bolest hlavy a svalů, nadměrné pocení, ospalost, žaludeční potíže a bušení srdce.

Léčba 

V posledních letech došlo k velkému nárůstu farmakologických prostředků na snížení únavy a celkovému povzbuzení organismu. Avšak je velice těžké správně tento stav diagnostikovat vzhledem k mnoha způsobům, kterými se projevuje. Chronická únava totiž může být příznakem jiného zdravotního mnohem závažnějšího problému jako je například:

Další informace o nemocech spojených s únavou čtěte zde.

Lékařská vyšetření musí nejprve některou z uvedených nemocí vyloučit. Pokud jde pouze o únavu, lidská psychika má sama o sobě řadu mechanismů, jak se vyrovnat se zátěží a regenerační formy jsou účinnou metodou je zdravě aktivovat. Základem je kvalitní spánek, který obnovuje nervový systém, což je tzv. pasivní regenerace. Tou aktivní pak mohou být procházky v lese nebo parku, pomalý běh, jízda na kole nebo jakákoli jiná nenáročná sportovní aktivita.

A v neposlední řadě jako u jiných nemocí může pocit únavy zlepšit pravidelná zdravá strava s vyloučením jednoduchých cukrů, živočišných tuků, alkoholu, kofeinových nápojů a dodržování pitného režimu.

O tom, jak zvládat únavu, čtěte zde.

Léky

Pokud se nejedná o stav, který je třeba léčit antidepresivy, pak je vhodné užívat doplňky stravy v podobě vitamínů a minerálů. Zvláště doporučované jsou vitaminy skupiny B, C, D, hořčík, koenzym Q10, L- karnitin a lecitin.

Bylinky

Stimulující efekt kofeinu zdravě nahrazuje guarana, zelený čaj, a yerba maté. Jako zaručený životabudič funguje už dvě tisíciletí ženšen a maca. Vhodné je užívat také kustovnici čínskou, která má tolik vitaminu C, že jedna hrst pokryje denní doporučovanou dávku. Vápník, železo a nenasycené mastné kyseliny potřebné k regeneraci organismu najdeme v šalvěji hispánské.

Velký přehled bylinek a jejich účinků najdete zde.

Homeopatika

Nejčastěji užívanými homeopatiky proti únavě jsou v dávce 5 granulí 2x denně arsenikum album, calcarea carbonica, gelsemium sempervirens, kalium phosphoricum a také silicea.

Domácí léčba a babské rady

Pokud na sobě začnete pozorovat příznaky únavy, nastavte si v první řadě určitý pravidelný denní rytmus. Cvičení (nejlépe pod dozorem zkušeného trenéra, který vám poradí i vyváženou stravu), pracujte s pamětí a trénujte duševní činnost k pozitivnímu myšlení a hlavně si načasujte spánek a vstávání na určitou hodinu.

Osvědčeným receptem našich babiček proti únavě a na správný start do nového dne je před snídaní vypít ovocnou šťávu z grepu, pomerančů, citronu a vody, to vás zaručeně probudí.

Vyšetření

Různí jedinci jsou různě citliví na vnímavost únavy, která může mít mnoho jiných příčin. Proto je třeba vyšetřit například acidobazickou rovnováhu, hladinu laktátu, dále pak zvýšené vylučování hormonů, změny v krevním obrazu a řada dalších důležitých vyšetření, které vyloučí případné daleko závažnější onemocnění.

V těhotenství

Těhotenství samo o sobě je pro ženu velmi vyčerpávající. Především v prvním trimestru, kdy se tělo vyrovnává s jiným stavem, mění se hladina hormonů a veškerá energie je soustředěna na vývoj plodu, může budoucí maminka pociťovat velkou únavu. Tady není nutné s únavou bojovat, je naprosto přirozená a nejlepší prevencí je především odpočinek a zdravá strava.

Možné komplikace

Unavený člověk může vypadat jako lenoch nebo hypochondr, ale ne vždy tak tomu je. Únava jako taková není považována za nemoc, ale celkové vyčerpání bez zjevných příčin a nezájem může vést až k opravdovému chronickému onemocnění, kterým je „chronický únavový syndrom“.

Prevence

Zvolněte životní tempo, nedokazujte sobě ani okolí, že bez vaší práce nadoraz se svět přestane točit. Vyhýbejte se lidem, kteří vás stresují a naučte se říkat „ne“, nemusíte vždy každému vyhovět. Mějte rádi sami sebe. Požádejte své blízké o pomoc. Odpočívejte, sportujte a celkově provozujte zdravý životní styl. Naučte se hospodařit s časem.

Kdy jít k lékaři

Pokud pocity vyčerpání a únavy bez zjevné příčiny přetrvávají déle jak dva týdny, a celkový stav se odpočinkem nelepší, je třeba vyhledat lékaře.

VIDEO: Proti únavě nám pomohou bylinky. Jaké že to jsou?

 

Autor: laš
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.