CT vyšetření | Moje zdraví

CT vyšetření

CT (Computer tomography, počítačová tomografie) je radiodiagnostická metoda, jež za pomoci rentgenového záření o velmi nízké síle a ve vrstvách zobrazuje struktury ve vyšetřované oblasti těla pacienta.

Co je CT

Nejčastěji se CT provádí v oblasti hlavy a krku, páteře, hrudníku, břicha, případně při složitých vyšetřeních kardiovaskulárního systému včetně periferních cév. Princip je podobný jako u rentgenu, na rozdíl od něj však nevzniká jeden, ale mnoho snímků. Požadovaná oblast je díky tomu zobrazovaná, jako by byla nařezaná na tenké plátky. Lze takto snadno odhalit i opravdu malé záněty, nádory, krvácení a jejich přesnou polohu. Moderní CT umí zobrazit trojrozměrný obraz za velmi krátkou dobu. Za pomoci CT lze provádět také intervenční výkony (punkce, biopsie, drenáže). Pro některá CT vyšetření je nutná aplikace kontrastní látky, která vyžaduje určitou přípravu pacienta na vyšetření.

Jak probíhá CT

Vyšetření probíhá většinou na zádech. Ruce máte zapaženy za hlavou. Pokud jde o plánované vyšetření, zdravotník vás požádá, abyste se svlékli do spodního prádla (nejlépe bavlněného). Během samotného vyšetření budete v kontaktu s obsluhou pomocí odposlechu (hlasitého nebo ve sluchátkách). Stůl, na kterém budete ležet, pomalu zajíždí do prstence CT přístroje, který se okolo vás otáčí. Je velmi důležité, abyste se nehýbali, proto vám může personál připevnit popruhem hlavu a končetiny. Celé vyšetření zabere deset až dvacet minut. CT vyšetření může být pro pacienty trpící klaustrofobií stresující. Vzhledem k rychlosti vyšetření a poměrně velkému vyšetřovacímu prostoru je většina pacientů schopna jej zvládnout.

Po CT vyšetření byste měli ještě chvíli zůstat v čekárně (především v případě, že vám byla aplikována kontrastní látka). Pokud cítíte svědění, pálení, pocit nateklého jazyka nebo se vám objevila vyrážka, okamžitě to hlaste lékaři.

Počítačová tomografie je určena k vyšetření všech částí těla. 

Co dělat před vyšetřením

Obecné doporučení zní nejíst 6 až 4 hodiny před vyšetřením. Doba hladovění se liší podle druhu vyšetření. Žádoucí je naopak pití. Podle toho, jaký orgán nebo část těla se vyšetřuje, se liší způsob eventuálního podání kontrastní látky (například k vyšetření nadbřišku se voda s kontrastní látkou pije, u vyšetření cév se podává injekčně). Před injekčním podáním se provádí antialergická příprava, nejčastěji s použitím antihistaminika nebo – u alergických pacientů – kortikoidních preparátů). Při nitrožilní aplikaci můžete cítit teplo.

V těhotenství

Vzhledem k povaze paprsků se v těhotenství CT vyšetření neprovádí (pouze v případě vitální indikace).

Zkušenost s vyšetřením

Zkušenost je osobní, z nedávné doby, kdy mne odvezla záchranka kvůli těžkým závratím. CT mi bylo provedeno proto, aby se vyloučilo podezření na cévní mozkovou příhodu. Vše probíhalo bez zvláštní přípravy, jen jsem byla uložena na stůl na záda a po upozornění, že nesmím hýbat hlavou, nade mne najel „tunýlek“ vlastního přístroje. Měla jsem zavřené oči, ale vnímala jsem, jak přístroj skenuje krk a hlavu. Vše probíhalo za hučení, jehož intenzita nebyla příliš velká. Za několik minut bylo vše hotovo a zřízenec mne vezl zpět na neurologické oddělení. Lékař měl mé výsledky už k dispozici na počítači a zvěstoval mi dobrou zprávu, že karotidy (cévy přivádějící kyslík do mozku) i cévy v mozku jsou v pořádku, že nedošlo k žádnému krvácení ani uzávěru.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.