Koronavirus COVID-19 | Moje zdraví

Koronavirus COVID-19

Nový typ koronaviru z názvem COVID-19, případně také jako wuchanský koronavirus, se objevil poprvé v na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan. 

Přenos

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu tzv. kapénkovou infekcí, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je 7 - 14 dní. 

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Příznaky

Po týdnu od nakažení se nemoc projeví neustupujícmi horečkami. Mohou být provázené nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví projevy kašle. Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou. U některých pacientů má nemoc lehký průběh, u těžších případů se ke zmíněným příznakům může přidat zápal plic a akutní respirační selhání. Jak vyplývá ze současných údajů, z celkového počtu lidí s příznaky mohou 2 až 3 % procenta lidí zemřít.

Léčba  

Pro koronavirus COVID-19 není doporučena žádná specifická antivirová léčba, a je tedy pouze symptomatická. K podpůrné léčbě se využívají běžně dostupné léky, léčba je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb pacienta. Světová zdravotnická organizace uvádí na svých stránkách, že tato léčba je vysoce účinná. 

Nenašli jste, co jste hledali?chřipkanákazaepidemieviruskoronavirus

Očkování

V současné době není k dispozici vakcína, která by chránila proti viru COVID-19.

Vyšetření

Testy na koronavirus jsou k dispozici v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu a jde o test PCR na průkaz nukleové kyseliny. Nejedná se o test preventivní, nýbrž test, který jednoznačně prokazuje, zda je jedinec infikován, tzn. jestli má virus v krvi nebo například ve výtěru z dýchacích cest. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.