Bolest na hrudi | Moje zdraví

Bolest na hrudi

Bolest na hrudi si každý spojuje se srdečním infarktem, což je dobře, protože při něm jde o každou minutu. Ne vždy ale musí jít o tak závažné onemocnění. Jak je odlišit? Co všechno může bolest na hrudi značit?

Infarkt myokardu

Dochází k němu následkem toho, že tukový plát zcela uzavře průsvit srdeční věnčité tepny. Přitom se během několika minut poškodí srdeční buňky. Bolest značící infarkt má nemocný i v klidu, když nic nedělá. Dlouhotrvající bolest se přitom může šířit do krku, dolní čelisti, zubů, jedné nebo obou horních končetin, může být v zádech nebo v oblasti břicha. Problémy často doprovází dušnost, zvracení a pocení, případně i bezvědomí. Raději se spleťte, než byste příjezd záchranky odkládali.

Akutní pankreatitida

I v tomto případě jde o závažné onemocnění vyžadující rychlou lékařskou péči. Zánět slinivky břišní se projevuje velmi intenzivní bolestí břicha prostupující až do hrudníku a do zad. Přidává se nevolnost, zvracení, problémy s nepravidelným a zrychleným tepem.

Angina pectoris

Laik anginu pectoris často nepozná, potíže nejsou obvykle tak intenzivní. Souvisí také s ucpáním cév a nedostatečným prokrvením srdce, což pak vede k bolesti a pálení na hrudi, postižený není ohrožený na životě v dané chvíli, ale měl by se léčit.

Zánět osrdečníku

Jde o problémy s blánou, která chrání srdce. Zánět osrdečníku se projevuje kromě bolesti na hrudi také zvýšenou teplotou. Je to závažné onemocnění a v některých případech jde i o život. Nemoc spouští často virové či bakteriální onemocnění, zvláště pokud ho přechodíte.

Zánět v oblasti žeber

Nepříliš známá nemoc je často zaměňována za infarkt. Projevuje se ostrou bolestí, zejména na levé straně v oblasti chrupavek při napojení žeber na hrudní kost, přidává se i kašel. Vzniká jako následek poranění hrudníku nebo infekce. Léčí se léky na bolest a proti zánětům.

Bolest zad

Tlak na hrudi mohou způsobit také problémy se zády, například třeba zablokovaná páteř. Svaly jsou pak nepřiměřeně stažené, což se může projevit i bolestí na hrudi. Pomůžou fyzioterapie či léky snižující napětí svalů.

Co se někdy k bolesti na hrudi přidává

Zvýšený tep

Vinu na zrychleném tepu mívá v mnoha případech stres a obecně psychika. Srdce může bouchat rychleji i vinou velkého množství vypité kávy, alkoholu, vykouřených cigaret nebo léků či drog, případně kombinací všeho dohromady nebo i horečky. Kdy zpozornět? Když se srdce rozbuší zdánlivě bez příčiny v naprostém klidu, bez jakýchkoliv podnětů. Když zrychlený tep trvá dlouhou dobu a nepřestává, ani když je nebezpečí dávno pryč a vy jste už dávno v klidu. A také, když se k bušení srdce přidává i bolest hlavy, šumění v uších nebo závratě. Pak jde obvykle o vysoký tlak.

Nepravidelný tep

Cítíte ho jako zrychlený tlukot nebo jednu silnou ránu, případně chvění v krku nebo na hrudi. Mnoho lidí vyleká, což jejich problémy ještě zhorší. Přitom mnoho z podobných arytmií je naprosto neškodných. Zejména pokud se vyskytnou jen občas. Některé však mohou pacienta ohrozit na životě. Za těmi neškodnými se obvykle skrývá psychický problém, vyčerpání, stres. K nebezpečnějším arytmiím se někdy přidává i dušnost, bolest na hrudníku, točení hlavy, závratě i krátkodobé výpadky vědomí. Pokud se arytmie opakuje častěji, měl by pacienta určitě co nejdříve vyšetřit lékař.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.