Nechutenství | Moje zdraví

Nechutenství

Snížená chuť k jídlu nebo nechutenství může být průvodním jevem spousty onemocnění, a to jak fyzických, tak i psychických. 

Příčiny nechutenství

Nechutenství se objevuje při běžných infekčních onemocněních, obzvlášť pokud je doprovází horečka. Nemocného v takovém případě nenuťte do jídla, jen dohlédněte, aby dostatečně pil. Snížená chuť k jídlu s uzdravením vymizí. K nechutenství dochází zejména u infekcí postihujících trávicí trakt doprovázených nevolnostmi a zvracením.

Běžně dochází ke snížení chuti k jídlu v prvním trimestru těhotenství, kdy řada žen trpí nevolnostmi.
Snížená chuť k jídlu a hubnutí bývají projevem i pokročilého nádorového onemocnění.

Nechutenství také ve většině případů doprovází selhávání pravé komory srdeční. Kvůli špatné funkci pravé poloviny dochází ke hromadění krve v žilách a v trávicím traktu, což snižuje chuť k jídlu a narušuje vstřebávání živin.

Snížená chuť k jídlu provází některá autoimunitní onemocnění, která mohou být spojena se zánětlivými procesy. Jedná se například o ulcerózní kolitidu, Crohnovu chorobu nebo celiakii. Projevují se tím selhávání jater, ledvin a také nemoci trávicí trubice – jícnu, žaludku, střev a slinivky břišní.

Snížená chuť k jídlu může být i projevem psychických onemocnění, například deprese, úzkostných stavů nebo poruch příjmu potravy. Za nechutenstvím může stát i užívání přílišného množství léků nebo jejich kombinace.

Kdy jít k lékaři?

Pokud nechutenství trvá delší dobu a nezlepšuje se, navštivte svého praktického lékaře.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.