4 tipy od odbornice, jak zlepšit imunitu dětí v zimě. Co koupit v lékárně? | Moje zdraví

4 tipy od odbornice, jak zlepšit imunitu dětí v zimě. Co koupit v lékárně?

  • 4 tipy od odbornice, jak zlepšit imunitu dětí v zimě. Co koupit v lékárně?
    Šest až osm viróz ročně? To je bohužel v dětském věku normální • Autor: istock.cz
    16. ledna 2024 • 04:55

    Jakmile se venku ochladí, dostává imunitní systém dost zabrat. Je velice snadné se nakazit nejen venku, ale také v přetopených místnostech. Děti nejsou tak odolné vůči bacilům a virům.

    Pokud vaše dítě marodí zhruba šestkrát až osmkrát do roka, není to zejména ve školkovém věku nic divného. Imunitní systém dětí se vyvíjí a pomalu se učí reagovat na vnější podněty. Jak jeho fungování podpořit?

    Základem je zdravá strava, pomáhá ale také pohyb, který nejen posiluje svaly, ale také přispívá k otužování. To nejdůležitější, co potřebují rodiče, je trpělivost. Zázraky se konat nebudou a některé děti jsou prostě v určitém období svého života nemocnější než jiné. Co můžete vyzkoušet?

    Jak a kdy začít s otužováním a jaké jsou vlastně jeho účinky?

  • 1. Ven za každého počasí

    Snažte se být s dětmi venku každý den aspoň chvíli. Pobyt na čerstvém vzduchu jim osvěží hlavu a také podpoří obranyschopnost. Jestliže nejsou příliš aktivní, snažte se jim vymyslet venkovní program alespoň o víkendu. "Sport obvykle přispívá k udržení zdravé tělesné hmotnosti a podporuje budování svalové hmoty. Pro svalový růst jsou základní živinou bílkoviny, bez kterých zároveň nemohou probíhat ani přirozené imunitní procesy,“ tvrdí PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu. "Během zimy je lidské tělo náchylné k prochladnutí, proto je při venkovních pohybových aktivitách naprosto zásadní dbát na volbu správného oblečení," radí PharmDr. Ivana Lánová.

    Děti můžou i v zimě trápit alergie, třeba na jahody z dovozu. Podívejte se na video: 

    Video se připravuje ...
    Podzimní alergie: Které jsou nejčastější a jak je rozeznat od viróz?VIDEO 

  • 2. Dbejte na vyvážený jídelníček

    Určitě se nemůžete spoléhat na to, že si děti koupí ke svačině něco zdravého. Imunita se ale bez ovoce a zeleniny neobejde. Ke svačině jim dejte každý den kus ovoce. Případně jim vymačkejte šťávu z citrusů. Vitaminové bomby imunita ocení! 

    "Pro podporu normálního fungování imunitního systému je dobré do jídelníčku zařadit potraviny s obsahem vitaminů D, C, A, E a B. Vitamin D obsahují tučné ryby a vaječný žloutek. Vitamin C zase můžete najít v zelenině a ovoci, stejně jako vitamin A. Ten se ale nachází i v mléčných výrobcích nebo játrech. Zdrojem vitaminu E jsou pšeničné klíčky, ořechy, máslo, sója nebo rostlinné oleje. Společně s vitaminem C se jedná o významný antioxidant. Vitaminy skupiny B naleznete v sýrech, masu, kvasnicích, ořeších nebo luštěninách," doporučuje Lánová.

    Jak do těla dostat vitamin D? 

  • 3. Dobrá nálada a kvalitní spánek

    Psychické zdraví úzce souvisí s tím fyzickým. Podporujte děti v tom, co je baví. Uspořádejte soutěž ve vyprávění vtipů nebo ve zpěvu, ať se pořádně zasmějete. Čím víc se budou smát a budou v pohodě, tím lepší imunitu budou mít. Kvalitní spánek je alfou a omegou správně fungujícího imunitního systému. „Během spánku totiž probíhá celá řada regeneračních procesů. Kromě toho dostatečný spánek pozitivně ovlivňuje náladu a snižuje úroveň chronického stresu. Chronický stres totiž imunitu naopak prokazatelně oslabuje,“ vysvětluje Lánová.

  • 4. Vyzkoušejte doplňky stravy

    Imunitu perfektně posílíte díky vitaminu C, laktoferinu, betaglukanům nebo selenu. "Céčko" je taková klasika mezi vitaminy. Zajděte do lékárny a nechte si poradit vhodný přípravek pro děti. Imunitní systém můžeme podpořit i některými léčivými rostlinami. Dobrým příkladem jsou rostliny rodu echinacea. "Přispívají k přirozené obranyschopnosti a konkrétně třapatka nachová také podporuje normální funkce dýchacích cest. Nejvyšší koncentrace účinných látek je v kořenech těchto rostlin. Za optimální dobu užívání je označováno 7–10 dní od vypuknutí prvních příznaků. Nedoporučuje se naopak při autoimunitních nebo alergických onemocněních. Další rostliny, kterým se přisuzuje pozitivní vliv na imunitu, jsou rakytník řešetlákový, ženšen pravý nebo plody růže šípkové – šípky," vysvětluje Lánová.

    V kuchyni nalezneme například cibuli a česnek, které obsahují silici s allicinem a důležité vitaminy. Říká se, že jsou to přírodní antibiotika. Dalšími látkami, o nichž se soudí, že mají příznivý účinek na imunitní systém, jsou například včelí propolis nebo betaglukany. Ty lze nalézt v hlívě ústřičné, reishi, kvasnicích nebo mořských řasách.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.