Nošení roušek může mít vliv na mírnější průběh COVIDu | Moje zdraví

Nošení roušek může mít vliv na mírnější průběh COVIDu

Nošení roušek může mít vliv na mírnější průběh COVIDu
Autor: iStock.com
10. října 2020 • 14:16

Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě, takové bylo heslo při zavádění tohoto opatření. Ačkoliv se předpokládalo, že roušky chrání hlavně lidi kolem vás, vědci v současné době zkoumají i možnost, že pomáhají i nositeli masky. Ta totiž zabrání tomu, aby byl nositel roušky infikován vysokou dávkou viru. A menší dávka viru se může projevit i méně závažným onemocněním. 

Až dosud si vědci mysleli, že hlavním přínosem nošení roušek (ústenek) je ochrana ostatních lidí. Nyní se začíná ukazovat, že nošení masky může poskytnout určitou formu ochrany i nositeli.

Veškeré údaje a statistiky vycházejí z veřejně dostupných údajů ve Spojených státech. COVID-19 se podle dosavadních zjištění šíří kapénkami obsahujícími viry. Ty se uvolňují, když lidé mluví, zpívají, kašlou nebo při výdechu. Pokud tyto kapičky přistanou na sliznicích (v ústech, nosu i na očích) jiné osoby nebo jsou vdechovány ze vzduchu, mohou ji nakazit a způsobit onemocnění.

Chrání oběma směry

Podle profesora mikrobiologie a imunologie na lékařské fakultě Tulane University Roberta F. Garryho je rouška ​​fyzickou bariérou k zachycení těchto kapiček. Látkové roušky podle něj blokují přibližně 40 až 60 procent šířených kapének.

Teorie, že roušky chrání i jejich nositele, je založena na předpokladu, že dávka viru, jak moc intenzívně se s ním člověk setká, má vliv na průběh nemoci. „U virů obvykle platí, že čím vyšší je nálož, tím dříve se příznaky vyvinou a závažnější je nemoc,“ vysvětluje odborník pro Healthline.com.

Hromadné nošení roušek tak může být i i důvodem, proč se v populaci objevuje poměrně vysoké množství takzvaných asymptomatických jedinců, tedy těch, kteří jsou nakažení, ale nemají žádné příznaky.

Není stoprocentní

Tuto teorii potvrzují další studie – nedávno proběhla jedna na křečcích. Ukázalo se, že ti, kteří měli roušku, měli také menší pravděpodobnost, že onemocní. Pokud se tak u křečků stalo, měli ti s rouškou častěji mírnější formu onemocnění.

Další data, která nasvědčují této teorii, pocházejí z prostředí, jako jsou výletní lodě nebo závody na zpracování potravin, kde se nákaza projevila. Také tam se podíl asymptomatické infekce zvýšil po zavedení povinného nošení roušky.

Odborníci ale zdůrazňují: Textilní roušky nepředstavují stoprocentní ochranu! Pokud se chcete vyhnout nákaze, kromě roušky nebo respirátoru je třeba dodržovat odstup od ostatních, mýt si správně a často ruce, posilovat imunitu, vyhnout se místům s vyšší koncentrací lidí a omezit své kontakty skutečně jen na ty důležité.

Významným pomocníkem v posilování imunity a v boji s respiračními chorobami je také vitamin D. Více čtěte zde.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.