Velký přehled lázeňských procedur: Které jsou pro vás ty pravé? | Moje zdraví

Velký přehled lázeňských procedur: Které jsou pro vás ty pravé?

Velký přehled lázeňských procedur: Které jsou pro vás ty pravé?
Autor: istock.com
7. července 2020 • 12:31

S létem stoupá zájem o pobyty v lázních, které teď navíc nabízejí cenově zvýhodněné pobyty. Víte ale, jaké procedury si vybrat, aby co nejlépe posloužily vašemu zdraví? Nechte se inspirovat naším podrobným přehledem.

Lázeňské procedury jsou obvykle rozdělené do kategorií podle způsobu, jakým probíhají. V českých lázních si můžete rezervovat výhodné pobytové balíčky s procedurami nebo se na některou objednat samostatně. Seznam všech českých lázní najdete zde.

PŘÍRODNÍ LÉČIVÉ ZDROJE

Obklady a zábaly

Obklady jsou běžně označovány buďto podle částí těla, na kterou se přikládají (lýtkový, prsní apod.), nebo podle účinné látky. U klasického zábalu se kolem některé části těla nebo kolem celého těla omotává jedna nebo více látek, respektive vrstev. Rozlišují se částečné a celotělové zábaly. 

Rašelinový zábal

Osvědčená procedura s přírodní rašelinou, která přináší úlevu od chronických bolestí kloubů a páteře. Procedura probíhá tak, že se ve vodní lázni ohřeje rašelinový nosič tepla na správnou teplotu. Na něj se pak položí jednorázový zábal, který se mírně nahřeje a jeho přiložení je pak příjemné. Díky správně ohřátému nosiči tepla dochází k postupnému prohřátí bez termošoku. Zábaly obecně se používají při chorobách pohybového systému, při onemocnění dýchacích cest, oběhových chorobách a nemocech trávicího ústrojí. Pomáhají i v urologii a gynekologii.

Vše o tom, jak české lázeňství zasáhl koronavirus, čtěte zde.
Článek o tom, jak získat lázeňský pobyt hrazený pojišťovnou čtěte zde.

Rašelinový obklad

Rašelinový obklad působí protizánětlivě, pomáhá regenerovat poškozené tkáně, zvyšuje prokrvení, prohřívá, uvolňuje svaly a tím působí proti bolestem kloubů i svalů. Zábal je vhodný při svalovém přetížení a různých degenerativních postiženích kloubů.

Parafínový zábal

Jde o kosmetickou kúru, která se používá v kosmetice pro výživu a zjemnění kůže rukou, loktů, kolen a chodidel. Mezi nejoblíbenější patří zábaly rukou. Po parafínové kúře jsou hladké a jemné, zbavené odumřelých buněk a suchých šupinek kůže.

Vše o péči o suchou pleť čtěte zde.

Před zábalem se ruce nejdříve vydezinfikují, aplikuje se peeling a teprve poté se ruce ponoří do lázně s teplým parafínem. Vosk okamžitě přilne na pokožku. Ruce se zabalí do plastikových a speciálních froté rukaviček a nechá se 20 až 30 minut působit. Pak se parafín z pokožky lehce stáhne a nanese se výživný krém.

Bahenní zábal z mrtvého moře

Účinkuje především na tvar postavy – zeštíhluje. Jeho působení má dále výrazné detoxikační účinky, celkově regeneruje a napomáhá při léčbě lupénky a jiných kožních onemocněních.

Zábal také zmenšuje otoky v okolí kloubů, snižuje svalové napětí, zlepšuje výživu chrupavek, pojivových tkání a meziobratlových plotének. Působí protizánětlivě a podporuje zvýšení imunity v organismu, zabraňuje degradaci elastinu, kolagenu a hyaluronanu, čímž zlepšuje funkci chrupavky, pojivových tkání a kloubní pohyblivosti.

Vše o wellness pobytech pro ženy čtěte zde.
Informace o tom, kdo má nárok na lázně, najdete zde.

Slatinný zábal

Využívá vlastností peloidních směsí, zde konkrétně vlastností speciálně upravené slatiny. Výborně funguje jako terapie artróz, artritid, bolestí páteře a bolestí svalů. Na zábal se používá několikacentimetrová vrstva prohřáté slatiny.

Slatinný zábal či koupel trvají většinou 15 minut. Po osprchování následuje suchý ovin těla a odpočinek v klidném prostředí po dobu zpravidla 15 minut.

Další přírodní procedury

Slatinný vaginální tampon

Slatina při aplikaci ve formě vaginálních tamponů zlepšuje prokrvení ženských reprodukčních orgánů a uvolňuje pooperační a podnětlivé srůsty, čím zabraňuje vzniku neplodnosti.

Plynná uhličitá koupel

Aplikace na lehátku spočívá v uzavření těla (kromě hlavy) do speciálního plastového vaku. Uzavřený vak je napuštěn zřídelním plynem s CO2 a stopami vzácných plynů nebo medicinálním CO2 plynem. Suchou uhličitou koupel lze využít jako samostatnou regenerační a čistě přírodní proceduru. Koupel způsobí rozšíření cév až po vlásečnice, je tedy ideální na prokrvení pokožky, svalstva a všech orgánů včetně žláz a mozku. Výsledkem je dlouhodobé zlepšení prokrvení organismu, protizánětlivé a antiedematozní účinky.

Tipy, jak se odvodnit a tím zabránit otokům, najdete zde.

Plynové injekce

Jedná se o proceduru mírně bolestivou, ale velmi účinnou. Plynové injekce uleví od bolesti, zlepší prokrvení v oblasti aplikace, případně urychlí hojení ran. Plyn – lékařský oxid uhličitý se aplikuje do bolestivých míst do podkoží v okolí velkých kloubů a páteře. Za použití velmi tenké, jednorázové jehly se do těla vpraví 20–40 ml plynu. Bezprostředně po aplikaci cítí pacient v místě vpichu jemné mrazení, ale po delší době se na stejném místě rozlévá vlivem zvýšeného prokrvení příjemné teplo.

Používá se při ischemické chorobě srdce, svalových spasmech, u chronických a degenerativních onemocnění kloubů a páteře, při poruchách prokrvení.

Všechny důležité informace o bolestech zad najdete zde.

SPECIÁLNÍ PROCEDURY

Oxygenoterapie

Jde o léčbu pomocí inhalace. Podstatou oxygenoterapie je vdechování kyslíku ve vyšší koncentraci, než v jaké je přítomný ve vzduchu. Tím se zároveň zvýší koncentrace kyslíku v krvi, zrychluje se krevní oběh a více kyslíku se dostává také do tkání.

Kyslíková terapie je pro své léčivé účinky indikována v případě celé řady onemocnění, zejména dýchacích cest (bronchitida, astma), dále kardiovaskulárního onemocnění, onemocnění trávicí soustavy, centrálního nervového systému, pohybového aparátu a doporučuje se taky ke zlepšení stavu organismu před operacemi či naopak po operacích k doléčení.

Manuální lymfodrenáž

Manuální lymfodrenáž je technika, při které terapeut jemným tlakem ruky provádí konkrétní hmaty, jimiž dochází k uvolnění lymfy a jejímu dalšímu posunu z mezibuněčného prostoru přes kapiláry, mízní cévy, uzliny a následně nasátí lymfy do krevního řečiště.

Manuální lymfodrenáž je ideální na detoxikaci organismu, odstranění odpadních látek z těla, regeneraci a hojení tkáně po úrazech, operacích, odstranění otoků po úrazech i jiného původu, jako podpora imunitního systému, na odstranění pocitu těžkých nohou i celulitidy a zlepšení kvality pokožky. Je to také skvělá prevence křečových žil a praskání žilek.

Přístrojová lymfodrenáž

Metoda, která využívá speciální nohavice sahající až po pás, které se skládají z několik manžet. Ty se v pravidelných intervalech nafukují a poté zase vyfukují. Jemným pneumatickým tlakem je masírována spodní část těla od chodidel směrem k trupu a tělo se tak očisťuje. Tento cyklus trvá čtyřicet minut. Přístrojová lymfodrenáž je rovněž velmi příjemná a člověk si při ní odpočine.

Lymfodrenáž se používá u lidí se sedavým zaměstnáním – tlak váhy těla na žilní systém v oblasti stehen při něm zpomaluje odtok krve a tím zapříčiňuje městnání lymfy v lýtkách a ve stehnech. V těchto místech pak vznikají nepříjemné otoky, které lymfodrenáž pomáhá odstraňovat. Používá se i při chronické žilní nedostatečnosti, jako prevence hluboké žilní trombózy, terapie bércových vředů, na pooperační a poúrazové otoky, proti celulitidě, odstranění pocitu těžkých nohou a při rehabilitaci.

Lymfotaping

Jde o speciální techniku nalepování pružných pásek v souladu s lymfatickým systémem a zásadami lymfodrenáže. Lymfotejpy, tedy tejpy s účinkem na oběh lymfy, redukují otoky, zmenšují objem a tím mírní bolest pocházející z napětí ve tkáni. Ačkoli je u nás tato metoda poměrně neznámá, vyvinul ji japonský chiropraktik Kenzo Kase už v 70. letech minulého století.

Masáž klasická/částečná

Ruční aplikace cílených mechanických podnětů, tzv. hmatů, které pomáhají svalovému i kosternímu systému. Provádí ji školený masér a zahrnuje tření, vytírání a roztírání a hnětení, ale i úkony nárazové – tepání a chvění. Klasická masáž zahrnuje celé tělo, částečná jen některé problémové oblasti.

Účinky masáže:
- pomáhá udržovat zdraví a odbourávat emocionální stres
- působí relaxačně, zintenzivňuje oběh energie
- odstraňuje odumřelé buňky pokožky a uvolňuje póry, čímž umožňuje pokožce dýchat
- uvolňuje napjaté svalstvo a pomáhá odstranit zatvrdliny na svalech a úponech
- podporuje krevní a lymfatický oběh, odplavuje odpadní látky z těla
- vyživuje klouby a působí preventivně proti artróze

Masáž éterickým olejem

Jde o masáž doplněnou o účinek speciálních éterických olejů. Ty obsahují více než pět set různých složek, které v určitých kombinacích léčí nebo pomáhají uzdravit pokožku. Masáž éterickými oleji má příznivý účinek na kůži, krev a dýchací soustavu, stimuluje krevní oběh, podporuje regeneraci kůže, zlepšuje pružnost pokožky a zlepšuje svalový tonus. Tento typ masáže se často používá v boji proti celulitidě.

Další tipy pro boj s celulitidou najdete zde.

Reflexní masáž

Reflexní masážní terapie je tisíce let stará léčebná metoda pocházející z východní Asie. Tato technika se zabývá reflexními body rozmístěnými po celém těle. Vychází z teorie, že každá z těchto oblasti je propojena s jinými, více či méně vzdálenými částmi těla. Pomocí speciálních hmatů a tlaků vyvíjených na jednotlivé reflexní body na těle se dají příznivě ovlivnit lokální i související vzdálené oblasti těla.

Lávové kameny

Lávové kameny mají mimořádně silné energetické vibrace, které spolu s teplem dokáží odstranit bloky důležitých bodů v energetických drahách a rozproudí energii v těle. Mají schopnost absorbovat, udržovat a postupně uvolňovat teplo. Přenášejí a předávají tepelnou energii, která pozitivně působí nejen na pokožku, podkoží a svalová vlákna, ale způsobuje i výrazné prokrvení cév, zlepšuje cirkulaci a okysličení krve, zrychluje metabolismus tkání a detoxikaci těla.

Bandáž horních a dolních končetin

Pomáhá především nemocným s lymfedémem a žilní trombózou. Kromě léků a důsledného dodržování režimových opatření je nedílnou součástí léčby pravidelná protiotoková gymnastika. Cvičení se provádí vždy s aplikovaným kompresivním návlekem nebo bandáží.

Kryoterapie/kryosauna

Jde o účinnou léčebnou metodu, během které se organismus na velmi krátkou dobu vystaví extrémně nízkým teplotám, které mohou klesnout až k −150 °C, s následnou mírnou pohybovou aktivitou, jako je jízda na rotopedu, posilovna nebo cvičení.

Terapie může probíhat buď lokálně, nebo bývá aplikována na celé tělo. V tomto případě probíhá většinou ve speciálně upravených kryokomorách nebo kryosaunách, kde je nízká teplota zajišťována kapalným dusíkem. Zajímavé je, že i v drsných podmínkách, jimž je tělo na 1–3 minuty vystaveno, pociťuje pacient díky nízké vlhkosti vzduchu relativně příjemný pocit.

Rázová vlna

Rázová vlna je přístroj využitelný hned v několika různých oborech – ortopedii, fyzioterapii, sportovní medicíně či urologii (pro léčbu mužské neplodnosti). Jejími hlavními výhodami jsou rychlá úleva od bolesti a obnovení rozsahu pohybu. Zároveň se jedná o neinvazivní terapii bez potřeby užívat léky proti bolesti.

Klasická čínská akupunktura

Akupunktura je léčebná metoda vycházející z tradiční čínské medicíny, během které se do tzv. akupunkturních bodů pacienta nabodávají jehly. Podle tradiční nauky leží tyto body na akupunkturních drahách neboli drahách energie, tzv. meridiánech. Těmi podle této nauky proudí životní energie čchi a jsou spojeny s jednotlivými orgány. Akupunktura se snaží předcházet nerovnováze v toku energie a odstraňovat ji. Výsledky klinických studií sledující účinek akupunktury se však liší a závěry jsou stále nejednoznačné.

Baňkování

Baňkování neboli vakuoterapie je metoda alternativní medicíny, při níž se pokožka na určité části těla (nejčastěji na zádech) podrobí pomocí skleněných baněk podtlaku. Ten může být vytvořen buď ohřátím a následným samovolným ochlazením vzduchu v baňce, nebo pomocí mechanického čerpadla. Baňka je obvykle ponechána na místě 5–15 minut. Baňkování se používá při léčbě revmatismu, bolestech kloubů, zad, hlavy, ale i při astmatu, cévních i orgánových chorobách.

Pitná kúra

Pitnou kúru obvykle předepisuje lékař, který určí množství a složení minerální vody. Obecně platí, že voda by se měla pít před jídlem, a to po malých doušcích například při procházce. K těmto účelům slouží většinou pohárky o objemu 2dl, jejichž obsah se doporučuje vypít v průběhu 3–10 minut. Mezi jednotlivými pohárky je dobré dodržet alespoň 5–10minutovou pauzu. Kúra napomáhá obnově pravidelného pitného režimu a díky vlastnostem minerální vody dochází zároveň k upravení zažívání, příznivému působení na peristaltiku střev, stimulaci látkové výměny a k celkovému zlepšení kondice a zvýšení imunity.

VODOLÉČBA

Koupele, různé druhy (perličková, přísadová, bylinná, uhličitá, kombinovaná, květinová, humátová, solfanátová, jodo-bromová a další). Koupele patří mezi tradiční lázeňské procedury, které v sobě spojují léčivé a relaxační účinky. Setkat se můžeme se širokou nabídkou, od přísadových koupelí, které mohou obsahovat různé bylinky, minerální látky či peloidy, až po různé typy hydromasáží, mezi které patří například vířivá koupel nebo perličková lázeň.

Léčivé koupele pomáhají především při potížích s pohybovým aparátem. Uvolňují ztuhlé nebo přetížené svaly, přispívají k prevenci degenerativních onemocnění kloubů a páteře. Navíc se po nich budete cítit příjemně zregenerovaní a odpočatí.

Skotský střik

Skotské střiky patří mezi vodoléčebné procedury. Při jejich aplikaci dochází ke střídání teplých a studených proudů vody mířících přímo na tělo ze vzdálenosti 3 až 4 metrů, přičemž poměr může být například 6:1 či 3:1, a to ve prospěch teplé vody. Právě teplým střikem se také začíná. Jeho teplota se pohybuje okolo 40 °C, u studeného střiku je to pak přibližně 18 °C. Před samotným začátkem celé procedury je nejdříve třeba tělo mírně rozehřát, poté následuje přibližně 30 sekund teplého proudu a za ním asi 10sekundový studený proud. Každý z nich se opakuje 6–7krát a celý proces je zakončen zhruba po 8 minutách studeným střikem.

Při této proceduře dochází k výraznému prokrvení tkání, zlepšení buněčného metabolismu a v důsledku toho ke zvýšenému vylučování odpadních látek. Příznivý vliv má také na podporu imunity, uvolňuje svalové napětí, a přináší tak úlevu od případné bolesti. Používá se při svalových bolestech, onemocněních pohybového aparátu, u funkčních problémů prokrvení a za účelem celkové regenerace organismu.

Podvodní masáž

Její předností je spojení masáže s účinky teplé koupele a pohybu ve vodním prostředí. Procedura probíhá ve speciální velké vaně s vodou o teplotě přibližně 37 °C, pomocí trysek ovládaných terapeutem. Ten tak může pomocí sklonu trysek a jejich vzdáleností od těla pacienta měnit intenzitu i charakter masáže. 

ELEKTROTERAPIE A LASEROTERAPIE

Galvanická lázeň

Jde o elektroléčebnou metodu, která spojuje účinky galvanického proudu s účinky teplé vody, hydrostatického tlaku a vztlaku. Elektrický proud vstupuje rovnoměrně celým ponořeným povrchem. Lázeň končetin je prováděna masážními proudy, prosakujícími z trysek po obvodu vany, teplota vody je 37–38 °C. Účinky a působení jsou zaměřeny na léčbu neuróz, arteriosklerotických parestézií, křečí v lýtkových svalech, bolestí v kloubech při artrózách a působí na zlepšení metabolismu tkání. Ve spojení s vířivou perličkou přispívá ke zlepšení prokrvení končetin, uvolňuje kloubní a svalovou ztuhlost, aktivuje kožní receptory.

Diatermie krátkovlnná/mikrovlnná

Léčebná metoda, která aplikuje elektromagnetickou energii o krátkovlnné nebo mikrovlnné frekvenci. Je určena k vytváření hloubkového tepla v tělesné tkáni. Mírné teplo mikrovlnné diatermie zvyšuje průtok krve a urychluje látkovou výměnu.

Magnetoterapie

Pro fyzikální terapii na principu elektromagnetických pulzů se nejčastěji používá pojem pulzní magnetoterapie. Také je možné setkat se názvem elektromagnetická terapie nebo indukční terapie. V angličtině se obvykle používá zkratka PEMF. Základním principem působení této terapie je generování elektromagnetických pulzů. Ty pronikají přes oděv i lidskou tkáň až do místa aplikace.

Magnetoterapie se využívá u celé řady zdravotních potíží. Terapie tiší bolest, uvolňuje svalové napětí, působí proti otokům, rozšiřuje krevní řečiště, pomáhá odplavit škodlivé látky z těla, urychluje látkovou výměnu a má také hojivý, protizánětlivý a protirevmatický účinek.

Ultrasonoterapie

Mechanické vlnění, při jehož aplikaci neprochází tkáněmi žádný elektrický proud. Vlivem ultrazvuku dochází k mikromasáži a lokálnímu zvýšení teploty tkání. To má za následek celou řadu účinků: zlepšení metabolismu, zvýšení propustnosti kapilár, zlepšení prokrvení a tím lepší svalová relaxace, zlepšení regeneračních schopností tkání.

Biostimulační laser

Biostimulační laser využívá hojivé teplo k ošetření jizev, zánětlivých procesů na kůži, ke komplexní léčbě akné nebo k regeneraci a okysličení pokožky. Díky protizánětlivému účinku laseru je urychleno hojení a opakované působení zvyšuje obranyschopnost kůže. Používá se i při redukci jizev po akné. Aplikace je neinvazivní, nebolestivá a po zákroku nejsou nutná žádná omezení.

Návod, jak se starat o nové i staré jizvy, najdete zde.

Vysokovýkonný laser

Vysokovýkonná laserová terapie stimuluje růst buněk a tím urychluje hojení tkáně na buněčné úrovni. Je nebolestivá, efektivní a nemá žádné vedlejší účinky. Navíc může být zacílena na libovolné bolestivé místo těla. Používá se při podvrtnutí kotníků, kolen a kloubů, svalovém poškození, natažení či přepětí, pooperačních otocích, bolestech zad, artróze, oparech, vředech, popáleninách, sraženinách i zlomeninách.

DALŠÍ PROCEDURY

Inhalace individuální nebo skupinová

Při této metodě se pomocí ultrazvuku vytváří aerosol, který po vdechnutí působí na horní i dolní cesty dýchací. Účinek inhalace závisí na látkách obsažených v podávaných roztocích, zlepšuje odkašlávání a rozšiřuje průdušky. Lékař určí druh přísady a teplotu aerosolu. Procedura je vhodná pro pacienty s akutním či chronickým onemocněním dýchacích cest a pro pacienty časně po operacích.

Solná jeskyně

Pobyt v solné jeskyni pozitivně působí na široké spektrum zdravotních problémů. Účinky haloterapie neboli léčby solí jsou prospěšné především při onemocnění dýchacích cest, trávícího traktu, kožních onemocněních. Stejně blahodárný efekt byl ale zjištěn i při neurózách a psychickém stresu, vyčerpanosti a depresích. Vzduch v jeskyni je nasycený ionty jódu, vápníku, hořčíku, sodíku, brómu, selenu a dalšími stopovými prvky, které tvoří důležitou složku pro správnou činnost lidského organismu. Pro co největší efekt se doporučuje zopakovat 45 minutový pobyt minimálně dvakrát až třikrát týdně.

Seznam vitamínů a minerálů, které potřebujete pro zdraví, najdete zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.