Podvrknutý kotník: Jak dlouho bolí a jak ho léčit? | Moje zdraví

Vymknutý kotník (výron v kotníku)

Vymknutý kotník nebo-li výron v kotníku se stává obvykle chybným došlapem na postiženou nohu nebo vzniká v důsledku úrazu.

Vazy se natáhnou nad rámec svých možností, mohou se i natrhnout nebo přetrhnout. Délka léčby závisí na stupni postižení.

Příznaky výronu v kotníku

Příznakem je silná bolest, otok, zmodrání a částečná ztráta pohyblivosti v kotníku. Projeví se ihned po úraze, stav se obvykle postupně během několika hodin zhorší.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Kotník

Výron v kotníku se podle závažnosti poranění dělí do třech stupňů:

1. stupeň: vazy si při zranění natáhly více, než je běžné, ale nejsou potrhané. V takové případě kotník oteče, ke zlepšení stavu dojde za 2-3 dny.

K léčbě většinou stačí kotník zpevnit náplasťovou fixací. Po dvou až třech dnech je většinou možné kotník už plně zatěžovat.

2. stupeň: - v tomto případě už se vazy protáhly více a došlo i k jejich natržení. Kotník má omezenou funkčnost, je výrazněji oteklý a otok trvá déle.

Léčba probíhá opět zpevnění pomocí náplasťové fixace a trvá od pěti dnů do šesti týdnů, podle rozsahu poranění.

3. stupeň: Vazy kotníku jsou v tomto případě přetržené, kotník velmi bolí a je výrazně oteklý. Na nohu je obtížné došlápnout a kotník je nestabilní. Tady už je potřeba pevná fixace (například sádra), která trvá obvykle tři až šest týdnů. Pak je ještě nutné nohu fixovat elastickým obinadlem.

Podívejte se na příznaky do naší galerie:

Léčba výronu v kotníku

Léčba spočívá zejména v klidu na lůžku a v zafixování nohy stahujícím obvazem. Bezprostřední pomocí je ledování nohy a její zvednutí nad úroveň těla. K zmírnění bolesti se používají masti s octanem hlinitým a také protizánětlivé masti (např. Ibalgin mast). Při velkých modřinách je dobré užívat masti s heparinem (např. Heparin AL).

Při přetržení či silném natržení vazu je nutná i sádrová fixace.

Bylinky

Doporučují se masti z kostivalu, měsíčku a jitrocele.

Homeopatika

Na zmírnění obtíží jsou doporučována homeopatika: Arnika, Bellis Perennis.

Domácí léčba a babské rady

Ke zmenšení otoku lze použít obklady s octem.

Vyšetření

Lékař nohu prohmatá a udělá rentgen. Poté ji zafixuje buď elastickým obinadlem, zinkoklihem, nebo sádrou, podle stupně postižení.

Možné komplikace

Pokud se vazy přetrhnou či natrhnou, je nutná rekonvalescence v délce několika měsíců. Při zatěžování vazů a nerespektování klidových doporučení se stav bude zhoršovat a doba do kýženého uzdravení se bude prodlužovat.

TIP NA VIDEO: Jak si udržet dobrou imunitu?

Inkubační doba

Ihned

Délka léčby

7 - 40 dníÚplný klidový režim by měl trvat nejméně dva až tři dny, poté je možný omezený pohyb. Sádra nebo zinkoklih trvá obvykle tři až čtyři týdny
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Trvalé následky

Při neléčení mohou vazy špatně srůst a noha může být špatně pohyblivá.

Zdravotní cviky

Po rekonvalescenci je doporučeno protahování kotníkových vazů.

Prevence

Prevencí je sportovat až po protažení, fixace kotníků při náročných sebězích či horských přechodech. Při běžné chůzi je dobré používat boty s pevným opatkem, na pevné podešvi s malým podpatkem.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při bolesti kotníku, jeho otoku, snížené pohyblivosti a tvorbě modřin okolo.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.