Celulitida: Jak se jí účinně zbavit na stehnech a hýždích? | Moje zdraví

Celulitida

Celulitida (dermatopannikulóza či lipohypertrofie) nebo lidově pomerančová kůže je spíše estetický problém, při zanedbání však může působit i zdravotní potíže. Postihuje až 90 % žen bez ohledu na jejich hmotnost, nevyhýbá se ovšem ani mužům. Vyskytuje se především v oblastech, kde se ukládá tuk, tedy na hýždích a stehnech.

Na vznik celulitidy mají vliv dědičnost, hormony, životní styl, stav lymfatického oběhu a v neposlední řadě také uspořádání podkožních buněk. Ty jsou u žen uloženy jinak než u mužů. U žen se mezi kolagenovým vazivem tukové buňky lépe ukládají, zbytňují a vytlačují se proti povrchu pokožky. V těchto místech se snižuje i průtok krve a lymfy. Následkem toho se na ní vytvářejí výrazné dolíčky. Jestliže zbytní shluky tukových buněk u mužů, roztáhne se kůže do stran a zůstane hladká. Navíc je ženská pokožka na postižených partiích tenčí, a tuk je proto na povrchu viditelnější.

Vznik celulitidy souvisí i s vlivem hormonů, především s výkyvy hladiny estrogenu. Ten totiž zvláčňuje a změkčuje vazivo, což vede ke snadnějšímu usazování tukových buněk. Kritickými obdobími jsou puberta, těhotenství a menopauza. A svou negativní roli sehrává i hormonální antikoncepce.
K ochabnutí vaziva může dojít i v důsledku nedostatku pohybu nebo tekutin.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

hýždě, stehna, bokypaže, břicho

Příznaky celulitidy

Celulitida se projevuje hrbolatou kůží podobnou kůře pomeranče, a to především v oblasti hýždí, stehen a boků. Objevit se může ale i na břiše nebo na pažích. Celulitidu rozdělujeme podle viditelnosti do čtyř stádií.

4 stádia celulitidy

  1. Celulitida je viditelná, pouze pokud zmáčkneme kůži prsty. Pravidelnou péčí o pokožku se lze tohoto počátečního stádia celulitidy zbavit.
  2. Pomerančová kůže je viditelná při zatnutí svalů. V této fázi, tedy při mírně pokročilé celulitidě, je třeba delší čas na léčbu.
  3. O pokročilém stádiu mluvíme tehdy, když je hrbolatá kůže vidět bez ohledu na to, zda stojíme, nebo sedíme. Projevy tohoto stádia lze zmírnit důslednou léčbou.
  4. Poslední fází, vzniklou zanedbáním péče o pokožku v počátečních fázích celulitidy, jsou výrazné hrbolky, které jsou už neléčitelné.

Jak vypadá celulitida?

Léčba

Pro potlačení příznaků celulitidy je vždy účinnější komplexní přístup. Zaměřte se na vyváženou stravu, pohyb a masáže.

Strava by měla být bohatá na vitaminy (především díky čerstvé zelenině a ovoci), antioxidanty, kvalitní bílkoviny a vápník, zároveň by měla obsahovat co nejméně jednoduchých cukrů a alkoholu. Důležité je také dodržovat pravidelný pitný režim, a to minimálně 2 litry tekutin, ideálně čisté neperlivé vody nebo neslazených čajů.

Pravidelný pohyb pomůže nejen se zbavením se přebytečných tuků, ale také rozproudí krev a lymfu a pomůže tak dostat z těla toxiny a škodlivé látky, které tvoří pomerančovou kůži. Další výhodou pravidelného pohybu je, že na zpevněné kůži je i pokročilé stadium celulitidy méně viditelné. Na potlačení celulitidy je vhodný dlouhotrvající mírný pohyb, jako je chůze, plavání, jízda na kole a na in-linech, kalanetika nebo jóga. Ve fitness centrech je ideální rotoped, orbitrack či běžící pás. Ověřené je unožování a zanožování vleže na boku. Nevhodné jsou naopak výbušné sporty jako squash a tenis.

Rozproudit krev a lymfu můžete také pomocí saunování. Pokud vám sauna nedělá dobře, zkuste se pravidelně sprchovat střídavě teplou a studenou vodou.

Při boji s pokročilou fází celulitidy vám pomohou lymfatické masáže. Ty pročišťují a obnovují průchodnost lymfatického systému, kterým jsou odváděny škodlivé látky z těla. Pokud trpíte počáteční fází, můžete postižená místa pravidelně masírovat sami, a to hrubou žínkou, pravidelně při sprchování.

Některé přístroje mohou pomoci likvidovat tukové buňky. Jednou z možností je mechanická masáž přístrojem LPG, při které jsou tukové buňky mechanicky narušeny speciální vakuovou hlavicí a následně opustí tělo metabolickou cestou. Dá se využít i rázová vlna, která přechodně aktivuje enzymy štěpící tuky, zvýší průtok krve a zlepší buněčný metabolismus. Zákrok má velký význam i jako prevence v počáteční fázi celulitidy. Tukové buňky se dají likvidovat i za pomoci ultrazvuku, laseru či radiofrekvence. Kryolipolýza, při níž se tukové buňky mrazí, je přednostně určena k formování postavy, ale poradí si i s celulitidou. V partiích nesnadno přístupných pro koncovky přístrojů se uplatní injekční lipolýza, při níž se do místa postiženého celulitidou aplikuje fosfatidylcholin (lecitin), jenž má schopnost tuk rozštěpit na malé části. Injekční lipolýza má ovšem dobré výsledky jen při nižším stupni celulitidy, při rozsáhlém postižení nepomůže.

Léčba celulitidy v každém případě vyžaduje trpělivost a pravidelnost.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Bylinky

Správnou činnost lymfatického systému podporuje Echinacea, ideálně ve formě malého šálku odvaru denně. Echinaceu můžete využít i ve formě koupelí, zábalů či sprejů. Lymfu pročišťuje také výtažek z pýru plazivého. Popíjení čajů lze doplnit o masáže olejem z túje či třezalky. Pro zmírnění projevů celulitidy se často využívá rovněž gemmoterapie, tedy léčba výtažky z pupenů, její účinek se projeví až za několik měsíců. Pro tyto účely se nejčastěji používá ořešák, který vyplavuje z těla toxické látky způsobující sníženou funkci lymfatického oběhu. Dalším pomocníkem je například bříza, která má skvělé drenážní účinky. Oblíbený bývá i skořicový gel.

Domácí léčba a babské rady

Jako dobrá prevence působí sprchování ohrožených partií střídavě teplou a studenou vodou, jejich masírování a natírání speciálními zpevňujícími prostředky. Důležitý je výběr obuvi, protože příliš vysoké podpatky zkracují lýtkový sval, který pak nemůže fungovat jako pumpa rozvádějící tělní tekutiny. Ze stejného důvodu jsou nevhodné příliš těsné kalhoty a kalhotky.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

individuální

Prevence

Tři hlavní zásady prevence celulitidy jsou: vyvážená strava (správný pitný režim, dostatek vlákniny), vhodné pohybové aktivity a lymfodrenáže, při nichž se aktivuje lymfatický systém (možné jsou i přístrojové, ale optimální jsou ruční, musí je ovšem provádět odborník). Je dobré vyhnout se rychlému příbytku na váze.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.