Alergii je třeba léčit, jinak si poškodíte plíce! Zkuste i inhalace | Moje zdraví

Alergii je třeba léčit, jinak si poškodíte plíce! Zkuste i inhalace

Alergii je třeba léčit, jinak si poškodíte plíce! Zkuste i inhalace
Autor: Shutterstock
30. března 2020 • 12:00

Jarní alergie potrápí zhruba pětinu populace. Jak přežít období, které trvá několik měsíců a oslabuje celé tělo, zejména pak dýchací ústrojí, ale také imunitu?

Proti alergiím obecně pomáhá zdravý životní styl. Pediatrička Jarmila Seifertová vysvětluje, že dobré je, když se člověk nevystavuje zplodinám z aut a kouři z cigaret (i z oblečení u kuřáků). „Pomáhá zdravá strava s biokulturou, jako jsou jogurty a čerstvé sýry, ovoce, zelenina, ryby. V zimě je vhodné dodávat i vitamin D,“ vysvětluje Seifertová.

Počet lidí s alergickou rýmou navíc každoročně stoupá. Nejvíce jsou přitom postiženy děti. Bohužel ani současná medicína tato onemocnění neumí vyléčit, pouze je pomocí léků tlumí a zabraňuje jejich zhoršování. 

Podle doktorky pomáhá zázvor – třeba v podobě limonády, výborný je med, pozor u některých alergiků může med dráždit, pokud ořechy, tak ty české. Děti by se měly naučit pravidelně oplachovat sliznice – to znamená častěji popíjet třeba čistou vodu a vyplachovat nos slaným roztokem, tak jako si pravidelně čistí zuby. Vhodná je Vincentka za použití inhalátoru s nosní sprchou. 

Ideální je inhalovat večer před spaním, protože na inhalaci je potřeba klid. Pohodlně se posaďte, pokud vám to inhalátor umožňuje, klidně si sedněte do křesla a pusťte si televizi, ale seďte vzpřímeně. Najít si během inhalace nějakou zábavu bývá důležité zejména u neposedných dětí. Nasaďte si masku, zapněte inhalátor a pomalu a zhluboka dýchejte, dokud nespotřebujete všechno léčivo v nádobce. Více informací naleznete na stránkách www.inhalator.cz

Vhodný je samozřejmě pravidelný sport. Také jsou vhodná dechová cvičení, třeba hra na flétnu a podobně. V Čechách to zavedl před lety profesor Žilka a mnoha dětem to zlepšilo dechové obtíže.

Jaké pyly začnou škodit? 

Prvními sezónními alergeny bývají pyly jarních stromů, hlavně olše a lísky. K hlavním alergenům patří také břízy, jejichž pylová sezona začíná v únoru a končí v říjnu. Velké problémy může působit i řepka. Typická sezóna travních pylů začíná někdy v květnu a končí až v pozdějším létě, překrývá se s ní sezóna alergenních bylin a plevelů. Časný podzim je pak obdobím vzdušných plísní.

Alergie mívají často první příznaky stejné jako běžné nachlazení. Neprojeví se horečkou či tělesnou bolestí, ale k typickým reakcím patří svědění sliznic, smrkání – rýma či ucpaný nos, časté kýchání, zarudnutí, pálení či slzení očí. Průvodními rysy alergie bývají dušnost a kašel, jejichž podceněním se může vyvinout až astma.  

Proč alergii nepřecházet

Mnoho lidí své problémy neřeší, „přece do sebe nebudu prát chemii.“ Rozhodně to není dobrý nápad. Zanedbání alergických příznaků může vést k rozvoji dalších forem, například k přechodu alergické rýmy v astma

Zcela ojedinělé a minimálně obtěžující příznaky pylové alergie lze někdy řešit antihistaminiky. I zde bychom ale měli být opatrní. „Nebezpečím mohou být nadužívané nosní uvolňující kapky, které mohou postupně poškodit nosní sliznici. Je proto vždy lepší konzultovat alergii s lékařem a nechat se alergologicky vyšetřit. Lékař pak nejlépe posoudí, zda a jak potíže léčit,“ doporučuje Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc., ředitel České iniciativy pro astma.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.