Sauna a solná jeskyně: Opravdu vám pomohou s imunitou? | Moje zdraví

Sauna a solná jeskyně: Opravdu vám pomohou s imunitou?

Sauna a solná jeskyně: Opravdu vám pomohou s imunitou?
Autor: iStock.com
17. prosince 2018 • 06:00

Pravidelné saunování nebo solné jeskyně mají chránit před nemocemi. Jak vám pomohou s imunitou? Má smysl do nich chodit? Proč někteří lidí na účinky horkého vzduchu nedají dopustit?

Podle odborníků je pravidelné saunování jednou z možností, jak zvyšovat během roku svou odolnost. Střídání horkého vzduchu s chladnou lázní nepůsobí jako lék na různé nemoci, ale přispívá k podpoře vlastních obranných sil organismu. Tělo si prostě, zjednodušeně řečeno, zvykne na to, že se musí vyrovnávat s velkými rozdíly tepla, a jen tak se nenachladí.

Střídáním horkého vzduchu a chladné lázně navíc v těle probíhají biologické procesy, které zdraví prospívají. "Kůže se více prokrvuje, potními žlázami odcházejí z těla škodlivé látky a kůže se pročišťuje," vysvětluje přední český odborník na saunování, lékař Antonín Mikolášek, v knize Saunujeme děti. Při vstupu do horkého vzduchu sauny se rozšiřují cévy, z potních žlázek odchází pot. Kůže se více prokrvuje, což se projevuje zčervenáním pokožky i sliznic. Zvýšené prokrvení dýchacích cest vede k rychlejšímu odstraňování hlenu, k uvolnění hladkého svalstva průdušinek, a tím i ke zlepšení dechu. Po ochlazení se všechny funkce zase velmi rychle vracejí do normálu.

Vlivem tepla dochází ke změnám v počtu určitých buněk, které jsou schopny pohlcovat viry a mikroby způsobující některé nemoci. Prohřátí organismu vyvolává zvýšení tvorby ochranných protilátek, například imunoglobulinů. Sedmý den po saunování začne jeho hladina klesat, proto se doporučuje saunování nejméně jednou týdně.

Jak dlouho být v sauně

Jak dlouho je dobré v sauně setrvat? Záleží na tom, jaké máte se saunováním zkušenosti. Ti, kdo teprve začínají a nejsou zvyklí na horký vzduch, vydrží zpravidla jen několik minut. Což nevadí. Jeden až dva pobyty v sauně s následným ochlazením způsobují prohřátí, osvěžení a odpočinek organismu. Dodají energii a povzbudí organismus. Trojí opakování má relaxační účinek, po kterém následuje mírná únava a dobrý spánek. Čtyři až pět výměn je vyčerpávající, vede k útlumu, malátnosti a spánku.

V žádném případě však nezůstávejte v sauně, pokud vás začne pálit pokožka. To je signál k odchodu. Poté je čas na opláchnutí těla pod vlažnou či studenou sprchou nebo v bazénku. Není důležité vrhat se rovnou do lázně se studenou vodou, pokud se na to necítíte. Proces ochlazení organismu zajistí i vlažná sprcha. Snažte se ochladit i hlavu či alespoň zátylek.

Pak je třeba nechat organismus odpočinout, nejlépe na lehátku v relaxační místnosti, kterou by měla mít každá dobrá sauna. Jste-li připraveni a cítíte chlad, vraťte se do sauny. Nejméně hodinu po sauně je třeba se zcela vyhnout alkoholu. Tělo má v té době stažené kapiláry, aby si udrželo vnitřní teplo, a alkohol cévy rozšiřuje. Roztažení cév vyvolá pocení, v jehož důsledku je pak tělo náchylnější k prochladnutí.

Jestliže nechcete do sauny, můžete zkusit své imunitě pomoci i doma. Otužování v podobě studené sprchy je přínosné, stejně tak prospěje, když před spaním pořádně vyvětráte a teplotu v ložnici budete udržovat okolo 18 stupňů.

Solná jeskyně

Další variantou povzbuzující tělo, a hlavně dýchací ústrojí je návštěva solné jeskyně. Dnešní solné místnosti jsou vytvořeny z kamenné nebo mořské soli, která obsahuje pro tělo důležité minerály, například jód, vápník, železo či hořčík. Vlhkost vzduchu v izolované místnosti by se měla pohybovat kolem 50 procent, teplota pak dosahuje 20 až 23 °C. Právě při takových podmínkách sůl uvolňuje všechny potřebné minerály do ovzduší. Ty návštěvník vdechuje nosem a ústy, do těla se ale dostávají i přes kůži.

„K haloterapii není potřeba žádných speciálních pomůcek. Místnost je vybavena relaxačními lehátky, na nichž si návštěvník udělá pohodlí a odpočívá. Atmosféru dokresluje příjemná hudba a tlumené osvětlení,“ říká Tomáš Svoboda z Aqualandu Moravia, který solnou místnost návštěvníkům nově nabízí.

Solný peeling si můžete udělat i doma

Pobyt v solné místnosti je vhodný pro všechny věkové kategorie včetně dětí. „Haloterapie je perfektní pro celkovou relaxaci těla i mysli a posílení imunity. Pravidelná inhalace solných částeček je ale užitečná i při řešení celé řady zdravotních neduhů,“ doplňuje Svoboda. Inhalace soli pomáhá astmatikům i osobám citlivým na problémy se záněty dutin a průdušek. Sůl však blahodárně působí i na trávicí a oběhovou soustavu. Vstřebávání účinných minerálů do pokožky pak může pomoci v boji s akné, atopickým ekzémem i dalšími kožními problémy.

Sůl je velmi oblíbená i v kosmetice. Ve formě peelingu totiž skvěle masíruje kůži, změkčuje ji a odstraňuje odumřelé buňky. „Solný peeling lze použít také v sauně. Póry jsou vlivem tepla krásně otevřené, masáž hrubou solí je tak ještě efektivnější,“ doporučuje saunér Jakub Lang z Aqualandu Moravia. Vybrat si můžete ze široké nabídky hotových produktů v obchodě nebo vsadit na podomácku vyrobený peeling. K jeho vytvoření stačí promíchat hrubozrnnou sůl s troškou olivového oleje, vhodné je také přidání oblíbené vonné esence. Peeling se pak nebojte použít na celé tělo včetně obličeje. Ideální je například pro odstranění suché kůže na chodidlech.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.