Zánět žil: Jak poznat příznaky a vyhnout se trombóze? | Moje zdraví

Zánět žil: Příznaky, léčba a prevence nebezpečné trombózy

Zánět žil: Příznaky, léčba a prevence nebezpečné trombózy
Autor: istock.com
11. července 2023 • 14:00

Silná bolest, otok, zarudnutí na nohou. Pokud na sobě pozorujete právě tyhle příznaky, měli byste zpozornět. Nejspíš se u vás totiž rozvinul zánět žil, který se rozhodně nevyplatí podceňovat.

Záněty žil se nejčastěji projevují na dolních končetinách. Dochází k nim v momentě, kdy se zpomalí tok krve v žilách, když je poškozena stěna žíly nebo v ní dojde ke srážení krve. To vše má za následek ucpání žíly a následný zánět.

Trombóza může ohrozit život

Mezi rizikové faktory zánětu žil patří operace, těhotenství, úrazy, nádory, kouření nebo třeba i užívání hormonální antikoncepce. Ke zpomalení průtoku krve žílami ale může docházet i v případě, kdy je člověk dlouhodobě upoutaný na lůžko nebo delší dobu sedí (cestování). Více čtěte ZDE. Častější výskyt tohoto onemocnění souvisí také s věkem, ohroženější jsou lidé nad 60 let věku. Rizikovým faktorem jsou i některá dědičná onemocnění, mimo jiné například leidenská mutace.

Ačkoliv riziko trombózy stoupá u těhotných žen a uživatelek hormonální antikoncepce, statisticky jsou tímto onemocněním více ohroženi muži. Průměrný věk propuknutí nemoci u mužů je navíc nižší (66 let) než u žen (72 let).

Jak se zánět žil projevuje?

Lékaři rozlišují dva typy tohoto onemocnění: tromboflebitidu, což je méně závažné onemocnění povrchových žil, a velmi nebezpečnou trombózu hlubokých žil.

V případě lehčího zánětu povrchových žil (tromboflebitidy) je postižené místo na dolní končetině zarudlé a bolestivé, někdy i zatvrdlé. Může se vyznačovat i změnou barvy kůže, ale noha v tomto případě neotéká. Tento lehčí zánět velmi často doprovází křečové žíly (varixy).

Trombóza hlubokých žil postihne ročně v Česku asi 15 000–20 000 lidí. Projevu se podobně jako tromboflebitida, ale postižená noha je navíc oteklá a k bolesti dochází hlavně po došlápnutí. Končetina může mít dokonce i namodralou barvu. Trombózu je nezbytné začít okamžitě léčit, protože v hlubokých žilách vznikají sraženiny, které vytváří zánět, ale mohou také putovat až do plic a tam způsobit život ohrožující embolii. Tento stav se projeví dušností, bolestí na hrudníku, kašlem a poklesem krevního tlaku. Pak se rozvine šok a krátce nato dochází ke smrti.

Podle statistik si zánět hlubokých žil ročně vyžádá více úmrtí než kombinace rakoviny prsu, dopravních nehod a infekce virem HIV.

Pomůže důsledná léčba

U zánětu povrchových žil se postižená končetina stáhne elastickým obinadlem a lékař pacientovi doporučí, aby se pokusil víc chodit a hýbat. Na nohu se přikládají studené obklady a bolestivé místo se natírá protizánětlivou mastí. Pokud nemocnému stoupne teplota, nasazují se antibiotika, případně i léky proti srážení krve. Tromboflebitida většinou do několika dnů ustoupí.

V případě závažnější trombózy je léčba mnohem komplikovanější a vyžaduje hospitalizaci. Kromě bandážování nohou se podávají léky na ředění krve (antikoagulancia – heparin, warfarin a podobně). Zpočátku je nutné dodržovat klid na lůžku a mít zvednuté nohy, aby krev z nich mohla lépe proudit do celého těla. Po několika dnech by se měl nemocný začít hýbat, aby zrychlil krevní oběh, a tím se zabránilo vzniku nebezpečných sraženin. V případě rozsáhlých trombóz se někdy přistupuje k chirurgickému zákroku.

Jak se zánětu žil vyhnout?

Účinnou prevencí zánětu žil je udržování přiměřené tělesné hmotnosti s pomocí zdravé a vyvážené stravy a pravidelné cvičení alespoň pár minut denně. Dále se doporučuje vyhnout se kouření a při dlouhém cestování dělat více přestávek na malou rozcvičku. Těhotné ženy by se měly vyvarovat dlouhodobější práci ve stoje a pravidelně cvičit a lidé, kteří mají ke vzniku trombózy sklony, by měli preventivně nosit kompresivní punčochy.

 

 

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.