Artróza může postihnout koleno, rameno i páteř. Jak ji léčit? | Moje zdraví

Artróza (osteoartróza)

Jde o degenerativní onemocnění kloubů kdekoli na těle. Je spojeno s poškozením kloubní chrupavky, nejčastěji na kloubech, které jsou nejvíce zatíženy (koleno, kyčel, páteř), ale objevuje se též na prstech a krku. Kloubní chrupavka kryje kosti, které jsou spolu skloubeny, tlumí tření, absorbuje nárazy. 

V průběhu artrózy chrupavky tuhnou, ztrácejí svou elasticitu a jsou stále více poškozovány. Kosti se o sebe třou a to způsobuje bolest. Někde se na kostech vlivem tlaku tvoří kostní výrůstky, které ještě více kloub deformují.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Klouby

Příznaky artrózy

Bolesti v kloubech hlavně při pohybu, bolest po dlouhé době nečinnosti nebo naopak po přetížení kloubu, zvětšení kloubů prstů, otok kloubů, změny tvaru kloubů a postavení kostí v kloubu. Nemoc přichází ve vyšším věku.

Léčba artrózy

Úlevu od akutní bolesti přinášejí léky tlumící bolest a snižující zánět (paracetamol, ibuprofen). Není však vhodné je užívat dlouhodobě, neboť mohou způsobit žaludeční nevolnost a mají i další nežádoucí účinky. Při dekompenzaci osteoartrózy, jež je provázena silnou bolestivostí, pomohou injekce kortikosteroidů přímo do kloubu. Opakované použití se však nedoporučuje, může totiž vést k dalšímu poškození chrupavky.

Poměrně novou, bezpečnou a efektivní formou lokální léčby osteoporózy kolenního kloubu je doplnění chybějící synoviální tekutiny (kyseliny hyaluronové) do prostoru kloubního pouzdra postiženého kloubu (viskosuplementace). Díky ní se obnovuje fyziologické vnitřní prostředí kloubu, zlepšuje se pružnost a síla chrupavky a podněcují buňky kloubní výstelky ke zvýšené tvorbě vlastní kyseliny hyaluronové.

Je-li nemoc zachycena v počátečních stadiích, lze provést ošetření kloubních struktur (menisků, vazů, defektů kloubní chrupavky). Dalším postupem je například operační úprava osy kloubu, jejímž cílem je snížení jednostranného přetížení kloubů. Při těžkém postižení a bolestech přichází na řadu kloubní náhrada. Jiným typem terapie je léčebné ozáření postižených kloubů rtg paprsky, jež v ozářených tkáních vyvolají protizánětlivé pochody.

Léky

Proti bolesti se používají nesteroidní protizánětlivé léky (ibalgin, paralen, aspirin), protizánětlivé masti, které tlumí otok a bolest, různé potravinové doplňky, které obsahují složky chrupavky (chondroitin sulfát).

Bylinky

Vhodné jsou bahenní a parafínové zábaly. Parafín prohřívá a prokrvuje tkáň. Pomáhají také termální lázně.

Homeopatika

Po dohodě s lékařem nebo zkušeným homeopatem je možné vybírat z těchto homeopatik:

Rhus toxicodendron 15CH – hlavní lék na bolesti kloubů.
Dulcamara 9CH – vhodný pro pacienty, kde Rhus toxicodendron nepřinese úlevu.
Bryonia alba 15CH – pomůže těm, kteří mají postižené klouby zarudlé, oteklé a teplé a bolesti pociťují jako ostré, bodavé a zhoršující se s každým pohybem.
Arnica montana 9–15CH – důležitý pomocný lék, zejména u těch pacientů, u kterých se postižení kloubů objevilo po poranění anebo u nichž se stav zhoršil po nějakém přetížení.
Pulsatilla 15CH – při bolestech, které neustále mění místo.
Ledum palustre 9CH – lék na bolesti, které mohou mít v pozadí dnu a větší konzumaci alkoholu.
Ruta graveolens 15CH – svým obrazem je podobná léku Rhus toxicodendron. Výborně se osvědčuje při postižení zápěstí z přetížení, kdy jsou tyto klouby bolavé a jakoby ochromené.

Vybraný homeopatický lék či léky se podávají většinou 2–3× denně v dávce 5 granulí.
K dosažení dlouhodobých výsledků je potřebné vybraný lék proti bolesti kombinovat s léky, které mají vztah k určitým konkrétním kloubům, a hluboce působícím terénním lékem. Tato léčba ale již patří do rukou lékaře homeopata.

Domácí léčba a babské rady

Jednou z možností, jak si doma pomoci, je kromě bahenních a parafínových zábalů také cvičení. Kromě speciálních cviků zaměřených na kompresi kloubů pomohou taky cviky na snížení váhy, aby klouby nebyly tak zatěžovány. Pomáhá také chůze s podpůrnými prostředky, jako jsou hole. 

Důležitá je také zdravá strava, bohatá na vlákninu a hodně tekutin. Je třeba omezit konzumaci červeného masa, nasycených tuků a rafinovaných cukrů. Mléčné výrobky, zejména mléko, je nutné konzumovat s mírou, protože tělu sice dodávají vápník, ale zároveň ho okyselují. Pomáhá také potírat bolavé klouby výluhem vytvořeným z francovky a 14 hřebíčků, který necháte dva dny odležet. Potírejte bolavé klouby nejlépe na noc.

Vyšetření

Nejprve proběhne anamnéza pacienta, zjištění jeho celkového zdravotního stavu, rodinné zátěže, popis bolesti.

Následuje prohmatání a objektivní zkoumání kloubu a okolí kloubu, zda nedošlo k zánětu.
Potom lékař provede RTG kloubu, případně ultrazvuk či magnetickou rezonanci, pokud je potřeba.
Na RTG snímcích se zkoumají zúžení a atrofie nebo deformace chrupavky, v pozdějších stádiích i vznik kostních výrůstků, změna struktury kostí apod.

Očkování

ne

Délka léčby

DoživotníNelze vyléčit, pouze zmírnit příznaky
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

V těhotenství

Těhotenství může mít negativní vliv na vznik osteoartrózy, protože u matky dochází ke ztrátě vápníku. Je nutné ztracený vápník kompenzovat stravou a vitamínovými prostředky.

Trvalé následky

Onemocnění nelze zcela vyléčit, jen zpomalit průběh. U pokročilé artrózy může dojít i k chirurgickému řešení – výměně kloubu.

Zdravotní cviky

Pomáhá cvičení na kompresi kloubů, chůze s holemi – nordic walking.

Prevence

Především je dobré udržet si odpovídající hmotnost. Tomu napomůže vyvážený jídelníček a pravidelný pohyb. Vhodné jsou aktivity, které příliš nezatěžují klouby, například aquaaerobik, plavání, svižná chůze, nordic walking, cvičení na rotopedu, taj-či, jóga. Příznivý vliv má saunování. Stravu doplňte o potraviny s obsahem omega-3 a omega-6 mastných kyselin, jež tlumí zánětlivou reakci v celém organismu včetně kloubů. Jako silné antioxidanty působí všechny vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K). Vitamin C zase zpevňuje pojivové tkáně v okolí kloubů.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při bolestech a změnách na kloubech. Také pokud vás bolí klouby po dlouhém sezení nebo zatížení. 

.

 

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.