Sodík | Moje zdraví

Sodík

Sodík
Autor: istock.com
25. května 2020 • 00:38

Sodík (Natrium, Na) patří mezi základní biogenní prvky v lidském těle. Jde o minerální látku, která je pro náš organismus potřebná i nebezpečná zároveň.

Minerální látky jsou anorganické biogenní prvky, které je potřeba tělu dodávat a které se účastní mnoha životně důležitých funkcí.

Účinky sodíku

Sodík umožňuje kyslíku a živinám procházet buněčnými stěnami tam i zpět a je nezbytný pro správnou funkci svalů a nervů. Podporuje také správnou funkci ledvin a zvyšuje rozpustnost vápníku, čímž snižuje riziko tvorby ledvinových kamenů.   

Nedostatek sodíku

Za normálních okolností k němu nedochází. Může ale vzniknout v důsledku silného pocení, opakovaného zvracení, déletrvajícího průjmu. Nedostatek sodíku způsobuje slabost, únavu, vyčerpání organismu, křeče ve svalech, v některých případech i smrt.

Nadbytek sodíku

Podle lékařů v současné době lidé přijímají dvojnásobek denní potřeby sodíku. Přebytek sodíku je u zdravých lidí vylučován hlavně ledvinami, ale také potem. Doprovází jej pocity žízně, bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, srdeční potíže a otoky.

Sodík v potravinách

V rámci výživy přijímáme sodík především ve formě kuchyňské soli, jejíž příjem je celkově v naší populaci vyšší. Dlouhodobější zatěžování organismu vyššími dávkami kuchyňské soli je pro organismus škodlivé mimo jiné tím, že může aktivovat rozvoj vysokého krevního tlaku, který je příčinou celé řady dalších (zejména kardiovaskulárních) onemocnění. Sodík ale můžeme najít v celé řadě potravin, především v uzených a solených výrobcích, jako jsou uzeniny, sýry, maso, pekařské výrobky, ale také jej obsahuje mléko, kečup, konzervované polévky, mozeček, ledvinky a prášek do pečiva. Velké množství sodíku přijímáme hlavně konzumací chipsů, slaných oříšků či hranolek.

Další informace k tématu najdete zde.

Doporučená denní dávka sodíku je 5 g.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.