Ischemická choroba srdce: Příznaky, léčba, vyšetření, prognóza | Moje zdraví

Ischemická choroba srdce

Jedná se o onemocnění, při kterém dochází k nedostatečnému zásobení srdečního svalu kyslíkem. Zužují se věnčité tepny, které srdce zásobují krví. 

Příznaky

Jedním z hlavních příznaků je angina pectoris neboli bolest, a pálení či řezání na hrudi. Tato bolest může vystřelovat až do ramene, do zad, do krku nebo do dolní čelisti. Bolest se většinou objeví po fyzické námaze a přibližně po 5 minutách ustává. Dále se může objevit úzkost, nevolnost, nadměrné pocení nebo dušnost. Nemoc může souviset s aterosklerózou.

Léčba ischemické choroby srdeční

Léčba je dlouhodobá. Vše začíná změnou životosprávy a někdy se přistupuje i k nápravě věnčitých tepen pomocí angioplastiky nebo srdečního bypassu. Nemocný bere léky, které působí na zásobení srdce kyslíkem.

Léky – Používají se léky působící na průtok krve srdcem, jsou to nitráty, blokátory kalciových kanálů a beta blokátory. Jako prevence proti uzávěru koronárních tepen se může použít aspirin.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Vyšetření – Pacient popíše lékaři potíže, kterými trpí. Na základě příznaků se provádí odběry krve, EKG, ultrazvuk srdce, ergometrie a nejdůležitější vyšetření koronarografie, ta zobrazí průtok krve v tepnách.

V těhotenství – Těhotenství je vždy náporem na srdce, pokud však těhotná žena pociťuje tlak na hrudi, nemusí se vždy jednat o anginu pectoris, ale o hormonální změny nebo dokonce o růst dělohy. Pokud se však ischemická choroba srdce objeví u těhotné ženy je to většinou důsledek špatného životního stylu jako je kouření, vysoký cholesterol, stres nebo obezita. Léčba zůstává stejná jako ta běžná. Pokud nelze nemoc ustálit do porodu, přistupuje se často k porodu císařským řezem.

Komplikace – Jako komplikace se může objevit srdeční selhání nebo porucha srdečního rytmu. Hrozí zde i riziko úmrtí při operaci, které je ale velmi malé.

Prevence – Nejdůležitější je dodržování zdravého životního stylu. Omezit příjem cukrů a živočišných tuků v potravě, nekouřit a dostatečně se hýbat.

Kdy jít k lékaři

Pokud po jakékoliv fyzické námaze zpozorujete i menší tlak na hrudi, vyplatí se zajít k lékaři na potřebná vyšetření.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.