Suchá pleť: Příčiny, příznaky, léčba, babské rady a další návody | Moje zdraví

Velký přehled péče o suchou pleť: Víte, jak se o ni správně starat?

19. února 2020 • 06:00

Zima se pomaličku chýlí ke konci, a tak se řada z nás potýká s pokožkou, která dostala pořádně zabrat v chladných dnech a teď je suchá a mdlá. Zbavit se suché kůže nemusí být jednoduché, s našimi přehlednými radami to ale určitě zvládnete. Inspirujte se na následujících řádcích.

Suchá pleť v zimě

Nejčastěji lidé se suchou kůží vyhledávají dermatologa na podzim a v zimě, kdy se sníží venkovní teplota, zmenší se příjem vitaminů a oslabí se imunita celého organismu včetně kůže.

Suchá pokožka souvisí s nedostatečným vytvářením kožního mazu, ztenčováním vrstev kůže a následným napínáním a křehkostí. Projevuje se sníženou produkcí mazových žláz, takže pleť ztrácí vlhkost, objevují se suchá, loupající se místa.

Příznaky suché pokožky:

- pocit napjaté pokožky
- svědění
- pálení
- začervenání
- drobné šupinky
- drobné prasklinky
- rozšířené cévky
- ztráta lesku
- malé póry

3 stupně suché pokožky

1. suchá pokožka: je dehydratovaná, hrubá a napnutá, má nižší koncentraci přirozených hydratačních látek a sníženou schopnost vázat vodu.

2. mimořádně suchá:  je drsná, popraskaná a tvoří se na ní šupinky, které se odlupují. Nejčastěji se nachází na rukou.

3. suchá atopická pokožka: je oproti ostatním náchylnější na vznik atopického ekzému, který vede k olupování, svědění, zarudnutí a zanícení pokožky.

Podrobný návod, jak čistit pleť, najdete zde. 

Příčiny suché pokožky

Fyzikální faktory:
- vítr
- extrémní chlad či teplo
- suchý vzduch
- nízká vlhkost vzduchu
- pobyt v zakouřených či klimatizovaných prostorách
- nadměrný kontakt s tvrdou vodou
- nadměrný kontakt s UV zářením

Další vlivy:
- věk (u seniorů dochází k většímu vysušování pokožky)
- těhotenství  
- menopauza
- dědičnost

Projevy suché kůže

Suchá pleť má jedinou výhodu – v mladším věku vypadá téměř dobře, nenaleznete na ní žádné nečistoty, rozšířené póry ani mastný lesk. Ve vyšším věku to bývá horší – pokožka je matná, citlivá, zarudlá a bez lesku. Má větší sklon ke vzniku ekzému a dermatitidy. Dalším problémem je nesnášenlivost vůči řadě kosmetických produktů.

Léčba a péče o suchou pleť

Při péči o suchou pleť je důležité dodržovat následující zásady:

1, Omezte kontakt s vodou. Ideální je sprchování, nejlépe s použitím koupelových olejů. Pokud se rádi koupete, neměli byste ležet ve vaně déle než 15 minut.

2, Mýdla a sprchové gely používejte spíš méně, protože pleť vysušují. Zaměřte se na přípravky určené speciálně pro suchu pleť, nejvhodnější jsou sprchové a čisticí prostředky na bázi olejů.

3, Ošetřete pokožku hned po sprchování tělovým mlékem, a to co nejdříve, dokud je ještě vlhká (tzv. pravidlo 3 minut), aby se přípravek lépe vstřebal do kůže.

4, Noste oblečení z přírodních materiálů (nejlépe z bavlny), v chladu chraňte ruce rukavicemi a používejte speciální rukavice i při mytí nádobí, abyste pleť nenarušili čisticími prostředky.

5, Dodržujte pitný režim a jezte správně. Pitný režim je v případě suché pleti velmi důležitý. Pro správné fungování většiny tkání a buněk je nezbytný dostatečný obsah vody. Lidské tělo a také kůže jí totiž obsahují až 70 %. Pití vody je tak jediný přirozený způsob, jak hydratovat hlubší struktury pokožky. Vypít byste měli kolem 2 až 2,5 litru vody denně, záleží ovšem na věku, denních aktivitách, teplotě okolního vzduchu a tak dále. Dbejte také na to, abyste do jídelníčku zařadili dostatek zdravých tuků, které najdete v rybách, oříšcích nebo třeba v avokádu.

6. Vyhýbejte se nadměrnému opalování. Pro zmírnění UV paprsků používejte kosmetické přípravky určené na opalování a po opalování a konzumujte dostatek potravin obsahujících betakaroten.

7. Přestaňte kouřit. Kouření má velký vliv na vysušování pokožky a následně na tvorbu vrásek. Kromě toho, že vaše pleť pak bude vypadat lépe, uděláte něco i pro své celkové zdraví.

Suchá pleť s pupínky

Ta spadá do kategorie velmi suché pleti, která v důsledku přesušení vytváří bolestivá, svědivá, mnohdy postupně zarudlá místa s pupínky. U této pleti je nejdůležitější výběr optimální kosmetiky. Mějte na paměti, že pokud to přeženete s mastnými krémy ve snaze zbavit se suché pleti, ucpete kožní póry, a v důsledku toho se objeví akné. Obecně platí, že přípravky by se u aknózní pleti neměly střídat a v případě přetrvávajících potíží je lepší navštívit kožního lékaře.

Suchá pleť u dětí

Dětskou pokožku je nutné velmi často hydratovat a promazávat. Pro zachování alespoň přiměřené funkce pokožky používejte vhodné krémy nebo masti a koupelové oleje (například Oilatum, Linola, Leciderm). Ještě vlhkou pokožku je nejlépe mazat ihned po koupeli.

Více k tématu čtěte zde.

Suchá pleť v těhotenství

Pokožka v těhotenství je mnohem citlivější a hůře snáší běžně užívané přípravky. Zvýšená hladina hormonu progesteronu totiž zpomaluje činnost mazových žláz a pokožka je sušší. Proto je třeba se vyhýbat mýdlu a nahradíme ho kosmetickými přípravky pro velmi citlivou suchou pleť, a to na tělo i na obličej.

Pokud pociťují ženy ve třetím trimestru svědění po celém těle, měly by na to upozornit lékaře. Může jít o příznak těhotenské cholestázy, což je porucha tvorby a odtoku žluče.

Autor: istock.com

Kdy to nezvládnete sami

Je dobré mít na paměti, že suchá pleť není jen estetickou záležitostí. Může totiž být i prvním signálem počínajícího kožního onemocnění a rizika plynoucí z komplikací neléčené suché kůže mohou mít pro jedince zdravotní důsledky. Pokud se tedy stav pokožky ani po dlouhodobém používání kosmetických přípravků na suchou pokožku a při správné péči nelepší, je třeba navštívit odborníka, tedy dermatologa.

Suchá pleť a krém

Pokud máte suchou pleť, je nezbytné používat krém, po jehož použití není hydratovaný pouze povrch pokožky, ale účinné složky proniknou do hlubších vrstev epidermu. Mastnější krémy používejte na noc, přes den volte ty hydratační. Ideální je, obsahují-li vitamíny A a E, ceramidy nebo kyselinu hyaluronovou.

Velmi vhodné pro vás budou nejen hydratační krémy, regenerační oleje (hlavně ty přírodní), ale také odličovací mléka, micelární vody a tonika určené právě pro suchou a citlivou pleť. Na trhu existuje bezpočet takových přípravků, pokud ale máte dlouhodobě opravdu hodně suchou pleť, poraďte se s péčí o ni v lékárně nebo u dermatologa.

Suchá pleť a babské rady

Vyzkoušejte domácí masky na suchou pleť:

banánová
V misce rozmačkejte banán, smíchejte ho s jedním žloutkem a dvěma lžičkami olivového oleje. Naneste na pleť, nechte 15 minut působit a opláchněte.

bílková s citronem
Ušlehejte tuhý sníh z 1 bílku a smíchejte ho s 1 lžičkou citronové šťávy. Hmotu naneste na obličej a po 20 minutách smyjte.  

mandlová s jahodami
Hrst mandlí a co nejzralejších jahod rozmixujte se lžičkou medu a lžící bílého jogurtu. Naneste na vlhký obličej a nechejte působit 15–20 minut.

Jaký typ pleti máte?

Pokožku umí nejlépe vyhodnotit kosmetička či dermatolog, vy si ji ale můžete otestovat i v domácích podmínkách. Nejprve si obličej ošetřete čisticím prostředkem bez alkoholu a jemně osušte. Na pleť již pak nepoužívejte žádný krém či sérum. Nařiďte si stopky na tři čtvrtě hodiny. Pokud máte po 45 minutách pleť vysušenou, matnou a pocitově se stahuje (především, když se smějete nebo mračíte), budete mít spíš suchou pleť. Máte-li na nose a na čele viditelný lesk, máte pravděpodobně smíšenou nebo normální pleť. Jestli se vám leskne obličej nejen na nose a čele, ale také na tvářích, je vaše pleť spíš mastná.

K testování pleti můžete použít i papírový kapesník. Při jeho přiložení na mastnou pleť se přilepí a zprůsvitní, na smíšené pleti se přilepí v částech tzv. T-zóny (čelo, nos a brada) a u suché pokožky zůstane zcela suchý na všech místech tváře.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.