Jaký je rozdíl mezi artrózou, revmatem a artritidou? | Moje zdraví

Jak se liší artritida, artróza a revmatismus

Jak se liší artritida, artróza a revmatismus
Autor: iStock.com
27. února 2023 • 06:00

Problémy s klouby jsou jedním z nejčastějších onemocnění populace vůbec. Víte přesně, jak se jednotlivá onemocnění projevují, jak se od sebe liší, jak se léčí a jak jim předejít?

Jak vypadá zdravý kloub a zdravá kost a co je může postihnout? Kloub je spojení dvou nebo i více kostí, které následně zajišťuje určitý pohyb. Jde vlastně o dvě styčné plochy, které jsou obě v ideálním případě pokryté chrupavkou – jedna je kloubní hlavice a druhá kloubní jamka. Proto do sebe dobře zapadají. Kolem je kloubní pouzdro, které drží vazy a zvnitřku je vyplněno tekutinou, kloubním mazem, jenž zlepšuje tření.

Video se připravuje ...
Odbornice radí, jak správně doma masírovat zádaVIDEO 

Pokud kloub funguje správně a není poškozen, není důvod, aby bolel. Pokud dojde k poškození některých jeho částí, přicházejí problémy. Jedním z nich je artritida. Patří do skupiny revmatických chorob, kromě opotřebení kloubu souvisejícího s věkem ji mohou ovlivnit také geny nebo nějaké celkové onemocnění těla.

Revmatické nemoci jsou všechny, které postihuji pohybový aparát (klouby, páteř, ale i svaly a vazy). Mezi revmatické nemoci patří jak revmatická artritida, tak artróza neboli osteoartróza či jiným názvem osteoartritida. Počítá se do nich ale třeba také Bechtěrevova nemoc: Na kloubech se projevuje bolestí, ztuhlostí hlavně po ránu, omezením pohybu. Kůže na kloubech bývá lesklá. Z celkových příznaků jsou nejčastější únava a anémie.

Jak rozeznat artritidu a artrózu?

Revmatoidní artritida

Revmatoidní artritida patří mezi nejčastější revmatická onemocnění a postihuje přibližně procento populace. Ženy jsou postiženy třikrát častěji. Toto chronické zánětlivé kloubní onemocnění vede k rozvoji kloubních destrukcí a deformit.

Artritida nesouvisí s tím, že byste neudržovali svoje klouby v teple, jak se řada pacientů v souvislosti se slovem revma domnívá. Souvisí s narušením imunitního systému a vede k rozvoji chronického kloubního zánětu spojeného s poškozením kloubních tkání. Pro revmatoidní artritidu je typické oboustranné postižení většího počtu kloubů. Uvnitř kloubu se vytváří revmatická tkáň, která prorůstá do nitra kloubu a poškozuje chrupavku i přilehlé kostní struktury. První poškození kosti se objevují v okrajových místech, kde je kost ještě součástí kloubu, ale není kryta chrupavkou. V konečném stadiu dojde k úplné destrukci kloubní štěrbiny.

Jak se revmatoidní artritida léčí?

Cvičení a fyzioterapie jsou stejně důležité jako léky. Cvičení pomáhá zmírnit postižení kloubů a posiluje svalstvo. Používá se střídání chladu a tepla, koupele, elektroterapie, masáže a léčba světlem. Prevencí vzniku potíží je kromě posilování kloubů a jejich vazů zejména správná kloubní výživa, sází se zejména na kolagen.

Rozvinutá nemoc se řeší především léky potlačujícími příznaky. Léčba je soustředěna na zmírnění příznaků. U lehčích forem stačí podávání nesteroidních přípravků (bez kortikosteroidů, například aspirin, diklofenak, ibuprofen). Tyto léky jen tiší bolest a nemoc neléčí, při dlouhodobém užívání mohou poškozovat zažívací trakt.

Dále se používají také nesteroidní antirevmatika, tzv. coxiby, které jsou stejně účinné, ale zažívací trakt nepoškozují. Mohou mít ale jiné nepříznivé účinky na ledviny, cévní systém a srdce. Také jsou velmi drahé. Dále jsou používány kortikosteroidy (hydrokortizon, prednisolon, dexametazon a další), které působí protizánětlivě.

K chirurgické léčbě se přistupuje v případě, že léky nepomohly zabránit těžkému poškození kloubů nebo mají závažné vedlejší účinky. Například je-li kloub už nefunkční, může být nahrazen umělým.

Osteoartróza neboli artróza či osteoartritida

Zatímco osteoporóza znamená řídnutí kostí, osteoartróza nebo také artróza či osteoartritida je nejčastější onemocnění kloubů. Postihuje asi 12 procent populace. U osob starších 70 let ji má téměř 70 procent. Nejvíce postihuje kyčle a kolena. Jde vlastně o skupinu problémů, při nichž je porušena rovnováha výživy chrupavky v kloubech. Ta se vlivem různých změn stává měkčí a méně odolnou vůči zátěži. Postupně se poškozuje, až se zcela zničí, s ní se poškodí také okolní kloub a případně i kost.

Osteoartróza není pouze degenerativní onemocnění kloubů, které je důsledkem stárnutí a opotřebování kloubů, jak se dříve myslelo, ale postihuje i mladší lidi a její mikroskopické známky a někdy i projevy lze pozorovat už u dvacetiletých lidí. Je podmíněna geneticky, ale její vznik významně ovlivňuje životní styl, způsob pohybu a výživy. Proto je také v prevenci nemoci důležitá výživa kloubů, opět se sází na kolagen či chondroitin sulfát.

Jak se artróza léčí?

Úlevu od akutní bolesti přinášejí léky tlumící bolest a snižující zánět (paracetamol, ibuprofen). Opět není vhodné je užívat dlouhodobě, neboť mohou způsobit žaludeční nevolnost a mají i další nežádoucí účinky. Při silných bolestech pomohou injekce kortikosteroidů. Je-li nemoc zachycena v počátečních stadiích, lze provést ošetření kloubních struktur (menisků, vazů, defektů kloubní chrupavky). Dalším postupem je například operační úprava osy kloubu, jejímž cílem je snížení jednostranného přetížení kloubů. Při těžkém postižení a bolestech přichází na řadu kloubní náhrada.

V České republice je v populaci nad 45 let četnost pracovní neschopnosti z důvodu onemocnění kloubů osteoartrózou téměř 90 tisíc případů ročně, přičemž pracovní neschopnost v průměru trvá 67 dnů. Případy pracovní neschopnosti kvůli onemocnění kloubů osteoartrózou se však vyskytují už u mladých lidí – v pracovní neschopnosti je z tohoto důvodu téměř 10 tisíc mladých lidí do 30 let. Ve věku 70 let je pak osteoartrózou postiženo až 90 % obyvatelstva této věkové skupiny.

Autor: Alžběta Javorková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.