8 signálů těla, že jste až moc ve stresu a musíte zpomalit | Moje zdraví

8 signálů těla, že jste až moc ve stresu a musíte zpomalit

  • 8 signálů těla, že jste až moc ve stresu a musíte zpomalit
    Raději se snažte stresu vyhnout, než vás to bude stát zdraví • Autor: iStock
    14. srpna 2017 • 06:00

    Jestli je něco nebo někdo, komu byste na světě měli skutečně věřit, pak je to vaše tělo. Ono totiž nejlépe ví, kdy je vám dobře a kdy ne, a dává vám jasné signály, při kterých byste měli zpozornět a začít danou situaci řešit. Jinak tomu není ani v případě stresu. Pokud je ho už na vás moc, tělo se vám to bude snažit říct. A vy byste ho měli poslechnout, zpomalit nebo si vzít dovolenou. 

  • Máte unavené svaly

    Jestli máte popáleniny prvního stupně, stačí poraněné místo chladit. V případě druhého už vyhledejte lékařskou pomoc • Autor: Shutterstock.com
    Člověk, který pracuje hlavou, by se měl odreagovat tak, že se večer nesvalí u televize na gauč, ale půjde se proběhnout. Jenže někdy to prostě nejde. Někdy vás tak strašně bolí nohy a každý pohyb, že každý další krok je utrpením. A v takovou chvíli hrozí i větší riziko úrazů, jako je třeba vyvrknutí kotníku anebo natažení či nedejbože natržení svalu. Tím, jak jste neustále v tenzi, ve stresu, jsou napjaté i vaše svaly a vlastně unavené. Raději se tedy jen v klidu projděte, nesnažte se trhat žádné rekordy. 
  • Bolí vás hlava

    Příznaky mrtvice • Autor: Shutterstock.com
    Když člověk překoná tu únosnou míru stresu, ve kterém se pohybuje delší dobu, začne to odnášet i hlava. Máte najednou pocit, jako by vám někdo obehnal hlavu obručí a tu začal stahovat. Říká se tomu tenzní bolest a ačkoliv vám ji prášky pomohou zmírnit, není to řešení na pořád. Lepší je ubrat si práce a méně se stresovat. Zároveň ale krom bolesti hlavy, se kterou to tedy jde často ruku v ruce, se člověk cítí jak praštěný, malátný, a tak paradoxně ačkoliv se ve stresu třeba snaží stihnout toho co nejvíce, ve výsledku je to k ničemu.  
  • Máte pořád žízeň

    ... • Autor: Shutterstock.com
    Žízeň se při stresu objevuje ne snad proto, že by člověk zapomínal pít (i když i to je samozřejmě možné), ale protože adrenalin, jehož hladina je zvýšená, snižuje hladinu elektrolytů v těle. Elektrolyty v těle mají za úkol hospodaření s vodou, tedy v tuto chvíli dochází k tomu, že se člověk cítí více žíznivý – má nedostatek tekutin v těle.  
  • Potíte se více než jindy

    Pot • Autor: istockphoto.com
    A o tu vodu přichází také v důsledku nadměrného pocení. Při stresu totiž dochází ke zvýšené funkci štítné žlázy, která produkuje hormony, a tak se začínáme více potit. Přitom dochází ke ztrátě tekutin a minerálů, což se pak podepíše na dalších zdravotních problémech. 
  • Padají vám vlasy

    Co způsobuje padání vlasů? • Autor: Shutterstock.com
    Jestli každé ráno nacházíte více a více vlasů ve vašem hřebenu, může to být samozřejmě věkem, ale dost možná ještě spíše stresem. Ten totiž bývá jednou z příčin alopecie neboli vypadávání vlasů. Pokud se budete se stresem snažit něco dělat, do půl roku by se to mělo srovnat. Jestli ne, může dojít až k nezvratné ztrátě vlasů. Bílé krvinky totiž začnou napadat vlasové folikuly, které už nemají šanci se obnovit.  
  • Bolí vás břicho

    ... • Autor: Shutterstock.com
    Nejčastějším problémem s trávením, spojeným s nadměrným stresem, je žaludeční neuróza. Ta se dokonce dnes už řadí mezi psychosomatická onemocnění, protože příčina není zjevná. Tedy pokud si nechcete přiznat, že je to stres. Ten ale pak může za to, že člověka bolí žaludek, pálí ho žáha nebo má pocit nevolnosti. Fyzicky je to skutečně nepříjemné, když ale pak jde člověk na vyšetření, na daném orgánu není nic vidět.

    Jak se zbavit stresu a napětí? Podívejte se na video!

    Video se připravuje ...
    10 rad, jak se zbavit napětí a stresuVIDEO 
     
  • Jste častěji nemocní

    ... • Autor: Shutterstock.com
    Lidé ve stresu také bývají mnohem více nemocní než ostatní. Mají totiž oslabený imunitní systém. Tělo, jakmile je dlouhou dobu ve stresu, má zvýšenou hladinu stresových hormonů, mezi které patří i kortizol. To je pro organismus vyčerpávající, aniž bychom si to uvědomovali. Proto pak stačí málo a virus nebo bakterie se v nás usadí a malér je na světě. Pod dlouhodobým stresem nejsme schopni se bránit tak, jako když jsme psychicky v pohodě. 
  • Přibíráte na váze

    Rozhodli jste se držet keto dietu? Víme, proč byste si to měli raději rozmyslet! • Autor: Shutterstock.com
    Stres zároveň ovlivňuje i naše tělesné vzezření, konkrétně má na svědomí pohyb ručičky na váze. Častěji se stává to, že člověk ve stresu přibírá. Opět za to můžou hormony. Jakmile jste dlouhodobě ve stresu, tělo má pocit, že se musí bránit, potřebuje zmobilizovat veškerou energii, která v něm je. Proto vypouští kortizol, který zpomaluje spalování tuků a ještě navíc pomáhá s ukládáním těch nových. To aby bylo dostatek na horší časy. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.