Zánět šlach: Jak vzniká a proč je důležitá prevence? | Moje zdraví

Zánět šlach: Jak vzniká a proč je důležitá prevence?

Zánět šlach: Jak vzniká a proč je důležitá prevence?
Autor: istock.com
23. února 2022 • 06:00

Zánět šlach či šlachových úponů vzniká nejčastěji v důsledku jednostranného mechanického zatěžování. Toto onemocnění se může objevit prakticky u všech druhů sportovních, ale i pracovních činností (při chybějící nebo narušené adaptaci tkání na tahový stres). Velmi často proto postihuje právě končetiny horní poloviny těla.

Zánět šlach může postihnout sportovce i nesportovce, u kterých se naruší adaptace tkání na tahový stres. Jak se zánět šlach projevuje a existuje prevence, která skutečně pomáhá?

Video se připravuje ...
Bolí vás už ráno záda?! Pozor na nebezpečný zánět!VIDEO 

Co je šlacha?

Abychom principu tohoto onemocnění lépe porozuměli, je třeba začít tím, co je šlacha a proč je vlastně tak důležitá. Šlacha je tkáň zajišťující připojení svalu ke kosti. Její hlavní funkcí je přenos svalové síly, tedy rozpohybování dané části těla.

V případě, že dojde k postižení šlachové tkáně v místě úponu šlachy do kosti, vzniká tzv. entezopatie. Jako hlavní příčinu zánětu šlach je třeba zmínit souvislost s mechanickou zátěží.

Jak zánět šlach poznáme?

Nutno říci, že se toto onemocnění projevuje poměrně pozvolna a plíživě, tudíž člověk nemusí hned zaregistrovat, že se děje něco, co je třeba řešit. Plně stačí, aby vykonal jednorázově vyšší činnost, než je obvyklé, a zánět se může objevit.

Prvotní příznaky pak jsou:

  • zvýšená citlivost
  • svědění daného místa
  • otok či zarudnutí
  • bolest při pohybu

Kde zánět vzniká nejčastěji?

Nejčastějším místem, které může být tímto onemocněním postiženo, je jednoznačně horní polovina těla. Především pak předloktí a zápěstí, protože tyto části, mnohdy i nevědomky, skutečně zatěžujeme nejvíce.

V případě zánětu šlach zápěstí nebývá problém přímo ve šlachách, ale spíše ve svalovém bříšku konkrétních svalů. V těch se nacházejí tzv. trigger body, které jsou posléze zdrojem přenesených bolestí. Způsobují zkrácení svalových vláken, silný tah na úponu svalu a také bolest celého zápěstí nebo ruky.

Existuje prevence?

Zánět šlach není nic příjemného, a proto se příliš nevyplácí podceňovat jeho léčbu. Neléčený zánět se totiž může rozšířit i do okolních šlach či kolagenních vláken, v nejhorších případech pak může způsobit jejich odumření.

Dobrou zprávou však je, že zánětu šlach LZE celkem snadno předejít – stačí namáhané části těla po fyzické aktivitě dopřát dostatečný odpočinek. Manuálně pracujícím prospívá občasné protažení svalů a pravidelný pohyb.

Babské rady nad zlato

Pokud už se zánět projeví, můžete zkusit babské rady jako jednu z variant jeho odstranění. Doporučuje se konzumovat více bílkovin, hořčíku, draslíku a vápníku. Oblíbený je též zábal z tvarohu či různé bylinné zábaly. Pomoci může koupel z borovicového jehličí či zvýšená konzumace kustovnice čínské.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.